REVIEWNaim Audio

Naim Nait5i en CD5i


René van Es | 27 mei 2004 | Naim Audio

Collega recensent René Smit speelt zolang ik hem ken met Naim apparatuur. Van die saaie zwarte kastjes met een onbestemde antraciet/olijfgroene voorkant zonder enige opsmuk. En met van die vervelende DIN kabeltjes aan de achterkant die met moeite verkrijgbaar zijn. Een extra voeding erbij om het nog wat beter te maken en ook nog in bi-amp mode. Hij heeft altijd voet bij stuk gehouden dat zijn Naim erg de moeite waard is.

En dat was een trigger om de importeur lastig te vallen om een set thuis te krijgen. Een tweede trigger was het beluisteren van de set van de maand bij Snijders in Rotterdam waar ik naar Naim luisterde en erg onder de indruk raakte. En tenslotte vond ik het een kick nu zelf eens Naim apparatuur thuis te hebben. Want is Naim wel zo saai als het er in vroeger tijden uitzag?


NAIT 5i en CD5i

Klik hier voor een vergrote afbeeldingMet de nieuwe vormgeving heeft Naim het oude uiterlijk achter zich gelaten en gekozen voor zwart. In het midden een groen logo dat verlicht is als de versterker aanstaat. Een simpele LED of een verlicht toetsje maakt het uiterlijk af. Naast elkaar of op elkaar zien Naim dozen er in ieder geval al een stuk beter uit dan vroeger. De versterker heeft vier toetsen om te kiezen uit de lijn ingangen CD, Tuner, Tape en AV. Aan de voorzijde bovendien de volume regelaar. Aan de achterzijde zien we dat alle ingangen zijn uitgevoerd met ……. Cinch stekkers. De CD en de tuner kunnen bovendien met DIN-kabels worden aangesloten. Verder treffen we daar de aan/uit schakelaar, een euro connector voor 230 volt en 4 mm banaan bussen om de luidsprekers aan te sluiten. Intern is de NAIT 5i opgebouwd rond een grote trafo. Voeding is in de ogen van Naim uitermate belangrijk. De verzorgde printplaat bevat alle andere componenten en heeft een directe koppeling met de verborgen eindtransistoren die onder de print tegen de behuizing zijn geschroefd. Een ALPS volumeregelaar laat zich met een motor besturen. Via de afstandbediening kun je het volume niveau aanpassen van elke ingang zodat de tuner niet ineens veel harder staat dan de CD-speler. Je kunt ook de versterker zo zetten dat als er via de afstandbediening een CD wordt gestart terwijl je luistert naar de radio, de NAIT 5i overschakelt naar CD. Erg veel plezier had ik van de optie om de AV ingang naar “Unity Gain” om te zetten. Aangesloten op een AV receiver line out of processor line out werkt de NAIT 5i als eindversterker. Integratie in een stereo/home cinema set werkt zo heel erg makkelijk. De NAIT 5i levert volgens Naim 2 x 50 watt aan 8 Ohm. Iets wat ik zonder meer geloof en wat waarschijnlijk een bescheiden opgave is. Prijs voor de NAIT 5i is 1000 euro.

Naim Nait5i en CD5i (c) XingoDe CD5i is al net zo bescheiden uitgevoerd. Previous, next, stop en play vormen alle toetsen. Opgesteld naast een lichtgroene dimbare display, een verlicht logo en een knopje om de CD-lade naar buiten te zwenken. Aan de achterkant de aan/uit, de net-entree, cinch-uit en DIN-uit. De keuze voor DIN- of cinch-uit is programmeerbaar. Al moet u dan heel goed zoeken in de handleiding hoe dat moet. De complete bedieningsinstructie voor de CD5i was nog niet beschikbaar ten tijde van mijn schrijven. Maar echte Naim liefhebbers weten feilloos hoe e.e.a. werkt. De CD-lade bevat het complete loopwerk. Een CD schuift dus niet in de speler maar leg je op het loopwerk en stabiliseer je met een mini-puck. Dan draai je de lade weer de speler in. Een beproefde techniek van Naim. Tegenstanders bekritiseren de resonanties die op kunnen treden binnen de CD-lade. Voorstanders juichen toe dat er weinig bewegende delen zijn die kunnen resoneren. De werking was in ieder geval zonder haperen en doodstil. Prijs voor de CD5i is 1299 euro.

Zowel de NAIT 5i als de CD5i leunt zwaar op eerdere ervaring die Naim opdeed in kostbaarder series. Zo is de ophanging van het loopwerk rechtstreeks afkomstig van de CDX2 en de software van de CDS3. In tegenstelling tot de meeste Naim apparatuur is noch de NAIT 5i noch de CD5i op te waarderen met een extra voeding. De enig mogelijke uitbreiding is het toevoegen van een tuner o.i.d. (de prijs voor de NAT 05 tuner is 1250 euro). Naim levert bij beide apparaten een afstandbediening die alle functies van de knoppen overneemt en bovendien programmeer opties heeft naast het kunnen dimmen van de display. Over het bedienen van het volume op de AB ben ik niet kapot. Iets te kort indrukken en er gebeurt niets, iets te lang en het volume blaast op. Je moet ook goed richten. Wel handig dat je gelijk twee afstandsbedieningen hebt als je twee apparaten aanschaft. Tenslotte zit in de doos bij de CD-speler een DIN-snoer.

Klik hier voor een vergrote afbeelding

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE