REVIEWVibrapod

VibraPod`s en VibraCones

Joop van Nugteren | 16 september 2004 | Vibrapod

De trillingvreters

Het is alweer enige tijd geleden dat ik mij heb bezig gehouden met accessoires. In hifi land is het nodige op de markt om de set zowel visueel als akoestisch te veranderen of te verbeteren.

Naar het laatste ben ik altijd wel nieuwsgierig, Het is leuk meegenomen verbeteringen waar te nemen in de set waar de beurs niet zover voor open hoeft, wat dat aangaat schuilt er eigenlijk wel een zuinige Hollander in mij. Een groot voordeel van recenseren is dat er zo nu en dan apparatuur en/of accessoires de revue passeren die in alle rust kunnen worden uitgeprobeerd.


Trillingvreters

VibraPod`s en VibraConesTrilling dempende voeten zijn er in heel wat varianten. Afhankelijk in wat voor rek of meubel de hifi componenten staan kan een trillingsdemper een behoorlijke verbetering geven in het geluidsbeeld. Want de geluidsgolven die opbotsen tegen een audiorek of kast zullen indirect invloed op de kwaliteit van de muziekweergave hebben. De trillingen die bij een CD/DVD speler binnen dringen kunnen onder meer de laser beïnvloeden waardoor er automatisch in de speler een correctie optreedt. Die correctie gaat ten koste van het signaal dat de laser afgeeft, iets wat versterkt wordt doorgegeven aan de speakers met een wollig laag als resultaat. Mijn rek dat is opgebouwd uit natuurstenen platen dragend op dikwandige roestvrijstalen buizen is niet zo gauw in beweging te krijgen. Alleen indien de volume knop de 50 procent uitsturing passeert kan er een lichte trilling waarneembaar zijn. De taak van dempers is om de energie in het rek t.o.v. de apparatuur tot nul te reduceren. Opmerkelijk genoeg zorgen de dempende voeten bij een lager volume, wanneer er dus minder energie in het rek dringt, eveneens voor een rustiger geluidsbeeld.


Vibrapods en Vibracone’s,

Van Crusade-Audio kreeg ik een paar setjes Vibrapods tegelijk met een aantal setjes Vibracone’s die met of zonder de Vibrapods kunnen worden gebruikt. De Vibrapod, waarvan er eigenlijk maar een type is, kent vijf modellen, elk model is geschikt voor een bepaald gewicht. Model 1 kan bijvoorbeeld 3,6 tot 5,4 kg dragen en het zwaarst uitgevoerde model 5 kan worden ingezet voor ongeveer 40 tot 50 kg uitgaande van 4 stuks onder een apparaat.

VibraPod`s en VibraCones

Nieuw van de fabrikant zijn de 27 mm hoge Vibracone’s die per stuk 4,5 kilo kunnen dragen. Omdat het in mijn geval niet mogelijk is om de kegels onder mijn 22 kg wegende Mark Levinson 390S te plaatsen, heb ik ze onder de DVD speler van Harman Kardon (type 25) geplaatst in de ruimte waar niet alleen wordt genoten van muziek maar ook van beeld. Mijn garageruimte is verbouwd tot atelier/homestudio waar naast het presenteren van mijn nijverheid menig uurtje in het donker wordt doorgebracht. Na een simpele ingreep zaten de Vibracone’s onder de DVD speler. Het metalen kogeltje draagt op een tiende van millimeters aan de onderzijde van de speler, alwaar de trillingen eigenlijk al voor het grootste gedeelte zijn gereduceerd door een soort van spike werking. De laatste vormen van resonantie zullen geabsorbeerd worden door de vinyl behuizing waar het kogeltje in rust.


EDITORS' CHOICE