REVIEWArcam

Set compleet

René van Es | 27 april 2006 | Arcam

De Chieftains eens proberen. Wereldmuziek met top artiesten. Track één laat al de kwaliteiten horen als de individuele stemmen mooi los van elkaar staan en zich laten beluisteren. Stemmen zijn mooi getroffen en klinken natuurlijk. Het stereobeeld blijft in een plat vlak en laat zich ook met deze CD niet verleiden tot het hoger plaatsen van stemmen. Aan het eind van de CD brengt Diana Krall de nodige tragiek in “Danny boyâ€. De Arcam combinatie legt die opname niet zo onder een vergrootglas als een ware high end installatie en dat maakt het luisteren wat minder gecompliceerd en eigenlijk wel zo lekker. Jazz is prima voor elkaar. Oscar Peterson is zowel klasse met de gestreken bas als de geplukte bas op “We get requestsâ€. De baslijnen laten zich goed volgen, het gemompel van Ray Brown valt niet weg in de rest van de muziek. Piano is losjes en actief aanwezig.

Arcam

Voor ritme krijgt Arcam een goed cijfer. Toch mis ik weer die drive en aanwezigheid die steeds weg blijft. Het is op zijn Engels gezegd nogal “smoothâ€. Als altijd grijp ik als laatste naar klassieke muziek. Misschien had ik dat eerder moeten doen want bezwaren tegen de A90 en de CD192 vallen weg als sneeuw voor de zon. Waar pop en jazz te liefjes waren scoort dat bij klassiek juist erg goed. Bach, Vivaldi, Mozart, je legt ze in de speler en ze gaan van start. Hoe het mogelijk is weet ik niet. Hoe stuur je elektronen zo dat ze een voorkeur vertonen voor klassiek muziek? Het is de engineers van Arcam gelukt juist in dat muziekgenre extra aandacht te schenken aan de weergave. Heerlijk zoals Janine Jansen soleert. Pakkend, vol vuur en evenzogoed teder en lieflijk. Het hele scala aan emoties komt voorbij alsof je de vier jaargetijden in iets meer dan een half uur kunt beleven.


Set compleet

Eerste compliment gaat uit naar de tuner waar ik met veel genoegen een paar avonden mee doorbracht. En de zondagochtenden niet te vergeten. Muziek klinkt in de oren. Nieuwslezers halen een nieuwe dimensie waar mijn eigen referentie tuner zuinigjes naar kijkt. DAB is het toverwoord hier. De FM heeft het moeilijker aan het Casema net. Wat te verwachten valt helaas met een kabel systeem. Mijn flat eigenaar verbiedt het om een eigen antenne neer te zetten dus ik zal mij moeten blijven behelpen als het om FM gaat. Tweede groot compliment is de combinatie van CD speler en versterker zodra klassieke muziek aan de orde is. Helder, transparant, veel detail, fijn luisteren, u vult de superlatieven maar rustig in. Nog begrijp ik niet waarom klassiek zoveel lekkerder tekeer gaat dan pop.

Transparant

Mogelijk juist door de beheersing en beschaving die de Arcam apparatuur kenmerkt in combinatie met Transparent bekabeling. Soms is pop en jazz mij iets te gelikt en mist het heilige vuur. Arcam mikt in mijn ogen niet op de jeugd maar eerder op de iets oudere generatie die moe uit het werk thuiskomt en weg wil zakken in een aangename ambiance. Muziek in de speler of op de radio en wegdromen van dagelijkse besognes. Dat kan met deze set prima. Laat u wel goed adviseren welke luidsprekers u erbij kiest, de Arcam A90 versterker is een beetje kopschuw voor sommige types.


Prijzen:

Diva
Arcam Diva A90 versterker:  1498 euro
Arcam Diva A90 + 7.1 versterker:  1998 euro
Arcam Diva Multi Audio kaart 7.1 incl. inbouw:  750 euro
Diva Phono MM/MC:  210 euro
Arcam Diva DT91 DAB/FM tuner:  798 euro
Arcam Diva CD192 CD speler:  1198 euro

Transparent kabels:
The Link 100 interconnect stereo meter:   199 euro
The Wave 100 stereoset van 3 meter luidsprekerkabel met spades:   375 euro
High Performance Powerlink van 2 meter:   159 euro
Powerlink Super van 2 meter:   498 euro
Reference Powerlink van 2 meter:   890 euro


Importeur:
Audiac

Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

  • Arcam Diva CD192

Radio:

  • Arcam Diva DT91 op Casema kabelnet en via meegeleverde DAB antenne

Versterking:

  • Arcam Diva A90 geïntegreerde versterker

Luidsprekers:

  • PMC GB1
  • Impulse IMP
  • Dali Ikon 2

Subwoofer:

  • Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Supra LoRad (DIY) en Transparent
  • Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels en accessoires:

  • Interlinks analoog: Transparent The Link 100
  • Interlink subwoofer: Audioquest ICA-1 met WBT Nextgen
  • LS-kabels: Transparent The Wave 100
  • Meubels: Ikea Oppli
  • LS-stands: Alphason Aragon AG60-s
MERK

EDITORS' CHOICE