REVIEW

Eric Bibb - Painting Signs


Jan de Jeu | 14 juni 2007

Pure Pleasure Records ken ik als een label dat met name muziek van enkele tientallen jaren geleden heruitbrengt, waarbij de nadruk ligt op blues. Met de release van Eric Bibb’s ‘Painting Signs’ op twee 180 gram zware zwarte schijven richten zij zich nu voor het eerst op een recentere opname.

Painting Signs - Eric Bibb Het gaat hier om één van Bibb’s betere albums met als absoluut hoogtepunt het gedurende het Edmonton Folk Festival in Canada live opgenomen ‘Don’t Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down’ waarin Eric bijgestaan wordt door soul legende Wilson Pickett. Het is één van de meest energieke songs, tezamen met ‘Got To Do Better’ en ‘I Heard The Angels Singing’ waarin Bibb’s longtime begeleider Janne Petersson te horen is op piano.

In ‘Hope In A Hopeless World’- de song die met name bekend geworden is door Pops Staples, de man waar Bibb dit album aan opgedragen heeft - verruilt Petersson de piano voor Hammond c-3 en fender Rhodes, terwijl daar voor het eerst Linda Tillery en The Cultural Heritage Choir te horen zijn.

Het nummer is representatief voor het werk van Bibb dat zich beweegt tussen blues, soul & gospel en vaak een positieve grondtoon heeft. In die zin is hij te vergelijken met Keb Mo, al heeft Bibb niet alleen meer soul maar ontegenzeggelijk ook een fraaiere stem.

In zijn gitaarspel doet hij denken aan Taj Mahal en hij is zo ‘fingerpickin’ good’ in het fraaie ‘Delia’s Gone’ dat hij me bijna Johnny Cash’s American Recordings versie van dit mooie lied doet vergeten. Zowel de eigen melodieen als de covers zijn zeer de moeite waard waarbij tenslotte ook Jimmy Hendrix’s ‘Angel’ en ‘Five Miles Above’- met ex-Pretender Robbie McIntosh op electric slide guitar - zeker een aparte vermelding waard zijn.

Mooi opgenomen, fraai gemastered door Ray Staff bij Alchemy en - zoals ik van dit label gewend ben - met uiterste zorg geperst en verpakt, is dit een absolute traktatie voor de vinylliefhebber die van deze muzieksoort weet te genieten.

EDITORS' CHOICE