Cambridge Audio Azur 540D

Rene Smit | 20 oktober 2005 | Cambridge Audio

DVD speler met aspiraties

Na eerdere positieve ervaringen met een CD-speler van het engelse merk Cambridge Audio valt mij nu de eer te beurt om de 540D DVD-speler uit de Azur serie aan de tand te voelen. Een telefoontje met importeur Dimex resulteerde in een wel erg prompte levering van de speler.

Cambridge Audio Azur 540D

Al dezelfde middag werd de speler op kantoor afgegeven. Thuis aangekomen wordt de speler direct ontdaan van zijn verpakking en prijkt op de eettafel een fraai gestileerde DVD-speler in het zwart. Naast zwart is de speler ook leverbaar in zilver. Afgaand op het uiterlijk en de afwerking van de machine schaal ik de speler een klasse hoger in dan de adviesprijs van 495 euro. Naast de speler zit er ook nog een afstandbediening meegepakt die niet, zoals bij veel spelers in deze en zelfs hogere prijsklassen, is vervaardigd uit kunststof maar aluminium. Alleen de afstandbediening al zou mij over de streep trekken om de speler aan te schaffen. Alles bij elkaar zorgt de Cambridge dus al voor hoog gespannen verwachtingen zonder aangesloten te zijn.


Azur 540D

Binnen het assortiment van de Azur serie is de 540D de enige DVD-speler, naast 3 dedicated CD-spelers, 3 versterkers, 1 tuner en 1 AV receiver. Verder zijn er nog 3 phonotrapjes beschikbaar waarvan 1 inbouwexemplaar. Alle apparaten hebben een identieke uitstraling en kunnen probleemloos met elkaar gecombineerd worden. Op papier biedt de 540D zo ongeveer alles wat je van een hoogwaardige DVD-speler mag verwachten. Zo is de speler voorzien van Progressive Scan via de component uitgangen voor een zo hoogwaardig mogelijk beeld. Via de Scart aansluiting is het mogelijk een RGB signaal te sturen, daarnaast is voorzien in een S-video en composiet uitgang voor beeldweergave. Waar sommige andere fabrikanten nog gebruik maken van 11-bit video DAC’s beschikt de 540D al over maar liefst zes 12-bits/54kHz video DAC’s. Cambridge Audio zou Cambridge Audio niet zijn wanneer de speler ook op het gebied van geluidsweergave niet geoptimaliseerd zou zijn. Voor de omzetting van digitaal naar analoog zorgt een Crystal CS4360 24-bit 192kHz multi-DAC. Naast normale CD’s speelt de 540D (meerkanaal) DVD-Audio, MP3, CD-RW, CD-R en Kodak picture CD’s. SA-CD wordt niet ondersteund, zodat de speler niet als een echte multispeler aangemerkt kan worden maar zo word de speler ook niet in de markt gezet. Voor het audiosignaal voorziet de speler in een 5.1 analoge uitgang en een extra stereoset.

Cambridge Audio Azur 540D (c) Xingo

Tevens beschikt de speler over een optische en coaxiale digitale uitgang voor aansluiten op een externe DAC of AV-Receiver. Alle aansluitingen zijn stevig en van goede kwaliteit zodat prima verbinding kan worden gemaakt. Aan de voorzijde vinden we het massief aluminium front dat strak afgewerkt is, met een minimum aan toetsen. Helemaal links bevind zich de aan- uitschakelaar, in het midden de lade met daaronder de display. Aan de rechterzijde zijn vijf toetsen te vinden. Direct naast de display zit de open/close toets, iets verder naar rechts een gecombineerde play/pause toets, een stop toets en nog twee toetsen om binnen de CD of DVD te skippen naar een vorig of volgend nummer. Vooruitlopend op de zaken brengt dit gelijk één van de weinige negatieve puntjes boven water. Ook op de meegeleverde afstandsbediening ontbreken numerieke toetsen zodat er op geen enkele manier direct voor een bepaalde track gekozen kan worden. Niet onoverkomelijk maar toch wel lastig. De interne opbouw van het apparaat ziet er strak en verzorgd uit, op een volgens opgave van de fabrikant “akoestisch gedempt chassis”. Voorwaar indrukwekkende specs voor een speler in deze prijsklasse. Snel aansluiten om te zien en horen of de beloften waargemaakt worden.


Aansluiten

Normaal staat in mijn audiorack een Philips vM DVD963Sa speler opgesteld en de Cambridge Azur 540D kan deze plaats overnemen. Alle bekabeling kan 1:1 worden overgenomen zodat de speler in een mum van tijd aan de praat is. Recent heb ik in mijn allegaartje aan verbindingskabels vervangen door alles van Ă©Ă©n merk. De gebruikte kabels waren alle van goede kwaliteit maar de synergie van alle interlinks van hetzelfde merk ontbrak. Nu worden voor de verbinding tussen voor- en eindversterker, DAC en voorversterker en phonotrap en voorversterker Sharkwire LC03 puur zilver kabels gebruikt. Voor de overige verbindingen worden Sharkwire SSC-BMD1 verzilverde kabels gebruikt. Beide types kennen eenzelfde opbouw en hebben daardoor ook eenzelfde klanksignatuur. Daarnaast zijn er twee Siltech SQ88 G5 Classic MK2 interlinks permanent aangesloten op de versterker om vergelijkingen te kunnen maken. Beeld wordt getransporteerd naar een Philips Matchline tv met een Ixos scartkabel van goede kwaliteit.

Cambridge Audio Azur 540D (c) Xingo

Het standaard meegeleverde netsnoer blijft in de doos. In plaats daarvan wordt een Supra Lorad netsnoer gebruikt. Gelukkig levert Cambridge Audio standaard geen verbindingskabels mee, die zijn vaak van twijfelachtige kwaliteit en niet in staat het apparaat optimaal te laten presteren. Beter is het een optimaal presterend apparaat tegen een concurrerende prijs te leveren en de klant de keus te laten voor wat betreft de bekabeling. Verdere tweaks werden niet toegepast, afgezien van het plaatsen van de speler op Masterbase plaatjes.

MERK

EDITORS' CHOICE