REVIEWNanotec

Nanotec Intron Protect

Kilian Bakker | 19 april 2007 | Nanotec

Nanotec, de fabrikant van de Nespa 1 & Pro cd-verbeteraars heeft nu ook een cd-vloeistof op de markt gebracht. Op zich zijn er al veel cd-reinigings vloeistoffen te koop maar Nanotec belooft dat hun Intron Protect +ag8500 meer doet dan dat.

Het Japanse merk Nanotec heeft reeds faam verworven met hun Nespa #1 en Nespa Pro apparaten waarmee de aluminiumlaag en het polycarbonaat van cd’s door middel van een zeer hoge lichtintensiteit worden vrijgemaakt van minuscule lucht-`pockets` die tijdens de productie zijn ontstaan. Een interne behandeling van de cd dus maar nu heeft Nanotec ook een vloeistof op de markt gebracht waarmee de buitenkant van de polycarbonaat-schijf kan worden behandeld. Het uitgangspunt? Een meer egaal en helder oppervlak, zodat de laser als het ware een beter uitzicht heeft op de aluminiumlaag. Daarnaast zou Intron Protect ook helpen bij het verwijderen van vuil en de statische lading reduceren. Reden genoeg om dit High-Tech vloeistofje eens onder de loep te nemen.

De Nanotec Intron Protect +ag 8500 (die vanaf dit punt zal worden omschreven als: Intron Protect) heeft een luxe ogende papier-over-karton verpakking met een scharnierend deksel dat perfect sluit (typisch Japans). Het flesje met spraykop ligt in een schuimrubber blok en zelfs de handleiding is in een werkelijk perfect passende plastic `seal-bag` verpakt! Dat maakte nieuwsgierig zodat het keurig bedrukte infovel meteen uit het zakje werd gepeuterd. Ehhh... tja, één nadeeltje was snel gevonden: de instructies werden uitsluitend in het Japans gegeven. Wel een mooie schrift hoor, geen wonder dat kalligrafie zo hoog in het vaandel staat bij de Japanners, maar helaas niet voor iedereen leesbaar (incluis ondergetekende).

Dus Guy van Aspera Audio gebeld, die mij verzekerde dat de Intron Protect gewoonlijk met een  Engelstalige handleiding wordt geleverd en vervolgens de in`s en out`s aangaande de correcte werkwijze telefonisch doorgaf. Het aanbrengen van de Nanotec vloeistof gaat als volgt: nadat een schone, zachte en licht absorberende doek is gevonden kunnen de door de fabrikant aanbevolen drie spray-pufjes op de onderzijde van de cd worden aangebracht (liefst in driehoekpatroon), waarna de vloeistof in cirkelende bewegingen kan worden ingewreven. Dat inwrijven moet wel binnen 15 seconden klaar zijn, anders zou het middel wat strepen kunnen achterlaten want het droogt vrij snel (volgens de importeur zouden kleine strepen op zich geen bezwaar zijn maar wat betreft de helderheid van het polycarbonaat lijkt het mij juist wel van belang dat de vloeistof zo transparant mogelijk opdroogt). De blauwe Intron Protect vloeistof bevat (naast andere bestanddelen) zilver (ag 8500), wat volgens de fabrikant helpt bij het helderder en reflectiever maken van het polycarbonaat. Het gaat hier waarschijnlijk om zogeheten `colloïdaal zilver`, wat ook in de medische wereld wordt gebruikt. Overigens had Nanotec best een speciale applicatiedoek -of borstel bij dit product mogen meeleveren gezien het correct aanbrengen en inwrijven juist van belang is bij dit soort vloeistoffen.


EDITORS' CHOICE