REVIEWArcam

Kijken en luisteren

De set heeft zoals gemeld enige tijd volop meegedraaid in mijn luisterruimte annex woonkamer. Ik heb alle menu’s en instellingen zoveel mogelijk leren kennen en naar de wensen van mij en mijn akoestiek aangepast zodat ik een goede kennis van de toestellen kon opbouwen en het geluid wat beter kon leren kennen in alle mogelijke digitale en analoge gradaties. De volgende genoemde software is dus eigenlijk maar een kleine greep uit de door mij gedraaide software, anders zou ik echt nog pagina’s kunnen vullen met impressies. Te beginnen met audio, het fameuze Dark side of the moon van Pink Floyd verdwijnt in de lade van de speler. En ach, waarom ook niet, Money speelt niet geheel onwillekeurig af. De meerkanaals sacd-laag geeft een mooie spreiding die ik met mijn eigen Denon/Rotel combi simpelweg niet krijg. Hoewel iets meer ingetogen, speelt de Arcam set gelijkwaardig over alle zes kanalen. De hoeveelheid informatie die de hybride cd herbergt wordt volledig uitgespreid rondom mij als luisteraar en ik kan me goed voorstellen wat mijn contactpersoon bij importeur Audiac bedoelde met gelijkheid over alle kanalen. Geen één kanaal klinkt beter gevoed of minder bedeeld, de derde dimensie waarvoor sacd bedoeld is komt bij deze Arcam combinatie goed tot zijn recht. Ik betrap mezelf er dan ook snel op dat ik tijdens de saxofoonsolo onwillekeurig maar netjes in de maat mee zit te tikken met mijn voeten op het vloerkleed. Leuk!

Over naar stereo, hetzelfde nummer van dezelfde cd. Gewoon een kwestie van een andere laag selecteren en weer luisteren. Anders dan met meerkanaals krijg je meer eenheid in het geluid, ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat dit album ook opgenomen is voor tweekanaals weergave. Dit doet verder niets af aan de set, maar zegt meer over het originele medium en de technici die de multi channel mix hebben verzorgd. Ik vraag me af of bi-amping hierbij zin heeft en zorg ervoor dat na heraansluiten van mijn luidsprekers de surround-back kanalen in plaats van uit op Bi-amp staan en luister weer. Verder geeft de “direct”toets aan de voorzijde van de versterker een net iets rustiger geluidsbeeld, alleen haalt wel de subwoofer ondersteuning weg. Dus mensen met luidsprekers die niet zo heel erg laag gaan of satelliet speakers gebruiken zullen hier geen gebruik van maken. De toegepaste extra versterking zorgt vooral voor meer fundament in het laag en een transparanter geluid. Laten zitten, dus! Een “direct” knop aan de voorzijde van de receiver zorgt ervoor dat alle digitale cirquits (dac’s)  in het toestel worden omzeild en de versterker dus alleen als versterker dient en niet als processor. Daarbij worden natuurlijk alle toonregelingen uitgeschakeld.

Het display blijft wel voorzien van stroom, maar puristen kunnen dit volledig dimmen. Later merkte ik wel op toen ik de wat kleinere PSB luidsprekers aansloot en de frequentie naar de subwoofer verhoogde omdat deze speakers minder laag gingen dat bij deze schakeling het subwooferkanaal geen aansturing krijgt als de multi-channel ingang wordt gebruikt. Logisch, er wordt geen filtering toegepast, hoewel het fijn zou zijn als de eindgebruiker hier zelf invloed op zou hebben. Er zijn gelukkig meer wegen die naar Rome leiden. Over naar een wat nieuwer album ligt Riding withe the King van Eric Clapton en B.B. King in de DV137. De ronduit lekkere blues van de titelsong klinkt goed maar erg gecontroleerd over mijn speakers. Gitaarmuziek van dit allooi hoort veelal licht te oversturen en dit is nou net iets wat ik bij deze set mis. Niet dat het slecht klinkt, hou me ten goede! Ik kan me zo indenken dat er muziekliefhebbers zijn die hier juist meer waarde aan zullen hechten dan ik. En de Arcam houdt mijn luidsprekers volledig in hun grip. Bieden een goed en rond geluidsbeeld met plaatsing en detail. Stemmen zijn duidelijk in de ruimte voor de luisteraar hoorbaar en snaaraanslagen zie je voor je. Maar toch, nét dat stukje emotie had van mij wat voller mogen wezen. De Arcam’s hebben af en toe de neiging om wat “lief” te klinken.Over naar dvd, dan. Zo heel af en toe komt er een theaterproductie uit op dvd die de moeite waard is. Nog voordat ze in Nederland bekend werden had ik al de dvd The Complex Rock Tour van The Blue Man Group uit Amerika. Een blinde aanrader voor alle liefhebbers van rock, slagwerk, vermaak en zang.

Heerlijke percussie, spetterende visuele effecten en een goed geluid voeren de kijker mee in de wereld van de blauwe mannen. De cover “I feel love” is zeer meeslepend en Arcam brengt de kijker ruimschoots in vervoering. De geweldige stem van Anette Strean van gastgroep Venus Hum staat als een huis! Het slaan op de pvc pijpen door de kobalt blauwe heren komt duidelijker naar voren dan op mijn eigen set, alhoewel ik een vermoeden heb dat de Transparent bekabeling het sub-laag en middenhoog ietsje aandikt of kleurt. Nu wordt ook duidelijk dat de Zoran beeldprocessor erg goed is in het upscalen, snelheid alom, maar geen lijntjes in de felle kleuren, iets wat nog wel eens voorkomt bij goedkopere spelers.

De bijgeleverde hdmi-kabel doet goed zijn best, en een duurdere kabel geeft weinig verschil als je het niet naast elkaar ziet. De meeste kijkers zullen met deze bekabeling goed uit de voeten kunnen. Een andere dvd die ik af en toe draai is een registratie van de “Drowned World Tour 2001” van popicoon Madonna. Nu zal er vast wel te discussiëren zijn over het al dan niet “lip-syncen” of het afspelen van zogenaamde “backing tracks” tijdens haar concerten, ze kan live niet zo heel overtuigend zingen als op haar studio opnames. Maar als je daar niet al te diep over nadenkt, is de show die ze neerzet prima en een voorbeeld voor vele acts te noemen. Het emotionele “Paradise (Not for me)” wordt neergezet met een Japans tintje en enkele schaars geklede heren die een gemiddelde circusacrobaat absoluut de loef afsteken. Visuele effecten doen een aanslag op de verversingssnelheid van de tv, en de DV137. Geluidstechnisch is alles zeer gecontroleerd te noemen. Overschakelend tussen de Dts track en de 5.1 Dolby digital track geeft de eerste een wat losser en beter geplaatst geluidsbeeld. Dan is ook goed hoorbaar dat de dac’s in de speler meer lucht geven als ik heen en weer schakel tussen multi channel in en de dvd ingang, die een digitaal signaal te verwerken krijgt. Ook radio is vertegenwoordigd op de receiver met een goede, ruisvrije weergave.

MERK

EDITORS' CHOICE