REVIEWNAD

Luisteren en kijken

Patrick Hendriks | 17 februari 2005 | NAD

De L53 heeft een aantal weken in mijn huiskamer gestaan en mijn eigen set compleet vervangen. Er is gebruik gemaakt van de Dali Concept 1 luidsprekers en van mij eigen Kefs. Bij het afspelen van DVD`s bleek al gauw dat er met de beeldkwaliteit niets mis is. Heldere kleuren, veel detail. Een goed scherp beeld waar prima van te genieten valt. Wel zou ik nog een optie aan de software van de DVD-speler toegevoegd willen hebben, en dat is het afspelen van het beeldmateriaal in de originele beeldverhouding. Hoe zit dat? In het menu van het apparaat heb ik ingegeven dat ik een 16:9 breedbeeldtelevisie heb. Nou kijk ik regelmatig Amerikaanse series op DVD en die zijn bijna altijd in 4:3 formaat. Het zou fijn zijn als de DVD-speler het dan ook in 4:3 kan weergeven op mijn breedbeeld TV, zonder dat ik daarvoor de beeldinstellingen van de televisie hoef aan te passen. Die blijft dan gewoon op 16:9 staan. Mijn eigen budgetspelertje doet dat haarfijn en als je dat ervaren hebt is het heel prettig dat je niet steeds je TV op een andere beeldverhouding hoeft te zetten. Afgezien van die optie was de beeldkwaliteit zonder meer prima te noemen.

NAD L53 stereo DVD-receiver (c) Xingo (c) Xingo (cVoor het luisteren is in eerste instantie gebruik gemaakt van de Dali Concept 1 luidsprekers. Zoals hierboven bij de bespreking van deze luidspreker is aangegeven klonk het prima en dat kwam niet alleen door de luidspreker. ‘Garbage in – garbage out’ geldt ook hier en dat betekent dat de L53 goed presteerde. Voor een kritische luistersessie is in eerste instantie Andreas Vollenweider - The Trilogy Disc 1 beluisterd. Wat opviel was dat het geluid niet scherp klonk en evenwichtig was. Uit mijn aantekeningen blijkt verder dat het systeem lekker snel reageert en veel detail laat horen. Een groots geluid komt er uit de kleine luidsprekers. Ook de plaatsing van instrumenten is goed. Het laagste laag ontbreekt weliswaar, maar maakt het genieten er niet veel minder op. Vervolgens verdween Amarok van Mike Oldfield in de speler. Amarok is een plaat die je niet op de achtergrond moet draaien en waarvan de meeste echtgenotes minder blij gaan kijken (er staat zelfs een Health Warning op de hoes afgedrukt, maar dat is volgens mij enigszins humoristisch bedoeld). Ik vind het echter een waanzinnig mooie plaat en echte Mike Oldfield fans zullen dat met me eens zijn.

Ook deze schijf klinkt erg goed. Een royaal geluidsbeeld en een goede plaatsing. Amarok zit vol met sublaag en dat komt er bij de kleine Dali`s niet uit. Volkomen begrijpelijk voor luidsprekers van deze afmetingen. Na Amarok werd een aantal nummers van het debuutalbum van Norah Jones beluisterd. Veel makkelijkere muziek voor de set dan de eerste twee schijfjes en daardoor zeer aangenaam om naar te luisteren. De stem van Norah wordt mooi in het midden geplaatst en klinkt duidelijk en helder.

Vervolgens zijn mijn eigen Kefs aangesloten en dezelfde muziek is beluisterd. In het algemeen kan gesteld worden dat het, bij een normaal geluidsniveau, zeer goed klonk. Veel detail, een goede plaatsing van instrumenten en een diepe bas. Bij hogere volumes werden de Kefs iets te zware jongens voor deze versterker, maar het is zeker opmerkelijk te noemen dat de L53 deze forse luidsprekers, tot een zeker volume, netjes aanstuurt. Bij het beluisteren van muziek via de Concept 1 luidsprekers bleek direct dat deze veel beter onder controle werden gehouden, wat positief van invloed was op de geluidskwaliteit. Al met al was ik zeer tevreden over de geluidskwaliteit van de L53. De Concept 1 vormt met de L53 een prima match, maar het klinkt waarschijnlijk nog mooier met een luidspreker die net wat meer kan dan de Concept 1. Dali heeft voldoende modellen in het programma waaruit gekozen kan worden wanneer men iets meer wil dan de Concept 1.


Conclusie.


Over mijn indruk van de L53 in combinatie met de Concept 1 luidsprekers kan ik kort zijn: zeer goed! De geluidskwaliteit is prima, de beeldkwaliteit is prima en de afwerking is prima. Voor mensen die niet zoveel geven om surround is dit een heel goed systeem. Het is compact en compleet. Muziek beluisteren met de set betekent lekker genieten van een zeer goede geluidskwaliteit. De afwerking is goed en het ziet er verzorgd uit. De bediening van het apparaat is eenvoudig. Als enig echte minpuntjes wil ik het plastic klepje aan de voorzijde noemen, en de niet verkrijgbare zwarte kleur. Afgezien daarvan is het een kwaliteitssysteem voor een nette prijs.

Apparatuur en prijzen:
NAD L53: 799 euro
Dali Concept1: 99 euro per stuk

Aanvullende informatie:
Importeur:
AND Benelux BV
Herastraat 47
5047 TX Tilburg
telefoon 013-4550955
fax 013-4555666
e-mail: info@andbenelux.com

MERK

EDITORS' CHOICE