REVIEWNAD

De componenten

Patrick Hendriks | 17 februari 2005 | NAD

De L53 heeft de bekende uitstraling van veel huidige NAD apparatuur: een (uitgerekte) ellipsvorm die terugkomt in allerlei onderdelen. Zo heeft de lade een ellipsvorm, maar ook het display en de drukknoppen. Je moet er van houden, het is weer eens wat anders dan rond of rechthoekig moeten ze bij NAD gedacht hebben. In ieder geval onderscheidt NAD zich hiermee van de grote massa, hoewel verder het uiterlijk van het apparaat niet echt spectaculair of erg bijzonder is. Het front is gemaakt van dik aluminium en maakt daarmee een solide indruk. Helaas is de L53 alleen verkrijgbaar in het modieuze zilver; zwart zou bij mij bijvoorbeeld veel beter uitkomen. Zou het echt zo zijn dat bijna alle consumenten de voorkeur hebben voor zilverkleurig? In mijn familie- en vriendenkring hoor ik regelmatig dat men wel zwarte apparatuur wil maar dat het bijna niet te krijgen is.

NAD L53 stereo DVD-receiver (c) Xingo (c) Xingo (cAan de voorzijde is een klepje voorzien dat beeld- en geluidsaansluitingen bedekt voor videocamera`s, digitale fototoestellen en spelcomputers. De algemene afwerking van het apparaat is prima, maar dat klepje oogt een beetje goedkoop. Het is een plastic klepje dat je in het aluminium front klemt. Oppassen dus met jonge kinderen, want dan ben je het klepje in no-time kwijt. Ik had het fraaier gevonden als het klepje scharnierend was uitgevoerd, in aluminium zoals het front.

De display geeft allerlei informatie over speelduur, geselecteerde bronnen etc. Handig is dat de display de actuele tijd weergeeft wanneer het apparaat is uitgeschakeld. Zoals bij bijna alle spelers op de markt vind ik het jammer dat de tijdsduur van een track oploopt en niet aftelt. Mijn eigen Quad CD-speler bijvoorbeeld geeft alleen de resterende tijd weer. Daar moest ik even aan wennen, maar na enige tijd realiseerde ik me dat Quad hier goed over had nagedacht. De resterende tijd van een nummer is namelijk veel interessanter dan de verstreken tijd. Het vertelt je wat je nog aan "quality time" te wachten staat, in plaats van hoelang je al aan het genieten bent.

Wanneer zien andere fabrikanten nou eens in dat een aflopende teller gewoon prettiger is? Op een gegeven moment ontdekte ik overigens dat je bij MP3- en WMA-muziekbestanden wél kunt kiezen of de verstreken of resterende tijd moet worden weergegeven. Een meevallertje dus.

Aan de achterzijde van het apparaat bevinden zich de (stereo) luidsprekeraansluitingen, een antenneaansluiting, twee analoge stereo ingangen en een analoge stereo uitgang. Daarnaast nog twee digitale ingangen (coaxiaal en optisch) en een optische digitale uitgang. Voor het beeld is een SCART aansluiting aanwezig, naast een component uitgang, die ook progressive scan ondersteunt. De receiver heeft aan de achterzijde ook nog een tweetal composite en S-video ingangen en uitgangen. Deze worden meestal gebruikt voor bijvoorbeeld satellietdecoders. De receiver is niet in staat om het composite of S-video signaal te opwaarderen en aan te bieden op de component uitgang. Je zult dus altijd de S-video of composite uitgang ook op je televisie moeten aansluiten om deze bronnen te kunnen weergeven. Last but not least is de receiver uitgerust met een pre-out voor een subwoofer.

Hoewel de DVD-receiver geen meerkanaals surround ondersteunt, biedt deze de mogelijkheid om surround te simuleren middels SRS TrueSurround technologie. Door faseverschuiving wordt ruimtelijkheid gesimuleerd, maar ik vind dat het meestal ten koste gaat van de verstaanbaarheid van het geluid. In sommige situaties kan het de ruimtelijkheid van het geluidsbeeld vergroten, maar als je echt surround wilt kun je beter overwegen om een surround DVD-receiver aan te schaffen, zoals de NAD L70.

De L53 ondersteunt de standaard soorten beeld- en geluidsschijfjes, behoudens DVD-Audio en SACD en de videoformaten DIVX en XVID. Wel worden schijfjes met MP3 en WMA (muziek)bestanden afgespeeld. En niet te vergeten, ook foto`s op schijf worden weergegeven. Ook MP3 bestanden op DVD-recordable worden afgespeeld, maar tijdens het testen van deze functie haperde het geluid zo nu en dan. Dat bleek echter aan de schijf te liggen. Een nieuw gebrande DVD+RW schijf met MP3`s werd zonder problemen goed afgespeeld.


De Dali Concept 1 luidspreker.

NAD L53 stereo DVD-receiver (c) Xingo (c) XingoDe importeur promoot de L53 DVD-receiver als een kwaliteitsproduct, waarbij een paar goede luidsprekers hoort. Om qua prijs niet helemaal uit de toon te vallen wordt de Dali Concept 1 luidspreker als een soort pakketoptie erbij aangeboden. Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen luidsprekers gebruiken als die nog van goede kwaliteit zijn.

De Dali luidsprekers zijn kleine knulletjes (afmetingen HxBxD=31x17x19 cm), zeker in vergelijking met mijn eigen Kef Reference model 3 luidsprekers. En met een factor 20 lager in prijs was ik nogal huiverig wat dit aan geluidskwaliteit zou bieden. Eenmaal aangesloten viel mijn mond bijna open van verbazing! Dit is een kwaliteitsluidsprekertje, en dat voor nog geen 100 euro per stuk. Het laag is niet boemig en het hoog is niet scherp, net als bij mijn eigen Kefs. Natuurlijk gaan ze niet zo diep als mijn reuzen, maar met dit luidsprekertje is het prima genieten van muziek of filmgeluid. En dat terwijl ik ze, bij gebrek aan standaards, gewoon op de kast naast de Kefs had neergezet. Waarschijnlijk klinken ze nog beter als ze op standaards worden geplaatst. Een heerlijk neutraal en niet opdringerig luidsprekertje!

De Dali Concept 1 heeft stevige terminals aan de achterzijde voor het aansluiten van dikke luidsprekerkabels. Het is een tweeweg basreflex monitorluidspreker die past in de boekenkast of op een standaard. De kast is aan de buitenzijde voorzien van kunststof fineer in houtmotief (kersen of licht eiken). De tweeter is een soft-dome type, de woofer heeft een diameter van ca. 13 cm.


De afstandsbediening.


Bij de NAD L53 wordt een afstandsbediening geleverd waarmee de receiver en ook apparatuur van andere fabrikanten kan worden bediend. De afstandsbediening heeft achtergrondverlichting (tijdsduur instelbaar) en is volledig programmeerbaar. De afstandsbediening ondersteunt zelfs het programmeren van macro`s. Macro`s zijn meerdere instructies die na elkaar worden uitgevoerd. Je kunt bijvoorbeeld een macro programmeren waarmee eerst de TV wordt aangezet, vervolgens de DVD als bron wordt geselecteerd en een bepaald volume wordt ingesteld. Met één druk op de knop worden dan al deze handelingen uitgevoerd. Erg handig! De afstandsbediening ligt goed in de hand en heeft prettig bedienbare drukknopjes.

MERK

EDITORS' CHOICE