REVIEWSupra Cables

Luisteren

Omdat de Supra Sword luidsprekerkabels single wire uitgevoerd zijn en om geen kabels van andere merken in de signaalweg te hebben wordt een “simpele” set opgebouwd. Deze bestaat uit een geïntegreerde vM MA240 versterker, een Cambridge Azur 640C V2 cd-speler en een set Spendor S3 speakers op Sound Organisation stands. De versterker staat op Vibrapod dempers met als extra Vibracones. De cd-speler is geplaatst op Master Base plaatjes. Netsnoeren zijn van Supra type Lorad en de stroom gaat via een AHP klankmodule in de meterkast rechtstreeks naar een geaarde HMS dubbele wandcontactdoos. Als referentie voor de luidsprekerkabels dient een set vM SC3R zilveren luidsprekerkabels en om de Sword interlink op zijn merites te beoordelen zijn er interlinks van Siltech, type SQ88 Classic MK2, en Sharkwire, type SC-L03, beschikbaar. Het beoordelen van kabels blijft altijd een lastig verhaal, zeker luidsprekerkabels, omdat A/B vergelijken nagenoeg onmogelijk is. Omprikken van interlinks gaat vrij snel zodat hierbij niet al te zeer uit het geheugen geput hoeft te worden. Het verwisselen van luidsprekerkabels vergt wat meer tijd en zijn daardoor lastiger te beoordelen.

Supra Sword luidsprekerkabel en interlink

Na alle kabels geïnstalleerd te hebben laat ik gedurende een week de set spelen met de tuner als bron. Hij staat de gehele dag aan zodat de hagelnieuwe interlink kan inspelen. De luidsprekerkabels waren al ingespeeld maar een weekje om te “zetten” kan nooit kwaad. Na een week begin ik met het serieuze werk en prik ik de interlink over van de tuner naar de cd-speler. De eerste CD die in de lade van de speler verdwijnt, is de soundtrack van de film City of Angels. Hierop staat een grote diversiteit aan muziek. Een hoogtepunt is voor mij “Angel” van Sarah McLaughlan. Zodra Sarah inzet is er direct verschil merkbaar, de S en T klanken zijn minder fel maar klinken niet afgeronder. Het geheel is vloeiender en er is meer rust. Het opgebouwde beeld is iets breder dan in de oude situatie.
Wanneer ik vervolgens “Suzanne” van Herman van Veen beluister blijft het positieve gevoel gehandhaafd. Ook bij deze track is er meer rust, heeft de stem meer body en klinkt het geheel vloeiender en warmer. Bij het nummer “Signalen” valt de perfecte breedteplaatsing op naast de gevoelige stem van Herman. Om de ruimtelijke weergave en snelheid van de kabels te beoordelen pak ik het laatste album van Bruce Springsteen uit de kast. “The Pete Seeger Sessions” is een min of meer live opgenomen album met een hoge fun factor. Het nummer “Old Dan Tucker” is een vrolijk lied waarbij de drums het ritme bepalen. Met een Siltech SQ88 Classic MKII interlink is er veel ruimtelijkheid en staat de drumkit ver achter in het beeld. Switchen naar de Supra Sword interlink zorgt er voor dat geluid wat voller wordt en iets minder analytisch klinkt. Ook wordt de laagweergave dieper en strakker. Het is niet zo zeer een kwestie van beter of slechter maar meer een zaak van persoonlijke voorkeur voor een bepaald geluid. Het is sowieso een prestatie van formaat dat Supra er in slaagt om tegen een aanmerkelijk lagere prijs met het prestatieniveau van de SQ88 te wedijveren.

Supra Sword luidsprekerkabel en interlink

Het album “Genius loves company” van Ray Charles bevat duetten met heel bekende artiesten van divers pluimage. Op “Here we go again” zingt hij samen met Norah Jones. Op deze track is een glansrol weggelegd voor Billy Preston die op onnavolgbare wijze de toetsten van het Hammond orgel beroerd. Switchen tussen de Supra Sword en de Siltech laat wat nuance verschillen horen, met de Siltech kabel klinkt het geheel wat lichtvoetiger en ruimtelijker. Met de Supra Sword krijgen stemmen wat meer body en klinkt het Hammond orgel wat voller en meer doortekent. Dat deze kleine verschillen te constateren zijn komt volledig voor rekening van de Supra Sword luidsprekerkabels die als neutraal doorgeefluik fungeren. Ook “Songs from the last Century” van George Michael is met de Supra interlink prima te beluisteren. De stem van George kent wat meer rust en het scherpe slissende randje bij S en T klanken is duidelijk minder aanwezig. Het geluidsbeeld is heel mooi in balans en klinkt heel homogeen. De combinatie Sword interlink en luidsprekerkabels is een ideale match, duidelijk is dat beide samen meer presteren dan de som der delen. Don Henley’s solo album “Inside Job” bevat de track “The River”. Bij het beluisteren van dit lied wordt de beklemmende sfeer prefect overgebracht naar de luisterruimte. Het gepresenteerde beeld is breed, diep en de laagweergave is diep en perfect doortekent.

EDITORS' CHOICE