Wanneer ik het lijstje bekijk met apparatuur en kabels die ik in bezit heb of had valt me op dat het eigenlijk altijd no nonsens producten zijn of waren. Zo was de eerste “serieuze” luidsprekerkabel een bi-wire kabel van Cable Talk, die bekend stond om zijn weergavekwaliteit gepaard aan een schappelijke prijs. Mijn Naim versterker set was daar ook een goed voorbeeld van. Die moest helaas het veld ruimen omdat het praktisch gezien niet handig is recensie werk te doen met een set waarop cinchconnectoren ontbreken en andere, niet Naim apparatuur, bijzonder kritisch blijkt ten aanzien van compatibiliteit. Mijn huidige vM versterker set kent deze “problemen” niet maar is zeker net zo no nonsens van opzet. Ook hier geen fancy toeters en bellen, geen afwijkende vormgeving maar gewoon stevige kasten en prima geluidskwaliteit voor een redelijke prijs. Hetzelfde is te zeggen voor de vM SC3R zilveren luidsprekerkabels.
Waarom deze inleiding zult u zich als lezer afvragen. Welnu, het onderwerp van deze recensie is een set luidsprekerkabels en een interlink van het merk Supra. Dit merk is namelijk ook beroemd om zijn no nonsens mentaliteit. Ondanks dat de bij mij afgeleverde Sword luidsprekerkabels en interlink in een prijssegment vallen wat niet als “budget” aangemerkt kan worden zijn de producten zeker als no nonsens aan te merken. De Sword luidsprekerkabels zijn al een tijdje op de markt maar de interlink die importeur Viertron me toegestuurd heeft betreft het enige en eerste exemplaar in Nederland. We hebben hier dus te maken met een echte primeur!
Om het 30-jarig bestaan van Supra Cables extra luister bij te zetten besloot directeur Tommy Jenving een interlink te ontwikkelen met een zelfde opbouw als de inmiddels beroemde Sword luidsprekerkabels. Wereldwijd zullen slechts 3000 sets van deze interlink verkocht worden waarvan 500 sets in gebalanceerde uitvoering. De interlink wordt geleverd in een fraaie houten verpakking met jubileum opdruk en in doos is ook een certificaat te vinden. Om de no nonsens mentaliteit nog eens extra te benadrukken zit er naast het certificaat ook nog een formulier bij met uitleg over de opbouw van de kabel. Hierin wordt ook uitleg gegeven over het mahonie houten blokje wat aan de interlink vast zit. Het blokje zit er om drie redenen: Om beide interlinks bij elkaar te houden, ter decoratie om het naamplaatje op te bevestigen en om door middel van de vorm, een halve pijlpunt, de signaalrichting aan te geven. Benadrukt wordt ook nog eens dat het niets met Voodoo of wat dan ook te maken heeft en dat het eigenlijk een “No nonsense blokje” genoemd zou kunnen worden. Hoe simpel kan het leven zijn…..
Techniek
Zowel de interlink als de luidsprekerkabels zijn opgebouwd volgens een gepatenteerd procédé.
Het geheim hiervan vormen de bifilair gewonden litze geleiders. Elk van deze geleiders bestaat uit 24 individueel geïsoleerde draden. De bifilaire wikkeling is opgebouwd door 12 draden onder een hoek in de ene richting samen te vlechten en 12 draden in de tegenovergestelde richting. Hierdoor wordt het magnetische veld in tegengestelde richtingen opgedeeld. Het gevolg daarvan is dat het magnetische veld zichzelf opheft. Omdat de Sword kabels bestaan uit meerdere geïsoleerde draden is er geen sprake van een dynamisch skin effect.
De kabels gedragen zich als niet inductief en zijn vrij van fase draaiing. Wanneer je als liefhebber met een technische achtergrond nog meer zou willen weten over onder andere skin effect en de precieze opbouw van de kabel dan is er veel informatie te vinden op de internet site van Supra Cables. Daar is ook informatie te vinden over de andere Supra producten. Door de constructie is het niet mogelijk de luidsprekerkabels per meter te kopen. De interlink wordt geleverd in een 1 meter stereo set en standaard zijn de luidsprekerkabels in sets van 2x3 of 2x4 meter beschikbaar. Indien u een andere lengte wenst dan is dat op bestelling mogelijk. De connectors worden in de fabriek om de kabel gekrompen. Volgens de fabrikant zorgt deze manier voor een zekerder en zuiverder resultaat dan solderen. Op de connectors met schroefaansluiting kunnen naar keuze banaanstekkers of spades geschroefd worden. Alles bij elkaar zou het moeten resulteren in een kabel die onzichtbaar in de signaalweg zit en de muziek uit de speakers laat vloeien. Het wordt tijd om de beloftes in de praktijk te gaan toetsen.