Musical Fidelity X150 en X Ray V3

Rene Smit | 14 oktober 2004 | Musical Fidelity

De X-factor

Toen ik bijna twee jaar geleden de oorspronkelijke versie van de X Ray CD-speler voor recensie in huis kreeg werd ik aangenaam getroffen door de weergavekwaliteit van de speler. Het telefoontje van importeur Viertron met de vraag of ik de nieuwste versie van deze speler in combinatie met de hagelnieuwe X150 versterker wilde recenseren, werd dan ook met een volmondig "ja" beantwoord.

Omdat de afstand vanaf mijn woonplaats tot de in Barendrecht gevestigde importeur slechts enkele kilometers bedraagt, spreek ik met Peter Viergever af de spullen op een avond zelf af te halen. Zodoende is er ook de gelegenheid om een korte rondleiding door het pand te krijgen. Wat ik daar zie straalt al evenveel vertrouwen uit als de producten die geïmporteerd worden. Ruime werkplekken, een uitgebreide en goed uitgeruste technische dienst en een opgeruimd magazijn. Boven bevindt zich de showroom en een verzameling oude audioapparatuur. In de toekomst is het de bedoeling een soort "museum" in te richten met de oude apparatuur. Na een uurtje rondneuzen verlaat ik het bedrijventerrein met in de kofferbak twee dozen van bescheiden afmeting en een klein pakketje met luidsprekerkabels en een interlink van het merk Ecosse.


X150 en X Ray V3


Musical Fidelity X-Ray3 en X150 (c) Xingo (c) Xing

Thuis aangekomen haal ik direct beide apparaten uit de doos om ze aan een nadere inspectie te onderwerpen. Naast elkaar staand op de eettafel geven de beide producten mij direct een gevoel van hebzucht en prestige. Beide apparaten stralen een bepaalde voornaamheid uit. De versterker is strak en slechts voorzien van drie druktoetsen. De toets aan de linkerkant dient als aan/uitschakelaar, de toetsen aan de rechterkant zorgen voor de bronkeuze. Vier LED’s laten zien welke bron geselecteerd is. De eerste heeft de aanduiding "phono" de overige drie zijn alleen genummerd 2 tot en met 4. Resteert een klein oog voor de infrarode ontvanger en de enorme volumeknop. Vreemd genoeg misstaat de overmaatse volumeknop niet, het geeft de versterker juist de voorname uitstraling. Wel even wennen is de schaalverdeling. 0 is namelijk het maximum volume. Onthoudt dat een volumeknop altijd met de klok meedraait en er kan eigenlijk niets fout gaan. De verdere afwerking is perfect, een zwaar massief front en strakke kast voorzien van koelribben. Aan de achterkant hebben alle cinchbussen voldoende ruimte ten opzichte van elkaar zodat ook grote stekkers van bijvoorbeeld WBT goed te gebruiken zijn. De luidsprekerklemmen accepteren zowel spades als banaanstekkers en zien er niet extreem stevig uit. De X Ray V3 speler is al even strak en is (gelukkig) slechts voorzien van de hoogst noodzakelijke toetsen. Links is er de aan/uit schakelaar, centraal de CD-lade met daaronder het LCD display. Onder de display vier toetsen, een gecombineerde play/pause toets, een stoptoets en dan nog twee om vooruit en terug te skippen in een CD. Uiterst rechts zit de open/close toets. Aan de achterzijde is het een opgeruimde boel met twee analoge en twee digitale aansluitingen (Toslink en S/Pdif), zeker wanneer je een gecombineerde SA-CD/CD/DVD speler gewend bent. Zowel op als naast elkaar staand combineren de twee apparaten erg fraai! Het is echt zonde om deze apparaten in een kast weg te werken.

Musical Fidelity X Ray V3

De 1100 euro kostende X150 is de één na kleinste versterker uit de vernieuwde X-range en levert volgens opgave 2x100 Watt aan 8 Ohm met een dempingfactor van 80 en 2x140 Watt aan 4 Ohm. De iets goedkopere X80 levert 2x55 Watt en mist de in de X150 voor MM elementen geschikte phonotrap. Alle apparaten van de huidige X-range hebben een nieuw uiterlijk gekregen. Verdwenen is de aparte buisvormige behuizing, daarvoor in de plaats is een fraaie rechthoekige behuizing gekomen. Wel is het zo dat de breedte van de componenten slechts de helft bedraagt van de normaal gebruikelijke 43 cm. Hierdoor is het mogelijk twee apparaten uit de X-range naast elkaar op een plank in een normaal audiorack te plaatsen. De X150 biedt naast de al gemelde phono aansluiting nog drie lijningangen, een pre-out voor aansluiten van een extra eindversterker en een tape uit. Er is één set luidsprekeraansluitingen beschikbaar en stroom krijgt de X150 met een afneembaar netsnoer. Dat laat ruimte voor een eventuele opwaardering met een beter exemplaar van bijvoorbeeld het door Viertron gevoerde kabelmerk Ecosse. Standaard wordt de X150 geleverd met een afstandsbediening die ook in staat is andere apparaten uit de X-serie te bedienen. Specificaties volgens de fabrikant zijn onder meer: Peak-to-peak stroom maximaal 50 Ampère, pre-out impedantie 50 Ohm (lange kabels mogelijk), S/R verhouding gewogen > 98dB, ingangsgevoeligheid voor 100 Watts/8 Ohms is 250mV over 220k Ohms, kanaalscheiding > 70dB, frequentie bereik is 20Hz tot 20kHz, + 0, - 0.2dB. De phono ingang neemt genoegen met 2,5 mV over 47 kOhm en is bijna net zo stil met een S/R verhouding van 94 dB. De versterker is gemakkelijk te tillen want weegt 6,5 kilo schoon aan de haak.

MERK

EDITORS' CHOICE