Crystal Cable Ultra

René van Es | 18 mei 2006 | CrystalConnect

Niet anders wel ultiem

Kabels en kabelmerken zijn er te kust en te keur. Kabels geven een set de finishing touch. Al worden ze helaas vaak toegepast als filters, klankregeling, of om de buren te imponeren. Uiteindelijk hebben kabels maar één enkel doel en dat is het verliesvrij transporteren van energie.

Van uw wandcontactdoos naar de apparatuur, tussen de apparaten onderling en naar uw luidsprekers. Het lijkt zo eenvoudig, pas de wet van Ohm toe, neem een zuivere geleider, isoleer die geleider en voilá het werkt. Inderdaad het werkt. Tot u gaat merken dat andere kabels een ander geluid geven. Beter of slechter. Een andere indruk geven qua stereobeeld of detailweergave. De kunst is voor een fabrikant om naarmate de prijs van de kabel toeneemt de kwaliteit te laten toenemen. Zonder klankverandering. Zonder de neutraliteit aan te tasten. Of het nu gaat om het goedkoopste type of het duurste. De eis is synergie. Dat kunnen maar weinig fabrikanten waarmaken. Iets dat Crystal Cable wel kan en het bedrijf daarmee een unieke plaats op de overvolle kabelmarkt geeft.


Opbouw van Crystal Cable Connect Ultra

Voor het samenstellen van de Ultra kabels heeft Crystal Cable nieuwe wegen gezocht. Zo zijn de twee gebalanceerde geleiders gemaakt van zeer zuiver zilver waaraan goud is toegevoegd. Een geheel nieuwe techniek is gebruikt om de kristallen in het metaal allen dezelfde kant op te richten. Daardoor vormen ze geen chaos in de geleider maar liggen parallel aan de richting van de kabel. De zo gevormde legering is mechanisch zeer sterk en vertoont zelfs met de meest gevoelige meetinstrumenten bijna nul procent vervorming over een frequentiebereik van gelijkstroom tot 500 kHz. Om de geleiders te isoleren is Kapton gebruikt, thermisch bewerkt om de eigenschappen te verbeteren. De volledig gebalanceerde kabel met getwiste geleiders is ongevoelig voor storingen van buitenaf, omdat die door de opbouw worden geelimineerd. Volgens Crystal Cable is de verbetering in afscherming tegen externe ruis 60 dB (= 1000 keer) groter in een gebied tussen 1 Hz en 50 kHz ten opzichte van kabels van veel andere merken. De Ultra kabels zijn voorzien van acryl labels met unieke serienummers om namaak tegen te gaan. Ondanks de getwiste geleider is een Crystal Cable nog steeds dun ten opzichte van andere top interconnects, makkelijk buigbaar en eenvoudig achter de apparatuur weg te werken.


Opstelling

Men neme een platenspeler (Garrard 301), een arm (Pro-ject 9C), een element (Benz Micro Glider L2) met daaraan een Crystal Cable Connect Piccolo of Standard. Verdere ingredienten een EAR 834P phono versterker. Een Lua Cantilena SEL CD speler. Een Ayon Audio 300B versterker om via Crystal Cable Speak Reference een set Focal–JMlab Electra 927 Be speakers aan te sturen. Daarnaast een Electra SW900 subwoofer. Tussen de componenten wissel ik zowel van Crystal Cable netsnoeren (Power Reference versus Power Ultra) als van interconnects (Connect Reference versus Connect Ultra). De stroom hou ik zuiver met een Kemp Balanced Source Isolator en een Powersource. Om vervolgens met zorg muziek uit te zoeken op CD en LP, waarmee ik kan beschrijven wat ik in de afgelopen weken ervoer.


EDITORS' CHOICE