REVIEWKenwood

Muziek via het netwerk

Patrick Hendriks | 02 december 2004 | Kenwood

Na het aanpassen van alle mappen (ik had inmiddels 170 CD`s naar de harde schijf gekopieerd), was het zoeken naar een album via de DVD-speler een stuk prettiger. Het eerste muziekbestand kon beluisterd worden. Ik bladerde naar een album, selecteerde het album en zag alle nummers staan. Ik selecteerde een nummer en drukte op "play". En ja hoor, het MP3 bestand werd zonder horten of stoten probleemloos afgespeeld. Met een druk op de knop kon ik vervolgens alle muziekstukken in de betreffende map laten afspelen. Het functioneerde prima en de duidelijke schermindeling laat je gemakkelijk naar de muziekstukken bladeren. Natuurlijk was ik benieuwd of er een optie was om nummers in willekeurige volgorde af te spelen. Die optie is helaas nog niet aanwezig, maar Kenwood kon mij vertellen dat eraan gewerkt wordt om dit, middels een update van de software van de DVD-speler, wel mogelijk te maken. Ik hoop dan dat ze het zo maken dat je willekeurig kan afspelen binnen een categorie die je zelf hebt aangemaakt. Dan kun je de hele avond pop, klassiek of new-age horen, afhankelijk van de stemming waarin je verkeert. Ook wordt de informatie die in de ID3tags is opgeslagen, (nog) niet weergegeven. Je kunt dus alleen aan de bestandsnaam zien welke nummer je afspeelt. En dat terwijl op de televisie wel de labels van de ID3tags worden weergegeven, alleen worden ze niet aangevuld door de speler. Ook iets voor de volgende update van de software!

De klankkwaliteit van de MP3`s was relatief gezien zeer goed, vergeleken met originele nummers die via de CD op de speler werden afgespeeld. Natuurlijk kwam dat ook doordat ik de MP3`s in zeer hoge kwaliteit had aangemaakt. De geluidskwaliteit is ook vergeleken met mijn eigen installatie en ja, dan hoorde ik natuurlijk wel verschillen en dat was ook conform mijn verwachtingen en het prijsverschil. Maar het verschil werd niet groter wanneer de DVD-speler MP3`s afspeelde en dat is wel een goed teken. Je kunt de geluidskwaliteit waarschijnlijk nog wel verbeteren door een externe DAC te gebruiken, zodat de DVD-speler alleen wordt ingezet voor het omzetten van het MP3 signaal in een "normaal" digitaal signaal dat door de DAC wordt omgezet in een analoog signaal. Ook heb ik MP3 bestanden in een lagere bitrate gemaakt en beluisterd. Ik moet zeggen dat de kwaliteit heel behoorlijk was en zeer genietbaar. Voor muziek worden de volgende formaten ondersteund: MP3, WMA, WAV en OGG Vorbis. Filmbestanden kunnen zowel DivX als XviD bestanden zijn. Al deze bestandstypen worden rechtstreeks vanaf de harde schijf afgespeeld.

Pioneer netwerk apparatuur (c) Xingo (c) Xingo (c)

Kenwood heeft een techniek ontwikkeld waarmee de geluidskwaliteit van gecomprimeerde bestanden zou moeten worden verbeterd. Het gaat dan om muziekbestanden die een maximale frequentie van 16 kHz bezitten (zoals MP3`s die in 128 kbit/s zijn gecomprimeerd). De techniek heet Supreme en wat er gebeurt, is dat uit het geluidssignaal tussen 20 Hz en 16 kHz wordt afgeleid wat er zich boven de 16 kHz zou moeten bevinden. Deze extrapolatie verhoogt het frequentiebereik en zou de geluidskwaliteit moeten verbeteren. De techniek is echter alleen toegepast in de surround receiver model VRS-N8100, niet in de DVD-speler model DVF-N7080, die ik voor de recensie heb gebruikt. Ik kon de techniek dus niet in de praktijk beoordelen. De techniek van Kenwood doet mij denken aan de supertweeters en het SACD verhaal, waarbij het mogelijk wordt om tot 50 kHz of hoger weer te geven (waarbij je je ook nog eens kunt afvragen of de microfoons wel tot die frequenties kunnen registreren). Ik ben een beetje sceptisch ten aanzien van de werkelijke toegevoegde waarde hiervan, maar misschien dat ik er anders over denk als ik het in de praktijk hoor.


Foto`s bekijken.


Afgezien van het feit dat de foto`s eerst op je PC worden verkleind tot 640x480 beeldpunten werkt deze functie op zich goed, al zijn de mogelijkheden niet echt uitgebreid. Je kunt een foto tonen of een diashow laten afspelen van de foto`s in een bepaalde map. De wijze van overgang van de ene naar de andere foto kan niet worden gewijzigd. Wel kun je een MP3 bestand laten afspelen op de achtergrond, maar dat moet je van te voren instellen op de PC. Wanneer je via een CD-rom foto`s wilt bekijken is het aantal mogelijkheden nog beperkter. Je kunt geen diashow laten afspelen en geen achtergrondmuziekje erbij laten horen. Na ieder foto moet je opnieuw een foto kiezen die je wilt zien. Hier mag Kenwood nog wel wat aan verbeteren, want zo is foto`s bekijken via een CD-rom niet echt plezierig. Ik heb het bekijken van foto`s via het PCMCIA slot niet kunnen beoordelen, omdat ik niet zo`n adapter heb. In de handleiding stonden echter geen extra functies beschreven ten opzichte van het bekijken van foto`s vanaf een CD-rom. Ik heb het gebruik ervan in de praktijk ook niet echt gemist. Ik archiveer mijn foto`s immers op mijn PC en dus kan ik de foto`s ook via de netwerkverbinding bekijken.


