REVIEWArcam

Arcam AVR350 en DV137

Best of British

In deze tijd dat veel luisteraars merken dat stereo vaak net zo belangrijk is als multikanaals geluid, zal het voor velen niet gemakkelijk zijn om een goede keuze te maken. Er zijn immers legio combinaties mogelijk!

U kunt natuurlijk kiezen voor twee sets, iets wat in het gemiddelde gezin vaak niet mogelijk is vanwege ruimte of het uiterlijke aspect, terug naar stereo alleen óf u kiest één set die zowel in stereo als surround dezelfde prestaties kan leveren.
Dan is het natuurlijk zaak om in één keer iets goeds te kiezen, waarmee u de komende jaren nog volop kunt genieten. U kiest een goed merk, natuurlijk, dat er ook nog acceptabel uitziet en niet te vergeten moeten uw cd’s, sacd’s en alle soorten computermedia op af te spelen zijn. En omdat u in het bezit bent van een plat toestel met heel veel beeldlijnen, of uw huidige beeldbuistelevisie zo langzamerhand toch wel aan vervanging toe is, moet de multi speler ook nog in staat zijn om alle soorten aansluitingen te kunnen voorzien van beeld. In zo’n geval blijven er niet zo heel veel audiofiele merken meer over. De kans is ook groot dat u dan in contact komt met het Engelse Arcam. Hifi.nl test voor u de AVR350 receiver en de DV137 multi speler, beiden afkomstig uit de Diva reeks van dit merk.

Toen vijfendertig jaar geleden een aantal studenten van de Universiteit van Cambridge begonnen met het bouwen van versterkers, hadden ze maar één doel: Het creeren van een hoogwaardig Brits kwaliteitsproduct voor geluid, die opgewassen was tegen de massamarkt die Azie bood. Ofwel, die typisch Britse trots omgezet in een voor díe tijd audiofiele versterker. Vanaf 1976 zijn de oprichters zich full-time gaan richten op het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige apparatuur, die altijd mee kon gaan en bij nieuwe technieken met gemak kon worden verbeterd middels upgrades, al dan niet door de gebruiker zelf. Nu is Arcam altijd in zekere zin meegegaan met haar tijd, cd spelers werden altijd voorzien van de mooiste componenten, er werden vele upgrade mogelijkheden uitgebracht voor liefhebbers van platenspelers en digitale audio/video als dvd is ook al jaren geïntegreerd in het assortiment. Arcam claimt zo goed te zijn in hun techniek, dat ze in staat zijn om hun oudste versterkers nog steeds te kunnen repareren en in nieuwstaat weer aan de originele eigenaar terug te kunnen geven. En dat in deze vervangingsmaatschappij! Men heeft duidelijk een naam hoog te houden, en uit alle brochures en websites ontgaat me niet de hoge mate van trots van dit bedrijf. Veel van hun producten hebben onderscheidingen in de wacht mogen slepen, zo ook de door mij bekeken en beluisterde set.

Importeur Audiac heeft mij de twee zware componenten aangeleverd met bekabeling van een ander merk dat zij ook distribueren, te weten Transparent. Ik heb twee netvoedingskabels van het type High Performance Powerlink, een digitale coaxiale 75Ohm kabel van dezelfde serie en drie stereo interlinks voor het analoge aansluiten van de DV137 op de receiver; de Music Link Plus. Audiac vindt de kabels goed bij de set passen en adviseert veel dealers hetzelfde te combineren, dus zal ik deze kabels ook tijdens de gehele test gebruiken. Voor beeldoverdracht krijg ik een “no-name” hdmi kabel mee, die volgens mijn contactpersoon prima zal voldoen aan de eisen van de gebruiker. De set wordt aangesloten op mijn Monitor Audio Monitor3 speakers en in een later stadium op PSB luidsprekers VS300/ VS400 van de VisionSound series. Als beeldscherm dienen eerst een JVC AV28p37 beeldbuistelevisie, aangesloten met ProfiGold PGV3300 component bekabeling, later staat een Sony KLV32S2000 met HDMI-aansluiting tot mijn beschikking. Voor de rest van de set; zie onderaan deze recensie.


EDITORS' CHOICE