Conclusie

René van Es | 04 augustus 2005 | Crystal Cable

Terug naar de basis van een kabel verwachten wij slechts één enkel ding van een kabel: geleiden zonder zelf invloed uit te oefenen op het signaal. Niets meer, niets minder. En daar wringt de schoen. Kabels kunnen een klankverandering aanbrengen. Ik heb het dan niet over resolutie of signaal/ruisverhouding, maar over het wezenlijk donkerder of juist helderder laten klinken van een set. Een uitwendige toonregeling. En toonregeling hebben we juist afgezworen in de high end? Waarom zouden we dat dan via een omweg herintroduceren. Niet doen. Een kabel behoort zo neutraal mogelijk te zijn. Dat beperkt het recenseren van een kabel tot slechts drie grootheden:

  1. is de klank neutraal?
  2. hoeveel last heeft de kabel van instraling?
  3. hoe hoog is de resolutie, met andere woorden, hoeveel micro informatie gaat verloren

Crystal Cable Piccolo

Punt twee is meetbaar, punten één en drie kun je waarnemen met je gehoor. Het meten is bewezen bij de fabrikant. In een eerlijke meetopstelling is aangetoond dat Crystal Cable ongelofelijk weinig last heeft van invloeden van buitenaf. Het dunne interconnectje onderhanden straalt zelf niets uit. De rust in de set, die is bereikt met kostbare netfilters en een even kostbare scheidingstransformator, blijft daarmee in takt. Zonder echt te hoeven opletten of de kabels niet te dicht bij netsnoeren lopen of trafo’s passeren. Een gegeven dat bovendien blijkt aan de hand van luisterproeven. Daarmee komen we aan de tweede vraag: is de Piccolo klankneutraal? Daar wordt de mening ineens subjectief en moet u mij en niet meetapparatuur gaan geloven. Op basis van luisterervaring en op basis van uitproberen in vele opstellingen meen ik dat de Piccolo, net als zijn duurdere broers en zusters, zo klankneutraal is als haalbaar.

Daarin is Crystal Cable niet uniek, meer merken kennen die broodnodige eigenschap, maar Crystal Cable heeft hem hoog in het vaandel. Dat is voor mij als recensent ideaal, aangesloten apparatuur behoud daardoor de eigen klank en neemt niet als een kameleon de klank van de kabel over. Het is voor de consument ideaal want hij kiest nu zijn componenten op basis van eigenschappen en hoeft zich geen zorgen te maken dat het wisselen van een component de set doet instorten. Wat wel zou kunnen gebeuren als u met kabels het geluid gaat tunen.

Crystal Cable Piccolo (c) Xingo

Derde vraag: resolutie. Wederom een subjectieve beleving die hoorbaar wordt door A-B testen op zoveel mogelijk apparatuur en met gebruikmaking van diverse soorten kabels. De Piccolo scoort ook hier hoog. Niet zo hoog als zijn veel duurdere equivalent, wel beter dan verwacht mag worden in de prijsklasse. Of het nu gaat om uiterst minieme spanning die afkomstig is van een low output MC element of om de robuustere spanning tussen voor- en eindversterker. In de test met phono trappen laat de Piccolo feilloos horen welke eigenschappen de voorversterkers hebben. Gelet op onder meer stereobeeld, druk op de lage tonen of subtiele bekkenaanslagen. De Piccolo doet zich voor als een volkomen transparant medium. Net zo gemakkelijk was het om elk detail te horen dat bijvoorbeeld een Lindemann SA-CD speler weet te onttrekken aan het digitale domein. Te ervaren hoe weinig de kabel invloed heeft op het eindresultaat en te bemerken dat niets in de weg lijkt te staan tussen apparatuur onderling. Dat elders in de set Crystal Cable interconnects in gebruik zijn en bovendien Crystal Cable Reference luidspreker kabel is ingezet, ondersteunt nog eens de positieve eigenschappen van de kabels. Hoe meer hetzelfde merk en liefst hetzelfde type in gebruik is, des meer zal de set als homogeen geheel klinken. Crystal Cable, heeft door de afwezigheid van kleuring de prettige eigenschap dat het zich laat combineren binnen de eigen familie. Daarmee kunt u een goedkoper type kabel kiezen voor uw minder belangrijke bronnen (daar past de Piccolo) naar maximale prestatie voor uw high end bronnen (tot aan de Reference serie). De winst zit hem voor kabel gepositioneerd boven de Piccolo in maximale resolutie van de kabels, de hoeveelheid stroom die maximaal is toegestaan en de maximaal bruikbare lengte. Niet in de klank.


Resultaat

Crystal Cable Piccolo (c) XingoDit keer geen voorbeelden van muziek. Geen toespelingen op muzieksoorten. Geen benoemen van tracks op CD en het uitgraven van groeven in zwart vinyl. Enerzijds niet omdat er plaat na plaat en CD na CD door de CrystalConnect Piccolo is gejaagd, aan de andere kant omdat de Piccolo geen klank heeft. Het is een eerlijke en heerlijke kabel die universeel inzetbaar is. Uitermate neutraal. Zeer goed afgeschermd en daarmee de aangesloten apparatuur vrijwarend van stoorsignalen. Met een hoge resolutie die weliswaar nog beter kan, maar niet tegen een vergelijkbare prijs. De Piccolo raad ik u aan als interconnect in sets die op middelmatig tot hoog niveau muziek spelen en als interconnect voor (minder belangrijke) bronnen in een high end set. Waar mogelijk gecombineerd met andere Crystal Cable’s. Geeft dat laatste een praktisch of financieel probleem dan bent u van één ding overtuigd, de CrystalConnect Piccolo is zo heerlijk neutraal dat u die niet hoeft te verdenken van negatieve effecten. Crystal Cable verdient meer aandacht in eigen land, de Piccolo van 295 euro kan daartoe de aanzet zijn.


Prijs:
CrystalConnect Piccolo 1 meter stereo paar 299 euro
Idem 1,5 meter 425 euro
Plus 1 meter per stereo paar 250 euro

Distributeur:
More Music
Groenekanseweg 6A
3737AG Groenekan
Tel. 0346 211919
E-mail: info@moremusic.nl
Web: www.crystalcable.com of www.moremusic.nl

Gebruikte Hardware, onder meer: 

  • Platenspeler: Garrard/Pro-ject/Benz Micro, Bellavista/Jan Allaerts
  • Phono versterkers: Van Medevoort, Bellavista, Sphinx
  • Tuner: Magnum Dynalab
  • Digitaal: Marantz, Lindemann, Apogee, Roksan
  • Voorversterkers: Marsh, Herron
  • Eindversterkers: Marsh, PrimaLuna
  • Versterkers: PrimaLuna, Marantz
  • Luidsprekers: Focal-JMLab


EDITORS' CHOICE