REVIEWKenwood

Kenwood Netwerk HiFi


Patrick Hendriks | 02 december 2004 | Kenwood

Steeds vaker worden er nieuwe multimediaproducten gelanceerd, waarbij een ingebouwde harde schijf een belangrijke rol speelt voor de opslag van muziek, film en foto`s. Zo zijn er televisies en DVD-recorders met ingebouwde harde schijven, die de video recorder vervangen. Ook muziekservers met een harde schijf erin voor de opslag van CD`s of gekochte muziek via het internet zijn inmiddels verkrijgbaar. En dan zijn er natuurlijk nog de MP3-spelers met ingebouwde harde schijf (bijvoorbeeld de Apple iPod). Er zijn nu zelfs autoradio`s met CD-wisselaars, waarin je een harde schijf vol muziek kunt pluggen. Maar het meest gebruikte apparaat met een harde schijf heb ik nog niet genoemd: je eigen computer, waarop je je digitale foto`s archiveert en je gedownloade muziek en films bewaart.

Het materiaal op je PC wil je natuurlijk niet alleen op zolder in je werkkamer kunnen bekijken en beluisteren, ook in de woonkamer zou het beschikbaar moeten zijn op de aanwezige beeld- en geluidsapparatuur. Het probleem is dat je dat materiaal op je PC niet zomaar even via je televisie en muziekinstallatie kunt weergeven. Je kunt natuurlijk de bestanden op CD of DVD branden, maar dat is niet de meest elegante manier om het datatransportprobleem (want dat is het in feite) op te lossen. Diverse fabrikanten, die voornamelijk in de computerbranche actief zijn, hebben hier oplossingen voor bedacht. Ook Kenwood, als bedrijf dat voornamelijk actief is in de HiFi, heeft er oplossingen voor bedacht. De oplossingen vanuit de computerbranche zijn vooral gericht op vele de mogelijkheden die de apparatuur biedt. Kwaliteit van beeld en geluid zijn veelal ondergeschikt aan de opties en de mogelijkheden. Een ieder die wel eens testverslagen in computerbladen heeft gelezen van dit soort apparatuur, weet dat er weinig aandacht wordt besteedt aan bijvoorbeeld de klankkwaliteit van de geteste MP3 spelers. Daarnaast is de oplossing van Kenwood gericht op het gebruiken van een reeds aanwezige PC, en hoef je niet, zoals bij bijvoorbeeld het Microsoft Media Center, een nieuwe PC aan te schaffen die je in je woonkamer neerzet.

Kenwood heeft nu een DVD-speler model DVF-N7080 en een surround receiver model VRS-N8100 in het programma, die aan de achterkant zijn voorzien van een netwerkaansluiting. Middels deze aansluiting kun je het apparaat verbinden met een (Windows) PC of huisnetwerk. De verbinding kan draadloos gemaakt worden door gebruik te maken van in de handel verkrijgbare netwerkapparatuur. Opeens is nu al het materiaal op je PC beschikbaar om in je woonkamer af te spelen! Je gehele muziekverzameling, alle foto`s en alle films op je harde schijf kun je nu eenvoudig vanaf de luie bank in de woonkamer bekijken en beluisteren. En Kenwood zegt bijzondere aandacht te hebben besteedt aan de beeld- en geluidskwaliteit...

Pioneer netwerk apparatuur (c) Xingo (c) Xingo (c)

Nou zal de hifipurist zeggen dat gecomprimeerde muziek als MP3 niet goed genoeg klinkt op zijn high-end set. Ook ik heb in het verleden MP3 vergeleken met CD en dan was praktisch altijd het MP3 bestand veel minder fraai van klank. Het was harder, platter en minder gedetailleerd. Maar er is MP3 en MP3. De kwaliteit van een MP3 bestand hangt praktisch volledig af van hoe sterk het is gecomprimeerd. Veel MP3-bestanden worden heel sterk gecomprimeerd omdat ze op MP3-spelers moeten passen die een beperkte hoeveelheid flashgeheugen hebben. Maar als je je eigen CD-collectie naar MP3 omzet op de harde schijf van je PC, dan kies je gewoon voor compressie met behoud van zoveel mogelijk kwaliteit. Een complete CD neemt dan ca. 80 Mbyte in beslag. Op een harde schijf van 40 Gbyte kun je dan zo`n 450 CD`s kwijt. En je koopt nu al een harde schijf van 250 Gbyte voor zo`n 170 euro. Daar kun je meer dan 2700 CD`s op kwijt! Door je hele CD verzameling in goede kwaliteit op je harde schijf onder te brengen verandert de Kenwood DVD-speler of de Kenwood surround receiver in een jukebox met jouw eigen muziekcollectie.

Maar er zijn meer redenen waarom het handig is om je muziekverzameling op de harde schijf van je PC te zetten. Ga je op vakantie en wil je muziek meenemen, dan kopieer je eenvoudig de gecomprimeerde muziek van de computer naar de harde schijf van je MP3-speler. Je hele muziekcollectie mee op vakantie in een klein doosje van nog geen 200 gram! Nooit meer zeulen met CD`s in je handbagage. Maar ook voor in de auto zijn er oplossingen waarbij het handig is dat je je muziekverzameling op je harde schijf van je PC hebt staan. Kenwood heeft inmiddels de Music Keg, een mobiele harde schijf, in het programma (10 Gbyte), die je aansluit op je PC en die je kunt volladen met muziek. De Music Keg vervangt een normale CD-wisselaar. In de auto plug je die harde schijf in de Music Keg, en je hebt vervolgens uren muziek tot je beschikking.

Maar het wordt in de nabije toekomst nog spectaculairder. Wat dacht je van een draadloze verbinding tussen de autoradio en je PC, waarmee automatisch de muziek van je PC naar (de harde schijf in) je autoradio kan worden gestuurd! De `s avonds gedownloade muziek is de volgende ochtend direct beschikbaar in je auto. Dat wordt fluiten in de file... Volgens mij dus redenen genoeg om je huidige muziekverzameling van CD over te hevelen naar de harde schijf van je computer. Daarnaast wordt er steeds meer muziek verkregen via Internet in de vorm van gecomprimeerde downloads, en die archiveer je ook op je PC. Via de Kenwood netwerk HiFi apparatuur speel je die bestanden vervolgens in de woonkamer af via de geluidsinstallatie.

De hifipuristen die nu enigszins enthousiast worden en die willen weten hoe ze zo goed mogelijk hun CD-collectie naar de harde schijf kunnen transporteren, raad ik het programma EAC aan in combinatie met de Lame MP3 compressor (beide programma`s zijn gratis verkrijgbaar). EAC staat voor Exact Audio Copy  en het programma kopieert de muziekbestanden zo goed mogelijk naar je harde schijf. Het haalt eveneens via Internet de gegevens van de betreffende CD op (artiest, albumtitel, tracktitels etc.) en bewaart dat in de zogenaamde ID3tags, zeg maar een label waarin alle relevante informatie over het nummer wordt opgeslagen. Vervolgens comprimeert Lame de bestanden tot MP3. Belangrijk is dat je in EAC instelt dat Lame in een variabele bitrate comprimeert, in maximale kwaliteit. Zie onderstaande figuur voor de instellingen.

Pioneer netwerk apparatuur (c) Xingo (c) Xingo (c)

Kenwood heeft zoals eerder gezegd zowel een DVD-speler als een surround receiver met netwerkaansluiting. De DVD-speler met netwerkaansluiting kun je natuurlijk ook opnemen in je bestaande installatie. Deze speler is verkrijgbaar in zilver en zwart. De surround receiver met netwerkaansluiting is echter (helaas) alleen verkrijgbaar in de kleur zilver. De surround receiver heeft een eigen display waarop de trackinformatie wordt weergegeven, voor de DVD-speler zul je de televisie moeten aanzetten om de bestanden op je netwerk te selecteren.

Voor deze recensie ben ik op bezoek geweest bij Kenwood Europe in Uithoorn. Bij Kenwood heb ik een demonstratie van het systeem gekregen en hebben we vooral gesproken over wat het systeem allemaal kan en (nog) niet kan. Om de apparatuur in de praktijk te testen heb ik de DVD-speler met netwerkaansluiting, de DVF-N7080, mee naar huis genomen. Ook een surround receiver belandde in mijn auto, zodat de DVD-speler alles kon laten zien en horen wat hij kon. De recensie betreft echter alleen de DVD-speler.

EDITORS' CHOICE