REVIEWPure Digital

PURE Tempus 1

Michel Hazen | 07 juli 2005 | Pure Digital

Viva la revolucion!

De Tempus-1 is slechts één van een hele serie DAB tuners die Pure Digital maakt. Pure is op DAB gebied een innovator en vanaf de introductie van DAB als een van de belangrijkste spelers op deze markt aanwezig. De range van verschillende DAB producten varieert van portable DAB radio’s tot stationaire HiFi DAB tuners.

Qua vormgeving van de Tempus 1 is volgens mij met wat meer dan een knipoog met beide ogen naar de Tivoli modellen gekeken en ik moet zeggen dat de, (beetje retro-)vormgeving erg fraai is, vooral het echte houtfineer (meerdere afwerkingen mogelijk) geeft een luxe gevoel. De Tempus is een ‘tafelmodel’ DAB radio voor alledaags gebruik met een aantal extra features die gebruik in de slaapkamer of caravan ook vergemakkelijken. Ik kom daar bij ‘Installatie en gebruik’ op terug.

PURE Tempus 1

Vanuit technisch oogpunt begrijpelijk, maar een beetje afbreuk doend aan de ergonomie van het toestel, is de externe voeding die verhoudingsgewijs fors uitgevallen is in vergelijking met de Tempus zelf (Batterijvoeding en dus mobiel gebruik van de Tempus is niet mogelijk).

Technische details

De technische opbouw van de Tempus is gebaseerd op de elektronica die we ook vinden in andere Pure Digital modellen. Ondanks dat de elektronica stereo is geeft de Tempus zijn geluid aan één mono luidspreker. Voor stereo hoef je alleen maar een tweede luidspreker aan te schaffen.

Opvallend zijn de hoeveelheid aansluitingen voor een dergelijk tafelmodel: USB, Optisch digitaal, hoofdtelefoon (waarom niet aan de voorzijde?), lijnuitgang en een aansluiting voor een tweede luidspreker voor stereo geluid.

PURE Tempus 1

De USB aansluiting dient eigenlijk alleen maar voor het updaten van de firmware in de Tempus en dat is eigenlijk jammer dat hier niet meer mee gedaan is. Juist een USB aansluiting biedt mogelijkheden tot bijvoorbeeld het opnemen van uitzendingen via de PC of het configureren van de Tempus via een PC.

De Tempus is niet voorzien van een FM tuner. Onhandig omdat gezien het zeer schaarse DAB aanbod de Tempus op dit moment niet een bestaande radio volledig kan vervangen. Dit is natuurlijk net zo goed te danken aan het (te) beperkte aanbod van DAB uitzendingen.


EDITORS' CHOICE