De DVD-speler model DVF-N7080 is een brede platte DVD-speler. Bijzonderheid van deze speler is natuurlijk de netwerkaansluiting, maar ook het PCMCIA slot aan de voorzijde behoort daartoe. In dit slot, dat ook op laptopcomputers aanwezig is, kun je een adapter steken, waarin je dan weer je geheugenkaartje van je digitale fotocamera kunt stoppen. Middels deze voorziening kun je foto`s, die op de geheugenkaart van de fotocamera staan, direct op je televisie bekijken. Verder heeft deze speler een component uitgang, naast de gebruikelijke SCART en composiet en S-video uitgangen voor het beeld. Progressive scan heeft deze speler niet, maar het beeld was met de component uitgang in ieder geval beter dan de SCART aansluiting. Uiteraard moet je televisie wel zijn uitgerust met een component ingang om hiervan te kunnen profiteren. Voor het geluid is de speler voorzien van analoge stereouitgangen en zowel een optische als een coaxiale digitale uitgang.
De DVD-speler speelt bijna alle glimmende schijfjes, behalve SACD en DVD-A. Naast materiaal op glimmende schijfjes kan er dus ook materiaal vanaf harde schijven in je PC mee worden afgespeeld. Foto`s, films en muziek in allerlei bestandsformaten kun je via de set in de woonkamer bekijken en beluisteren. Bij de DVD-speler wordt een CD-rom met software geleverd die je op een Windows 2000 of Windows XP computer kunt installeren. Met deze software beheer je je eigen jukebox, je bepaalt ermee wat je via de DVD-speler bekijkt en beluistert.
In het kort komt het er op neer dat je, met de Kenwood software, voor de drie categorieën foto, film en muziek mappen aanmaakt. Die mappen maak je om je verzameling aan beeld en geluid onder te verdelen. Zo kun je bij muziek bijvoorbeeld de mappen Pop, Rock en Klassiek aanmaken. Vervolgens geef je aan welke muziekbestanden op je PC aan die mappen gekoppeld moeten worden. Op je televisie worden die aangemaakte mappen ook getoond, zodat je snel naar je gewenste muziekstuk kunt bladeren. Hetzelfde geldt voor films. Bij foto`s gebeurt er echter iets afwijkends. Bij het toewijzen van foto`s aan een bepaalde map wordt niet een verwijzing naar het bestand op je harde schijf aangemaakt, zoals bij muziek en film, maar de betreffende foto wordt gekopieerd en omgezet naar een plaatje met een resolutie van 640x480 beeldpunten. Dit plaatje wordt vervolgens getoond op je televisie. Het indelen van je foto`s in categorieën is dan ook een klusje dat de nodige tijd in beslag neemt. Dit komt doordat al die foto`s moeten worden verkleind. Het verbaast mij een beetje dat de DVD-speler niet in staat is om de originele foto`s in te lezen vanaf de harde schijf en direct weer te geven, zoals dat gaat bij het bekijken van foto`s via een CD-rom of via het PCMCIA slot aan de voorzijde. Daarnaast wordt niet de maximale resolutie van het beeldscherm gebruikt (720x576 beeldpunten), waardoor de foto`s minder fraai ogen dan zou kunnen.
Aansluiten op het netwerk.
De DVD-speler met surround receiver is volgens de gebruiksaanwijzing opgesteld en aangesloten. Vervolgens heb ik een netwerkkabel aangebracht en aangesloten op zowel de DVD-speler als mijn netwerk switch. Via de setup van de DVD-speler heb ik de instellingen opgegeven zodat de speler in mijn netwerk zou moeten functioneren. Dat ging allemaal soepel en eenvoudig. Vervolgens heb ik de bijgeleverde software op mijn PC geïnstalleerd en heb ik in de software allerlei muziekmappen toegewezen. Vervolgens is de DVD-speler gestart en is de netwerkfunctie geactiveerd. In eerste instantie kon de DVD-speler geen server (mijn PC met muziek, film en foto`s) vinden, maar dat lag niet aan de DVD-speler. De firewall in mijn PC zag de DVD-speler als een vreemdeling en gaf geen toegang tot de PC. Overigens kun je met een uitgebreid huisnetwerk meerdere muziekservers inrichten en meerdere clients (de Kenwood netwerk apparaten) gelijktijdig gebruiken.
Na aanpassing van de firewall herkende de DVD-speler mijn computer als server en konden de bestanden worden benaderd. In het hoofdmenu van de DVD-speler koos ik de optie "Music" en inderdaad, al de categoriemappen die ik op de PC had aangemaakt waren zichtbaar op de televisie. Na selectie van een categorie werden alle muziekalbums getoond die aanwezig waren. Ik zag echter niet de artiestnamen staan, maar alleen de namen van de albumtitels, op alfabetische volgorde. Dat was niet zo prettig, want dat zoekt niet eenvoudig. Op mijn PC had ik voor iedere artiest een map gemaakt met als naam de artiestnaam. In die map was dan weer een map aangemaakt met de titel van het album. In de titelmap waren dan de MP3 bestanden ondergebracht van het betreffende album. Als ik de artiestennaam ook wilde zien in het menu van de DVD-speler, dan zat er niets anders op dan de titelmappen te hernoemen tot "artiest – albumtitel". Achteraf gezien is deze methode wel een voordeel, want je bent sneller bij het gewenste nummer en je hoeft dus minder diep in de mappenstructuur te zoeken.