REVIEW

Patti Smith – Twelve


Jan Luijsterburg | 23 mei 2007

Patti Smith, de inmiddels 60 jarige grootmoeder van de punk, maakte een album met twaalf covers. Veel klassiekers waarmee ze een deel van haar roots blootlegt, zowel muzikaal als tekstueel.

Het vooroordeel. Een album met covers is een zwaktebod. Een teken van creatieve eb. Ster van weleer, toegetreden tot de Hall of Fame, moet zo nodig weer eens een album uitbrengen. Doorbraak-LP Horses uit 1975 werd onlangs integraal op de planken gebracht, nu is de rest van de popgeschiedenis aan de beurt om gerecycled te worden. Allemaal omdat Smith en haar band nog zo graag spelen.

De werkelijkheid. Smith wilde altijd al een coveralbum maken, het kwam er alleen nooit van. Ze heeft op haar reguliere albums altijd al nummers van anderen schitterend naar haar hand gezet. Gloria van Van Morrison, My Generation van The Who en haar grootste hit, Because the Night, was van Bruce Springsteen. Haar optredens en recente album Trampin’ tonen een performer in topvorm, met een unieke stem die in de loop van de jaren alleen aan kracht en intensiteit gewonnen heeft. Twelve bevat louter perfecte covers, dat wil zeggen topsongs die naar de hand van de uitvoerder gezet worden, in een nieuw perspectief geplaatst worden, maar tegelijk hun onvervreemdbare essentie behouden. Gewoon een geweldig album.

Mensen hebben het vaak over “muziek uit onze tijd”. Daar bedoelen ze de muziek mee uit hun adolescentie, de leeftijd waarin je blijkbaar het ontvankelijkst bent voor muzikale indrukken. Het merendeel van de nummers op Twelve stamt dan ook uit Smith’s jonge jaren, de tijd voor ze zelf bekend werd. Jimi Hendrix, Beatles, Stones, Doors, Neil Young, Jefferson Airplane, Allman Brothers. 1967 was een topjaar. Van na 1980 stammen alleen Everybody Wants to Rule the World van Tears for Fears, The Boy in the Bubble van Paul Simon (allebei opmerkelijke keuzes die gebaseerd zijn op de tekst, maar erg lekker gezongen) en een fantastische, door banjo’s gedomineerde folkversie van Smells Like Teen Spirit van Nirvana, een heldere link met het verleden.

Het album is prachtig opgenomen door een band in topvorm, met gastoptredens van onder meer Flea, Tom Verlaine en Patti’s kinderen Jackson en Jesse, en bestaat louter uit hoogtepunten. Are You Experienced en Gimme Shelter klinken net als veel andere nummers als waren het Patti Smith originelen, bewogen en doorleefd gezongen, met soms een stukje parlando. In een sobere versie blijkt hoe geweldig Changing of the Guards van het vergeten Dylan album Street Legal is. Idem George Harrison’s Within You Without You uit Sgt. Peppers. Pastime Paradise van Stevie Wonder is puur magie. Fijne CD! Ik ben behoorlijk onder de indruk.


Aanvullende informatie:
12 tracks, 56:50
Label: Colombia www.colombiarecords.com
Distributie: Sony/BMG
Website: www.pattismith.net


Twelve verschijnt binnenkort ook op (dubbel) LP. U kunt deze LP reserveren bij High Fidelty Discs.

EDITORS' CHOICE