REVIEWArcam

Technisch vernuft

Om de naam hoog te houden waar Arcam zo trots op is, werd er bij het ontwerpen van de twee componenten vanuit twee oogpunten gewerkt. Ten eerste mocht er ondanks het meerkanaals aspect geen enkele concessie gedaan worden aan de klank, zowel bij de speler als bij de versterking.

Voor de receiver maakt Arcam gebruik van een zeer ruim bemeten rinkern voeding, sinds de AVR200 aanwezig in de Diva-reeks home theater receivers. De bekende maker van digitale omzetters (dac’s) Wolffson is in beide apparaten vertegenwoordigd, en de meest korte verbindingen zijn gebruikt tussen de interne componenten. Voor het afschermen van het geluid tegen radiofrequentie –ofwel ruis-  in de DV137 maakt Arcam voor het eerst gebruik van een zogenaamde “stealth” mat. Deze technologie komt van origine uit het gelijknamige Amerikaanse gevechtsvliegtuig en is gemaakt om radio-interferentie te weren en af te schermen. Vele testen hebben moeten uitwijzen wat hierbij de beste hoeveelheid van deze Stealth-mat was, een te grote hoeveelheid resulteerde namelijk in een te vlak geluid.

Er zitten zeven 100 watt eindversterkers in de ruim twintig kilogram zware versterker. Ingangen hebben aan te passen hardheids-levels om gelijkheid op alle signalen te kunnen krijgen. Een phonotrap is niet aanwezig in “mijn” receiver. Voor gebruikers die een tweede zone willen aansturen is deze optie aanwezig, u dient dan wel een wijziging in het setup menu te doen. In hetzelfde menu staat ook een mogelijkheid om de zesde en zevende luidsprekeraansluiting te gebruiken om de frontspeakers twee keer van hetzelfde signaal te kunnen voorzien. U stuurt dan het hoog en het laag apart aan met een dubbele luidsprekerkabel om nog meer kwaliteit in uw geluid te krijgen. Deze vorm van aansluiten heet dan ook “bi-amping” en is zeker aan te bevelen voor wat grotere luidsprekers die dit ook ondersteunen. Het tweede oogpunt van de ontwerpers is een hoge standaard op videogebied.

De speler is voorzien van alle mogelijke soft- en hardware om video om te zetten naar een hogere schaal, ofwel meer beeldlijnen. In gewoon Nederlands: haarscherp beeld, vanaf welke bron dan ook.Daarbij heeft u de keuze tussen aansluiten via component- en hdmi-bekabeling en voor de oudere tv-toestellen natuurlijk de tulpstekker of svhs-aansluiting en niet te vergeten scart. Logischerwijs krijgt u het beste beeld (de meeste beeldlijnen) via hdmi.

De speler gaat met deze techniek – die “upscalen” heet- nog een stapje verder. Uw gewone dvd’s kunnen op een HD-ready weergever op een hoger aantal beeldlijnen worden weergegeven, en de instelbaarheid hiervan geschiedt via het zeer overzichtelijke instelmenu van de dvd-speler. De chipset die Arcam in het loopwerk gebruikt is een Vaddis 888S van het processormerk Zoran. Zoals het een goede fabrikant betaamt, voorziet Arcam van een erg duidelijke gebruiksaanwijzing en menustructuur voor beide toestellen. Ook de afstandsbedieningen zijn overzichtelijk te noemen, en die van de receiver heeft zelfs een programmeermogelijkheid om meerdere apparaten aan te kunnen sturen.

Helaas staat de vormgeving van de afstandsbediening niet gelijk aan het strakke uiterlijk van de apparaten die ze bedienen. Ook vind ik het frappant dat je alle verlichting op de toestellen groen maakt, terwijl eerdergenoemde afstandsbediening –vooral ’s avonds- de halve huiskamer verlicht met een felle kobaltblauwe verlichting… Dit is een kwestie van helder nadenken en het verwisselen van een kleine led-lamp. Een aantal weken verzorgt de set mijn huiskamer van beeld en geluid alvorens ik écht ga zitten beoordelen.

MERK

EDITORS' CHOICE