REVIEWNaim Audio

Naim Nait5i en CD5i


René van Es | 27 mei 2004 | Naim Audio

Aangesloten

Naim Nait 5i en CD5i (c) XingoNaim is en blijft eigenzinnig. In de handleiding staat duidelijk dat je alleen Naim netsnoer mag gebruiken. En liefst alleen snoeren met DIN-stekkers. Daarom sloot ik de NAIT 5i en de CD5i met de eigen netsnoeren aan. Het bijgeleverde DIN-snoertje vormde de verbinding tussen CD-speler en versterker, afgewisseld met een Linn Analogue interconnect met cinch. Bij de NAIT 5i schrijft Naim geen luidsprekersnoeren meer voor en ik koos voor de Crystal Cable Speak Reference in de huiskamer en Siltech LS-110 Classic in de slaapkamer. Naim heeft in het verleden altijd Naca 5 kabels aangeraden en volgens importeur Phonologic zouden die ook voor de NAIT 5 het beste zijn. Voor zilver kabels zijn ze huiverig.

Naast de CD5i koos ik als bronnen een Magnum Dynalab MD-90 tuner en mijn eigen CD-combinatie bestaande uit Teac loopwerk, Monarchy Audio upsampler, Assemblage jitter reductie en Apogee D/A-converter. Luidsprekers waren afwisselend JMlab Electra 926, Mordaunt Short 902 op Spectral stands of Impulse IMP monitors op Alphason stands. Overige kabels en netsnoeren waren veelal Crystal Cable producten. Geen dempers onder de beide Naim’s, ze staan bovenop de glasplaat van een Spectral meubel.

Voor home cinema weergave staat er een Marantz receiver met JMlab Cobalt “S” speakers die zich laten combineren met de stereo set. De DVD-speler is een Marantz DV6200 welke met een lange Apogee kabel aan de receiver hangt.

Wie tot op het laatste schroefje wil vinden welke componenten zijn ingezet, vindt deze informatie onderaan deze recensie.


Luisteren

Klik hier voor een vergrote afbeeldingOm in te spelen heeft de Naim set eerst staan draaien op een setje Mordaunt Short 902 speakers in de slaapkamer. Dat was een vreemde gewaarwording omdat, in die akoestisch slechte ruimte, er een geluid werd gemaakt wat helemaal niet te verwachten is met MS 902. Diep laag, rustig hoog en fraaie stemmen. Ik kon het niet laten om steeds weer even te gaan luisteren. In die opstelling verhuisde de set naar de woonkamer waar de 902 al snel aan de kant ging ten gunste van de JMlab 926. Een forse maat groter en vele malen duurder. Direct opvallend toen de set weer werd aangezet was de weergave van de radio. Ik weet dat mijn tuner erg goed is, maar de NAIT 5i bracht dat ook perfect over op de luisteraar. Een interview doet je echt versteld staan hoe natuurlijk en waarheidsgetrouw dat kan klinken. Muziek is anders, daar zit veel compressie in en limiters, al doet Radio 2 vaak nog enige moeite om kwaliteit te bewaren. Al met al blijkt de NAIT 5i een investering van een goede tuner waard. Zelfs met het zenderaanbod via de kabel. Pas daarna ging de eerste CD in de lade van de CD5i.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingIerland beet het spits af. Mary Black met “Circus”. Dat werd spankelend weergegeven met enig gebrek aan autoriteit. De strakke bas staat losjes in de ruimte en gaat lekker diep. Met enige regelmaat stoor ik mij aan een harde “S” klank die ik liever zou vermijden. Ik snap wel een beetje waar die vandaan komt in de combinatie Naim met JMlab, twee heldere merken bij elkaar. Mogelijk spelen hier de luidsprekerkabels ook een rol in. Later zal dat met de Impulse IMP fors getemd blijken. Het totaal heeft wat ik eerder hoorde van Naim, een lichte, vrolijke, snelle en sprankelende sound die lang luisteren prettig maakt en leuk. Lekker ritmisch en de aandacht vasthoudend. Zeker geen teleurstelling deze eerste kennismaking. Met Rachelle Ferrell verdenk ik de speakers er van een maatje te groot te zijn voor de kleinste Naim. Wel laat de combinatie erg goed horen wat er gebeurt. Op de tonen van deze CD wissel ik tussen cinch en DIN. Het kost geen moeite het te bekennen, Naim heeft gelijk. DIN is gewoon een stuk beter. In definitie en beeld, het is wijder, accurater, imposanter en krachtiger. Ook als ik wissel met andere interconnects t.o.v. de Linn Analogue, dan nog wint de standaard meegeleverde DIN kabel het van de rest. Dus blijft de DIN aansluiting de resterende luisterperiode aangesloten. Het heeft geen zin langer te experimenteren.

MERK

EDITORS' CHOICE