Crystal Cable Piccolo

René van Es | 04 augustus 2005 | Crystal Cable

In een wereld waarin high end apparatuur altijd zwaar is omdat anders sigaar dikke interconnects de versterkers het rek uit wippen, is Crystal Cable een vreemde eend in de bijt. Net bekomen van de uitstekende eigenschappen, die je op het oog misschien niet toekent aan een dun draadje, van luidsprekerkabels en interconnect van dit merk, sta ik in de hand met werkelijk flinterdunne interconnects die luisteren naar de toepasselijke naam "Piccolo".

De interconnects zijn behalve dunner ook iets afwijkend van de eerdere series interconnects die ik al langere tijd gebruik. De cinch connectors zijn anders afgewerkt waardoor de noodzaak van het goudkeurige busje achter de connector ontbreekt. Daarnaast heeft Crystal Cable een "loodje" om de geleider gemaakt, dat technisch gezien geen functie heeft. De verpakking is niet kostbaar uitgevoerd maar wel apart. Loodje en verpakking moeten ervoor zorgen dat de kabels lastig zijn na te maken.

Crystal Cable CrystalConnect Piccolo

Crystal Cable heeft net als vele anderen last van piraterij. Een vorm van diefstal die moeilijk aan te pakken is. Wat nog erger is, de kwaliteit van de imitaties is veelal slecht en zo komen de verhalen in de wereld dat een product niet presteert. Van buiten lijkt het zo mooi, van binnen zit koper in plaats van zilver of goud. Ik ben ervan overtuigd dat ik echte en originele kabels heb, of de piraat moet zelfs de pakbon hebben nagemaakt. Zoals opgemerkt het kabeltje is flinterdun en meet 1,5 mm doorsnede met een schuifmaat. De geleiders hebben een doorsnede van 0,3 mm en bestaan uit een zorgvuldig geheim gehouden zilver/goud legering. De capaciteit van een meter kabel is 154 picoFarad en de weerstand is 224 milliOhm. De lage capaciteit maakt het kabeltje ideaal om er een platenspeler mee aan te sluiten. Crystal Cable heeft er veel onderzoek verricht naar de invloed van magnetische velden, van buitenaf inwerkend op de kabel (en andersom ook), en hoe de kabel daarvoor immuun te maken. Aan de hand van metingen is bewijsbaar dat Crystal Cable niets oppikt en niets afstraalt. Een belangrijk gegeven, wat de kabel veel minder afhankelijk maakt van de mate van afscherming van apparatuur rondom de kabel.

Crystal Cable Piccolo (c) Xingo


Gebruik


De Piccolo heeft al op vele plaatsen dienst gedaan. Behoorlijk wat onlangs gerecenseerde apparatuur heb ik er mee aangesloten. Denk maar aan Marantz SA-15S, een Lindemann SA-CD speler en een PrimaLuna ProLogue Two versterker. Daarnaast deed de Piccolo dienst als interconnect aan een Marantz SA8400 en een Magnum Dynalab tuner. Veelal sloot ik zowel mijn Garrard/Pro-ject/Benz Micro platenspeler ermee aan op een van Medevoort PHM3 phonotrap, als de phono versterker op (voor)versterkers. Tijdens een phono versterker shoot-out was het weer de Piccolo kabel die het meest aangewezen leek, vanwege de bewezen diensten in het phono circuit.


Recenseren


Kabels recenseren is lastig. Lastig omdat de kabel al snel een interactie heeft met de aangesloten apparatuur en je telkens op zoek moet gaan naar die combinatie die goed klinkt. Vaak kan een kabel een set maken of breken. En eigenlijk is dat raar, het is immers niet meer dan een geleider met wat isolatie materiaal. Elektronen stroom is altijd gelijk en als het al anders klinkt, dan moet dat bewijsbaar zijn aan de hand van weerstand, inductie en capaciteit. Toch nemen we duidelijke verschillen waar als we diverse kabelmerken onderling wisselen. Dat zou heel goed te maken kunnen hebben met instraling van magnetische velden. Afkomstig van babyfoons, GSM, dimmers, transformatoren en netsnoeren.

Crystal Cable Piccolo

Met een eenvoudige Supra tester vindt je ze de "lekken" bij apparatuur en spoor je slecht afgeschermde spanningbronnen en kabel op. Ik ben ervan overtuigd dat een versterker die aan de ingang naast het muzieksignaal hoogfrequent ellende binnenkrijgt, afkomstig van GSM of dimmers, die hoogfrequent informatie moduleert op het muzieksignaal. Gevolg: vervorming en onrust. Een andere oorzaak van klankverandering is terug te leiden naar de zuiverheid van de geleider en de materiaal keuze. Het zijn factoren waar de consument nauwelijks tot geen invloed op kan uitoefenen. Toch leest men graag over kabels. Terwijl niemand kan voorspellen wat een kabel in uw set doet of teweegbrengt. Waarop een uitzondering is.


EDITORS' CHOICE