Sfeervolle weergave


Rene Smit | 14 oktober 2004 | Musical Fidelity

Verrast door voortgebrachte klanken van de akoestische instrumenten op de Buena Vista CD besluit ik bij een andere luistersessie te beginnen met een CD die ik al een hele tijd niet beluisterd heb. Het betreft hier een schijf van het kleine Nederlandse label Lucho, te weten Lucho Collected no1. Op deze CD zijn diverse tango’s en andere Zuid-Amerikaanse melodieën te vinden. De CD opent met "Milonga del Angel", live opgenomen in Carré te Amsterdam en uitgevoerd door The New Tango Sextet onder leiding van de onvolprezen Astor Piazzolla. Dit is een muziekstuk ongeveer vergelijkbaar met het overbekende "Adios nos Ninos" . Mijn verwachtingen worden volledig waargemaakt, het geheel klinkt vlammend en sfeervol en de klankkleur van de diverse instrumenten wordt uitstekend getroffen. Ook is er voldoende ruimte-informatie waardoor het perfect gespeelde werk duidelijk als live opname te herkennen is. Op een mindere set kan door het ontbreken van deze subtiele informatie soms het idee ontstaan naar een studio opname te luisteren. Nog diverse CD’s passeren die avond de revue waaronder een CD van Lisa Stansfield met daarop de tracks "All Women" en "Soul Deep", twee totaal verschillende stukken. "All Women" is zwoel, meeslepend en klinkt ook zo. "Soul Deep" is swingend en opzwepend, de baslijn wordt strak weergegeven en de begeleidende blazers hebben net dat randje scherpte wat bij deze instrumenten hoort. De set geeft duidelijk blijk van alle markten thuis te zijn. Eenzelfde ervaring heb ik met ook weer twee totaal verschillende tracks van de fraai geremasterde dubbel-CD van Michael Jackson met de titel "History". "She’s out of my life" laat een nog jonge Michael horen die met breekbare stem zijn verdriet deelt met de luisteraar. Duidelijk is de ademhaling te horen, iets wat ik met mijn eigen set nog nooit zo nadrukkelijk mocht waarnemen. De snik in de laatste regel doet me bijna naar de doos tissues grijpen om de tranen van het gezicht te vegen. Hoe anders is het up tempo nummer "Don’t stop till you get enough". De basgitaar in het intro komt vet en strak de kamer in, er is veel detail te horen in de percussie instrumenten. Ook wordt er een hele brede en diepe stage neergezet tot ver buiten de speakers. De blazers spetteren er op los en zelden hoorde ik het stukje gesproken woord in de instrumentale break zo duidelijk. De diverse lagen in de mix worden feilloos uit elkaar getrokken, de grote verdienste ligt bij de X Ray V3 CD-speler.

Musical Fidelity X-Ray3 en X150 (c) Xingo (c) Xing


Conclusie


Naar ik verwacht is aan de hand van de vorige alinea’s duidelijk geworden waar de sterke punten van de Musical Fidelity set liggen. De fantastische bouwkwaliteit die uitstijgt ver boven de prijsklasse. Toegegeven 1100 euro is geen weggeefprijs maar zeker gerechtvaardigd. Los van de bouwkwaliteit is de grote mate van muzikaliteit de echte troefkaart van deze set. Al snel vergeet je als recensent het aantekenblok en luister je alleen nog maar naar de muziek. Dit is de essentie waar audio apparatuur voor bedoeld is. De X150 is misschien niet de versterker met de meeste transparantie of meest strakke laagweergave in deze prijsklasse maar zet een ontzettend mooie overall performance neer waardoor individuele zaken eigenlijk volstrekt onbelangrijk worden. De X Ray V3 CD speler combineert zowel qua klank als uiterlijk uitstekend met de X150 versterker maar zou tevens in een kostbaarder set zeker geen gek figuur slaan. Een uurtje luisteren naar de speler in mijn eigen set liet een duidelijke toename in transparantie en detailweergave horen ten opzichte van de Philips allesspeler.

De X150 en de X Ray V3 combi is er één waar je als muziekliefhebber uitstekend mee bedient bent. De vormgeving is chique, subtiel en het is diep zonde de apparaten weg te stoppen in een kast. Eenmaal aangestoken door het Musical Fidelity virus is er altijd nog de mogelijkheid door te groeien door bijvoorbeeld toevoegen van een bijpassende eindversterker of een externe phonotrap voor de diehard vinylliefhebbers. Muziekliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws doen zichzelf zeker tekort wanneer ze deze set niet beluisteren alvorens een definitieve keuze te maken.

Prijzen:
X150 versterker 1100 euro
X Ray V3 CD speler 1100 euro

MERK

EDITORS' CHOICE