REVIEWArcam

Arcam Diva set

René van Es | 27 april 2006 | Arcam

Op verzoek van de redactie van Hifi.nl komt dit keer een complete set aan de beurt. De eer valt ten deel aan de gerenommeerde Engelse fabrikant Arcam, waarbij we een keuze konden maken uit het omvangrijke pakket. Gekozen is voor een betaalbare en tevens schaalbare set die zich richt op de muziekliefhebber. Schaalbaar omdat hij uit te bouwen is tot een compleet home cinema systeem door de versterker slim in te zetten. Meegeleverd werd een complete set bekabeling van Transparent die met plezier is aangesloten. Het enige waarvoor ik hoefde te zorgen was een luisterruimte, meerdere luidsprekers en de inwendige mens.

In het algemeen kan gesteld worden dat Arcam apparatuur er verzorgd uitziet. Een beetje saai in het matte grijs echter met oog voor detail. Dimbare groene displays die zich helder laten aflezen en die allemaal een gelijke of bijna gelijke kleur hebben. Een zelfde lay-out van de knoppen. Gevoelsmatig is elk apparaat aan elkaar gelijk zodat bediening eenvoudig is. Meegeleverd zijn afstandbedieningen per apparaat, die zo gekozen zijn dat met één remote alle hoofdfuncties te kiezen zijn. Jammer dat voor een oudere generatie die niet meer zulke goede ogen heeft de symbolen op de remote nauwelijks te lezen zijn. Donker grijs tegen lichtgrijs. Het staat mooi, ergonomisch is het een ramp. Via RS232 ingangen, trigger contacten en remote doorkoppelingen kun je de Diva lijn integreren in een multiroom systeem. Iets waarmee Arcam duidelijk een voordeel op veel andere merken heeft. Gemak dient de mens.

Arcam

Gekozen is voor apparatuur uit de Diva lijn, waarbij de duurste types werden gecombineerd. Beginnend bij de bronnen is dat een Diva CD192 CD speler met vier stuks 24 bit 192 kHz Wolfsen d/a converters. Upsampling is standaard naar 24/192 in de speler. Die alleen CD’s leest en geen SA-CD of DVD-Audio/video. Veel aandacht intern voor het gehele digitale circuit met jitter onderdrukking en geoptimaliseerde filters. Aan de achterzijde vinden we een dubbele analoge uitgang, een digitale uitgang met Toslink en S/PDIF, een ingang voor het doorgeven van AB instructies en een trigger ingang.

De Diva DT91 DAB/FM tuner is de tweede bron, die veelvuldig is ingezet. Uniek in de tuner is een digitale uitgang waar met een sample rate van 48 kHz het DAB signaal uit afgetapt kan worden. Maar dat niet alleen, de tuner heeft intern een a/d converter en zo is het FM signaal op een sample rate van 32 kHz ook digitaal beschikbaar. Denk aan toepassingen om op FM uitgezonden signaal naar een harde schijf of een iPod te brengen. Naast de in Toslink en S/PDIF uitgevoerde digitale uitgang een dubbele analoge uitgang. Een F-connector voor de antenne. Een RS232 poort en een remote-in aansluiting. Volop presets zijn aanwezig (16 DAB, 30 FM, 16 AM). RDS is geïmplementeerd en in de DAB mode laat de display u alles zien wat met de DAB uitzending meegezonden kan worden. Maximale datastroom is 256 kit/seconde. Klassieke zenders benutten de volle datastroom, popmuziek veelal 128 kb, nieuws zakt tot 48 kb/sec.

Arcam

Versterking wordt verzorgd door een Diva A90 versterker. Een geïntegreerde versterker die op zijn sloffen 2 x 90 Watt aan 8 Ohm vermogen tot zijn beschikking heeft. Daar draagt onder meer de 800 VA transformator zorg voor. De versterker heeft een keur aan aansluitingen zoals: 2 x tape in/uit, 5 lijningangen met optie voor een MM/MC phono print. Pre-out/main in. Twee paar luidspreker aansluitingen (schakelbaar). Remote-in en trigger-out. En tenslotte de optie om de A90 op te nemen in een surround systeem met een AV 7.1 board. De versterker heeft tal van features, zo is de controle over het volume instelbaar op grof of fijn, de uitlezing in dB’s of stappen. Kunnen teksten in geprogrammeerd worden. Zijn ingangniveaus per ingang instelbaar enzovoort. Dat verraadt een microprocessor hart.

Transparant

Alle bekabeling is van het merk Transparent. Transparent levert kabels voor alle soorten aansluitingen die je kunt bedenken. Van zeer betaalbaar tot schier onbetaalbaar. Opvallend aan de Transparent kabels zijn de filters die de kabel deels omsluiten. De filters zijn parallel filters en vormen nooit een belemmering in de signaalweg. Zowel de kabels zelf als de filters hebben een duidelijk doel, het verlagen van het stoorniveau in de set. Hoe meer wij omgeven worden door mobiele telefoons, schakelende voedingen, halogeen verlichting, wifi etc., des te beter werken kabels die niet goed afgeschermd zijn als antennes. Al die storing, aangeleverd vanuit het lichtnet of lokale velden heeft invloed op de apparatuur en daardoor rechtstreeks op de muziekweergave. Transparent kabels zijn zo ongevoelig mogelijk gemaakt voor storende velden en voeren storing vanuit het lichtnet af naar aarde via de ingebouwde filters.

MERK

EDITORS' CHOICE