De vinyl revival is niet langer een verschijnsel dat zich beperkt tot een kleine groep van vijftigers die in hun jonge jaren reeds besmet zijn met het vinyl virus. Tegenwoordig vindt de platenspeler ook gretig aftrek bij jongere muziekliefhebbers die inmiddels ontdekt hebben dat er in het zwarte goud kwalitatief hoogstaand geluid aangetroffen kan worden.
Met name de leden van de eerste groep hebben zich in het verleden waarschijnlijk op uiteenlopende manieren bezig gehouden met de zo noodzakelijke reiniging van de LP. Platendoek, platenrol, stofzuiger, tweede arm met daaraan bevestigd een met de plaat meelopend borsteltje, lencoclean, wassen met Disco Antistat en ga zo maar door. De laatstgenoemde variant wordt, al dan niet in combinatie met platenborsteltje en/of naaldreiniger, ook tegenwoordig nog veelvuldig, en met succes, toegepast. Sommige liefhebbers zijn zo ver gegaan dat zij een platenwasmachine aangeschaft hebben. Zoals ik in een eerder artikel al aangaf; de ultieme wijze van vinyl reinigen. Diegenen die daar tot nu toe van af zagen deden dat over het algemeen op grond van de, veelal aanzienlijke, aanschafprijs van een dergelijk apparaat. Voor hen is er nu een alternatief dat met zijn prijs van 325 euro minimaal enkele honderden euro’s goedkoper is dan de concurrentie. De vraag die dan rijst is uiteraard; presteert deze nieuweling even goed als zijn duurdere soortgenoten? Een vraag die ik als bezitter van de zesmaal duurdere Clearaudio Matrix graag nader onder de loep neem.
Indiase merknaam en Rotterdamse(?) typenaam
De Rotterdamse High End importeur – die onder andere de Europese distributeur is van het Indiase (luidspreker en versterker) merk Cadence – Johan Bezem is, zoals velen weten, een vinyl liefhebber in hart en nieren. Wat niet iedereen weet, is dat hij op dat gebied ook over een grote kennis beschikt die hij weet te vertalen in creatieve, praktische oplossingen. Het mooiste concrete voorbeeld wat ik daar van ken is de VPI Scout draaitafel waartoe hij de eerste aanzet gegeven heeft. Ook het ontwerp van de Okki Nokki is aan zijn brein ontsproten. De typenaam is overigens verzonnen door een andere Rotterdammer; zijn goede vriend Hans die een jazz collectie op vinyl heeft waar ik spontaan van ga watertanden. Wat de betekenis van de term “Okki Nokki”is? Daarop kan Johan geen antwoord geven en het is maar de vraag of Hans dat kan.
Okki Nokki
Op de doos zit een sticker met daarop merk en typenaam, serienummer, - in dit geval 146 – en de aanduiding: Made in Germany. Bij opening van de kartonnen doos tref ik een in een doorzichtige plastic zak verpakte platenwasser aan waarvan de vier hoeken beschermd worden door kunststof stootblokjes. Bovenop ligt een Nederlandstalige handleiding. In de ruimte tussen de Okki Nokki en de wand van de doos een vijf (!) meter lang netsnoer en een met luchtkussentjes uitgevoerde envelop waarin zich de RVS afzuigarm en een platenreinigingsborsteltje bevindt. Beide laatst genoemde onderdelen zijn uitgevoerd met wat men in de handleiding “fluwelen”strips noemt die ik herken van de armen op mijn Matrix. Fluweel? Oké, maar dan wel de kunststof uitvoering. Maar goed ook overigens, want dat is ongetwijfeld sterker.
Waarschijnlijk ben ik de enige Nederlander die eerst de bijgevoegde gebruiksaanwijzing leest en in dit geval is dat maar goed ook want ik had anders de fout gemaakt die op de voorpagina duidelijk vermeld staat: Til de Okki Nokki NOOIT op aan het plateau! Vergeleken met mijn eigen platenwasmachine is de Okki Nokki een stuk lichter; ik schat het gewicht op een kilo of 10. De kast is uitgerust met een glanzend zwarte vinyllaag met relief. De topplaat, die met kit afgedicht is, heeft wat minder relief en lijkt iets lichter van kleur. Op de voorplaat een zwart aluminium plaatje met daarop rechts het Cadence logo en links twee boven elkaar geplaatste zwarte kunststof schakelaars. De bovenste kent drie standen; naar boven laat het plateau linksom draaien, in het midden is de neutraal stand en naar beneden; juist, rechtsom. Aan de achterkant rechts beneden een IEC connector voor het bijgeleverde netsnoer met een aan/uit schakelaar. Linksonder het aftappijpje met een rood afsluitdopje. Volgens de beschrijving dient via dit pijpje na iedere 7 gewassen platen de Okki Nokki van de afgezogen vloeistof ontdaan te worden. Mij vergaat het tijdens het wassen net als bij mijn Matrix; doordat ik gebruik maak van zeer vluchtige vloeistof op alcoholbasis is de vloeistof tussentijds snel verdampt en hoef ik het reservoir nooit te ledigen. Gebruikt u echter vloeistof met een zeepbasis dan raad ik u aan – vooropgezet dat u uw garantie niet wilt verspelen - om inderdaad zeer nauwgezet de aanwijzingen te volgen en het reservoir tijdig te ledigen.
Op de topplaat zie ik onder het (aluminium?) plateau drie op gelijke afstand van elkaar geplaatste wieltjes. EĂ©n van de drie wieltjes is gesitueerd op de lijn tussen de spindel en de plek waar de afzuigarm uit de platenwasser omhoog rijst. Dit blijkt later de ideale lijn te zijn waarop het bijgeleverde borsteltje ingezet kan worden bij het verdelen van de vloeistof en het met lichte druk reinigen van de LP. Het apparaat rust op vier in de bodem geschroefde rubberen voetjes.