REVIEWPure Digital

Luisteren en Conclusie

Michel Hazen | 07 juli 2005 | Pure Digital

Wat als eerste opvalt is de automatische scanning van DAB zenders zodra de Tempus aangezet wordt. Mijn eerste vermoeden was dat dit alleen de eerste keer zou gebeuren maar het blijkt dat de Tempus dit iedere keer doet zodra hij ingeschakeld wordt. Het duurt overigens slechts een seconde of 2, dus hinderlijk is het niet. De Tempus stelt ook gelijk de juiste tijd in, erg handig.
Middels een draai- en drukknop zijn de instellingen snel te maken en zonder ook maar een keer de manual in handen te hebben gehad staat de Tempus te spelen.
De DAB dekking is kwalitatief gezien hier in Amsterdam uitstekend. Op het display van de Tempus lees ik een signaalsterkte van 93 op de schaal van 100.

PURE Tempus 1

Een leuke vinding is de ‘Snooze handle’: het handvat bovenop de Tempus heeft een dubbele functie: zodra de wekker ingesteld is dient deze als een niet te missen ‘snooze’-knop en als het apparaat uitgeschakeld is verschijnt de tijd in het display zodra het handvat aangeraakt wordt. Handig als je even wit weten hoe laat het is.

De Tempus 1 heeft een aantal leuke gadgets ingebouwd zoals twee verschillend instelbare alarmtijden en een soort van automatische opnamefunctie (via de digitale uitgang) die ik eerlijk gezegd niet geprobeerd heb maar je kunt verschillende timers programmeren en met automatisch startende opname apparatuur opnemen. Handig, alleen jammer dat je niet met de USB aansluiting dit op de PC zou kunnen doen.


Luisteren


Als eerste luister ik naar de Tempus via de ingebouwde (mono-)luidspreker. Wat me opvalt, is de afwezigheid van kraakjes, storing, ruis of wat dan ook. Helemaal goed. Het geluid klinkt gedetailleerd, helder maar mist wel een laagfundament dat ondanks de aanwezigheid van een soort van mini-basreflex behuizing er niet echt goed uitkomt, maar goed wat wil je met een dergelijk klein kastvolume.

Volgende test: via de hoofdtelefoonaansluiting. Nu begint de Tempus langzaam te excelleren: veel detail, geen stoorgeluiden en een beter basfundament hoewel het voor mij nog steeds een wat dun geluidsbeeld geeft. Maar al met al erg goed voor een tuner van nog geen 200 euro.

 PURE Tempus 1

Volgende manier van luisteren is via de lijnuitgang op mijn eigen installatie…dat klinkt echt goed, veel beter dan een radio/tuner in deze prijsklasse zou doen vermoeden en het geeft me, natuurlijk afhankelijk van het programma aanbod, al een soort van CD kwaliteit gevoel.

En als laatste: digitaal via mijn externe M-Audio Superdac 96/24 digital analoog converter. Gewoon om even het uiterste uit de kan te halen. Ik neem aan dat slechts weinigen de Tempus zo gaan gebruiken maar goed ‘just for the hell of it’ ga ik het toch proberen.

PURE Tempus 1

Nu ben ik toch wel een beetje verbaasd wat ik hoor. Onlangs heb ik nog een Linn Kudos tuner aangeschaft die ik erg goed en ritmisch vind klinken. Maar de Tempus en M-Audio samen doen zeker niet onder en op het gebied van transparantie en detailinformatie spelen ze de Linn zelfs een stukje voorbij. Nog steeds vind ik het laag wat dun en mis ik wat warmte maar het is wel vreemd om te zien dat dit ‘gelegenheids-duo’ deze prestatie neerzet.


Conclusie


De Tempus heeft bij mij behalve een gevoel ook een herinnering naar boven gebracht: een flink aantal jaren geleden, ik schat zo’n jaartje of 25 werd ik voor het eerst van mijn leven geconfronteerd met het fenomeen CD en was eigenlijk direct al gefascineerd door het feit dat dit zilveren schijfje muziek kon opslaan. Na een zomer lang aardbeien plukken, krantewijk lopen en in een restaurant gewerkt te hebben kon ik mijn eerste CD speler aanschaffen…en mijn eerste CD (De Bolero van Ravel die op die leeftijd nog geen associaties voor me bevatte) die ik keer na keer afspeelde. Ik ken dit nummer werkelijk helemaal uit m’n hoofd, kan het ook niet meer horen en werkt in mijn geval omgekeerd evenredig voor de zaken waarmee de Bolero nu geassocieerd wordt.

Waarom dit verhaal? Nu, dit gevoel krijg ik weer bij de Pure Tempus-1: het is een technisch interessant apparaat, zorgvuldig ontworpen en geassembleerd dat er ook nog eens leuk uitziet en goed klinkt…daar ligt het dus niet aan. Waar het wel aan ligt is de omgeving waarin de Tempus moet leven: 6 DAB zenders die me cognitief en muzikaal nauwelijks kunnen boeien and that’s it. Ik luister dus steeds naar dingen waar ik helemaal niet naar wil luisteren want de keuze is op dit moment te beperkt.

De Tempus verdient een betere leefomgeving dan waarin hij nu moet leven, meer DAB zenders, meer aanbod, meer variatie…de Tempus is een tijger in een te kleine kooi die ruimte nodig heeft…we hebben een Tempus Liberation Front nodig! Viva la revolucion!

The good
Goed doordacht technisch en ergonomisch ontwerp
Goede geluidskwaliteit
Mooie, hoogwaardige behuizing van houtfineer
Leuke ‘gadgets’ zoals de Snooze handle!
Gunstige prijs (euro 199,-)

The bad
Iets te licht basfundament

The ugly
Geen hybride ontwerp/geen FM ontvangst mogelijk
Externe voeding, geen batterijvoeding mogelijk en geen mobiel gebruik mogelijk
Hoofdtelefoon aansluiting alleen in 3,5 mm formaat en alleen aan achterzijde
Kansen laten liggen in de implementatie van de USB aansluiting richting PC


EDITORS' CHOICE