Gecomprimeerde Films bekijken.

DivX en XviD zijn bestandsformaten voor video waarbij de hoeveelheid data zoveel mogelijk wordt gecomprimeerd, met behoud van beeldkwaliteit. Wat MP3 voor muziek is, is DivX en XviD voor beeld. Deze bestandsformaten worden vooral gebruikt voor het downloaden van films via het Internet. Wat veel gebeurt bij deze bestandsformaten, is dat de ondertiteling in een apart bestand wordt opgeslagen. Dit bestand moet dan in dezelfde map staan als de film en bij het afspelen worden die twee bestanden gemixt, zodat je de film met de ondertiteling kunt bekijken. De Kenwood DVD-speler ondersteunt deze functie niet en negeert gewoon het ondertitelingsbestand. Erg goed voor je talenkennis, maar natuurlijk wel een tekortkoming van de DVD-speler. Hopelijk wordt deze functie ook nog toegevoegd aan de software van de speler. Een lastig punt bij DivX en XviD is vooruitspoelen. Deze bestandsformaten kennen geen indexen, dus skippen naar de volgende scène zit er niet in. Alleen vooruitspoelen kun je gebruiken en dat gaat vaak niet lekker. Soms loopt na het spoelen het beeld niet meer synchroon met het geluid en het duurt erg lang voordat, na het spoelen, de film weer begint. Je zou ook in meerdere snelheden moeten kunnen spoelen, iets dat bij DVD`s in deze speler perfect werkt. Ook hier liggen dus nog wat verbeterpunten. Als de film eenmaal speelt is de beeldkwaliteit prima en is het afspelen van gecomprimeerde films goed bruikbaar. Het zijn meer wat praktische zaken die nog moeten worden verbeterd. Het zijn de puntjes op de i die hier en daar vergeten zijn.


DVD en CD`s afspelen.

Je zou het bijna vergeten, maar deze DVD-speler speelt natuurlijk ook al je DVD`s en CD`s af.
Als normale DVD-speler is de Kenwood een prima en fijn te gebruiken apparaat. De beeldkwaliteit is zonder meer goed te noemen en het gebruik van de component uitgangen voor het beeld maakt de beeldkwaliteit nog beter. Ik heb de speler een aantal weken in de huiskamer gebruikt, en dat is prima bevallen. Ook als CD-speler functioneert het apparaat prima. Er is geen sprake van high-end, maar gelukkig ook niet van een high-end aanschafprijs.


Conclusie.


Kenwood heeft met de DVF-N7080 DVD-speler een apparaat op de markt gebracht waarmee je eenvoudig je muziek, foto`s en films, die op je PC staan, kunt weergeven via een netwerkverbinding. Een groot voordeel van deze benaderingswijze is dat je niet in extra apparatuur hoeft te investeren, tenzij je natuurlijk nog geen Windows PC hebt. Je PC met al die vrije ruimte op die gigantische grote harde schijf kan nu eindelijk eens gebruikt gaan worden voor het opslaan van je CD collectie, waarmee je een digitale persoonlijke jukebox in je woonkamer haalt. Als je een fanatieke filmdownloader bent, dan zal deze speler je ook erg plezieren wanneer je die gedownloade films op je televisie kunt bekijken. En ook je digitale foto`s bekijken, met je familie op zondagmiddag, wordt ineens relatief comfortabel. Al met al een apparaat waar je veel kijk- en luistergenot mee zult hebben, al zijn er nog wel wat verbeterpunten die nog gerealiseerd moeten worden.

Gelukkig kan dat met deze apparatuur eenvoudig middels een zogenaamde firmware-update. Wanneer Kenwood de door mij aangegeven verbeteringen op korte termijn verzorgt, dan is deze DVD-speler een zeer welkome aanvulling op het verkrijgbare assortiment DVD-spelers. Ook zonder die aanvullingen is het een prima apparaat, maar mist het net die opties die het apparaat een echte topper maken. Maar met de netwerkaansluiting onderscheidt hij zich sowieso al in positieve zin van de vele andere DVD-spelers, die op dit moment verkrijgbaar zijn.


Apparatuur en prijzen:

Netwerk surround receiver VRS-N8100:  899 euro. 
Netwerk DVD-speler DVF-N7080:  449 euro.

Fabrikant:
Kenwood Electronics Europe B.V.
Postbus 165
1420 AD UITHOORN
Tel: 0297-519900
Fax: 0297-519990
Web: www.kenwood.nl


EDITORS' CHOICE