REVIEWNAD

NAD L53 DVD-receiver


Patrick Hendriks | 17 februari 2005 | NAD

Surround receivers zijn er in alle soorten en maten. En ze hebben tegenwoordig allemaal DA-converters aan boord, waarmee het digitale audiosignaal wordt omgezet naar een analoog signaal. DVD-spelers zijn ook uitgerust met DA-converters. Dus waarom niet het DVD-loopwerk in de surround receiver inbouwen?

Dat scheelt DA-converters, interlinks, een behuizing en nog veel meer. Dat is de technische kant van het verhaal. Nu de menselijke kant van het verhaal. Veel mensen hebben niet de behoefte aan letterlijk een complete toren in hun huis. Natuurlijk kan het gewenst zijn, voor het allerbeste resultaat, dat iedere component in een eigen behuizing wordt ondergebracht. Er zijn dan ook niet voor niets (in het duurdere segment) bijvoorbeeld losse voor- en eindversterkers te koop. Maar één apparaat waar je alles mee kan doen is wel zo praktisch in het gebruik: één aan/uit knop, één display waar alles op af te lezen is en één lade waar je al je schijfjes in kunt stoppen. Het maakt het allemaal een stuk eenvoudiger, en dat is wat veel mensen willen in deze toch al zo complexe wereld van de multimedia.

NAD L53 en Dali Concept1


De L53 DVD-receiver

NAD heeft het alles-in-één-concept bij de hoorns gevat met als doel een betaalbaar doch kwalitatief zeer goed klinkend product op de markt te brengen. NAD wil hiermee niet de consument bedienen die behoefte heeft aan veel features en meestal veel matig klinkende geluidskanalen erbij cadeau krijgt. NAD wil juist die consument bedienen die voldoende heeft aan de basismogelijkheden, maar dan wel met een zeer goede geluidskwaliteit én de mogelijkheid om DVD`s af te spelen.

NAD L53 stereo DVD-receiver (c) Xingo (c) Xingo (c

Het product dat NAD hiervoor ontwikkeld heeft is de L53 DVD-receiver. Opvallend is dat de L53 een stereo-versterker heeft, in plaats van een surround versterker. Die combinatie komt niet zo vaak voor, meestal is er een vijf/zes/zevenkanaalsversterker aan boord. De stereo-versterker levert 2x50W en is een traditionele versterker met discrete schakelingen. Geen zogenaamde compacte digitale versterkers dus, die in budgetapparatuur met meer dan twee geluidskanalen veel worden toegepast en die toch wel berucht zijn om hun wat scherpe en snel vermoeiende geluidsweergave.

Van meerkanaals surroundgeluid is bij deze DVD-receiver dus geen sprake. Is dat een ernstig gemis? Er zijn volgens mij heel veel mensen die best graag een DVD-tje willen kunnen afspelen, maar die niet zo zitten te wachten op 5.1 surround met alle benodigde toeters en bellen. Veel mensen vinden het belangrijk dat vooral ook de weergave van CD`s in stereo goed klinkt. Een ieder moet natuurlijk voor zichzelf bepalen wat hij of zij belangrijk vindt. Ook bij mij thuis staat op dit moment een DVD-speler die met de analoge stereouitgangen gewoon is aangesloten op mijn stereoinstallatie. En meestal voldoet dat prima. Natuurlijk mis ik zo nu en dan het surround geluid bij films of concerten. Maar daarvoor zou ik ook een surround hoofdtelefoon kunnen gebruiken. Die sluit je gewoon aan op de digitale geluidsuitgang van de DVD-speler en in no-time heb je "personal surround sound".

NAD L53 stereo DVD-receiver (c) Xingo (c) Xingo (c

De NAD L53 stereo DVD-receiver heeft de afmetingen van een normale stereo versterker (LxHxD=435x105x375 mm) en is, naast twee luidsprekers en een televisie, de enige component die je nodig hebt. Bij die twee luidsprekers kun je ook nog een actieve subwoofer aansluiten, waarmee het geluid bij films nog wat meer impact krijgt. Van AND Benelux, de importeur van NAD, kreeg ik er een paar Dali Concept 1 luidsprekers bij. Ik heb de set zonder subwoofer gebruikt. De prijs van de combinatieset is nog net geen 1.000 euro. De L53 kost 799 euro, de Dali Concept 1 luidsprekers zijn 99 euro per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE