REVIEWArcam

Opstelling


René van Es | 27 april 2006 | Arcam

Voor de verbinding tussen CD speler en tuner naar de versterker kwamen twee sets Transparent The Link 100 mee. Tussen versterker en luidsprekers kwamen The Wave 100 luidspreker kabels van elk 3 meter, afgewerkt met spades. Transparent levert netsnoeren altijd met een minimum lengte van 2 meter. Omdat volgens Transparent minimaal twee meter kabel nodig is om effectief te kunnen werken en storingen vanuit het lichtnet te elimineren. Dat maakt de kabels wel duurder in sommige gevallen dan die van een vergelijkbare concurrent. Aan de tuner kwam een High Performance Powerlink. Aan de CD speler een Powerlink Super PLS. Aan de versterker een Reference Powerlink RPLE.

Arcam

Persoonlijk vind ik dat de Reference Power Link een hoogwaardiger set verdient dan de Arcam Diva lijn. De prijzen raken namelijk uit verhouding. Aan de andere kant, de prestatie geldt en bepaalt de waarde. De Arcam apparatuur vond een plekje op een Ikea Oppli meubel dat permanent in mijn kleine luisterruimte staat. Drie paar speakers kwamen aan de orde. In de eerste plaats een set PMC GB1 transmission lines. Daarna een set Impulse IMP monitors en tenslotte een paar Dali Ikon 2 luidsprekers. De monitors stonden steeds op Alphason stands. Ter beschikking eveneens een Dynaudio actieve subwoofer die zich laat aansturen vanuit de pre-out van de Diva A90 versterker. De tuner kon ik op twee manieren aansluiten, op het Casema kabelnet en op de meegeleverde DAB antenne.


Sound

Het viel niet mee om een weergave te creëren die mij op meerdere fronten aanspreekt. Dat is mogelijk te wijten aan de luidsprekers, mogelijk aan de interactie tussen set, speakers en kamer. Misschien aan de luidsprekers zelf. Hoe dan ook, de eerste kandidaten van PMC vielen al snel af. De weergave was te weinig pakkend en te laid back naar mijn zin. Dat veranderde in positieve zin met de Impulse IMP maar nog steeds was ik niet tevreden. Er moest meer uit de Arcam set met Transparent kabels te halen zijn. Gelukkig staan hier nog Dali Ikon 2 luidsprekers die eerder hebben bewezen fris en actief te zijn. Die slagen met vlag en wimpel voor het examen en blijven de vaste luidsprekers tot de set wordt ingepakt. Waar de Dali te kort schiet in het laag steunt de Dynaudio sub het geheel uitstekend. Lekker dat de Diva A90 daar een speciale uitgang voor heeft. Toch verbaast het mij wel dat zowel PMC als Impulse zich niet zo goed gedragen. Een verklaring heb ik niet direct, het toont wel aan dat u de hulp van de dealer nodig heeft om thuis een systeem te componeren. Iets wat altijd aan te raden is en door de klant verwacht mag worden op dit prijsniveau. Zo ben ik aan de slag gegaan met de muziekbronnen.

Arcam

Laat ik eerst de tuner in de houdgreep nemen. DAB biedt een paar voordelen. Is de ontvangst goed dan is het digitale signaal storingsvrij en het afstemmen gaat nagenoeg automatisch. Het is een kwestie van een minuut om alle zenders te vinden en een preset te geven. DAB heeft ook zijn nadelen in Nederland, het aantal zenders is beperkt. In vergelijk tussen DAB en FM is DAB de grote winnaar. Als trouw luisteraar van Radio 2 wist ik de buitengewoon goede weergave van stemmen en muziek zeer te waarderen. Interviews en muziekaankondigingen waren op een aangenaam natuurlijk niveau. Helder en volmaakt vrij van achtergrond gelispel en ruis. Dat was met de FM band wel anders, Casema heeft niet het beste signaal en onderweg komt er nog de nodige ruis en vervorming bij. Haast schrijnend hoe schril FM afstak bij DAB. Jammer is dat de Arcam als zo velen geen dubbele antenne ingang heeft. Dat maakte rechtstreeks vergelijken lastig en tijdrovend. Lastig omdat het Casema net een totaal anders aardpotentiaal heeft dan het lichtnet en ik optater na optater kreeg bij het wisselen van de antennes. Met de DAB weergave in gedachten verdient een tuner van de kwaliteit als de Arcam DT91 liefst een eigen FM antenne. Of u luistert gewoon net als ik naar de zeer goede resultaten die DAB kan geven en via de DT91 hoorbaar worden gemaakt. Een uitstekende tuner die luisteren naar de betere popmuziek of klassiek tot een genoegen maakt. Flexibel, handig in gebruik, via de afstand bediening te schakelen, voorzien van alle opties die van een moderne tuner verwacht mogen worden. Punt van kritiek blijft het ontbreken van een tweede antenne ingang en een slimme interne schakelaar die “ziet” of u naar DAB of FM luistert. Geheel gratis krijgt u vanuit de ether een vracht aan muziek geleverd. Gevarieerd, met een ruime keuze aan zenders. Een tuner is de meest goedkope muziek en actualiteiten bron die u zich kunt indenken en mag best meer aandacht hebben.

Arcam

Natuurlijk maakt de tuner gebruik van de A90 versterker. Net als de CD speler. Dus moet u steeds de combinatie lezen als er commentaar is. Via de CD192 bijt Holly Cole het spits af met haar CD “Romantically helpless”. Er gebeurt nogal wat in het stereobeeld en dat maakt de muziek lekker spannend om naar te luisteren. Het is speels, helder en rustig. Een tikje te rustig naar mijn zin, de Arcam zou wel wat ruiger mogen presteren. Luisterbaar is het zeker en met de Dali’s ligt de nadruk op de stem. Prettig voor elke vocalist. Dead Can Dance profiteert eveneens van het brede stereobeeld dat de Arcam weet neer te zetten. Breed wel, van enig hoog naar laag beeld is nauwelijks sprake. Het blijft in een plat vlak hangen. Veel detail, een natuurlijke klank en weer die rustige wijze waarop Arcam presenteert. De hoge tonen weergave is doorspekt met details, is helder en fris, zonder te vervallen in enige scherpte. Voor het middengebeid geldt hetzelfde, wijd open en doorzichtig. Kleine percussie instrumenten vallen goed op. Laag is strak en elke toon sterft mooi langzaam uit. Nog wat pop voordat we gaan naar jazz en wereldmuziek. Pink Floyd speelt “Dark side of the moon” eerder beschaafd dan spetterend. U hoort mij niet mopperen over detaillering, het blijft tot in de puntjes verzorgd. Maar van vuurwerk is geen sprake. Geluiden en effecten staan als een rots, meer bezieling is nodig om mij in het hart te raken.

EDITORS' CHOICE