Acoustic Solid; Solid Edition & Trigon Advance

Jan de Jeu | 22 april 2004 | Acoustic Solid

Vinyl leeft en lijkt te floreren als zelden tevoren. Op de Doelen Lente HiFi Show 2004 en de tegelijkertijd gehouden, door Pluimgraaff georganiseerde, Luistershow 2004 zijn meerdere distributeurs aanwezig die één of meer gerenommeerde merknamen van draaitafelfabrikanten in hun pakket hebben. Er worden door een Engelse merk zelfs weer twee nieuwe draaitafels en een nieuwe arm geïntroduceerd en in veel ruimtes is de platendraaier als bron aanwezig. In een enkele kamer duldt het zwarte goud zelfs geen digitale concurrent naast zich. Des te opvallender is het ontbreken van de immer imponerende aanblik van de ‘Masse Laufwerke’ van het Duitse merk Acoustic Solid, in ons land vertegenwoordigd door HiHat Audio. Gelukkig is het gemis voor mij persoonlijk minder groot. Tenslotte heb ik op dit moment zelf een ‘Solid Edition’ van dat merk in huis.  

Wirth Tonmaschinenbau GmbH

Klik hier voor een vergrote afbeeldingLigt het aan mij of heeft ‘Tonmaschinenbau’ als woord van zichzelf al een veel solider klank dan ‘draaitafelfabrikant’. Wanneer ik er wat langer over nadenk sluit ik niet uit dat deze indruk voortkomt uit mijn onderbewuste dat de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, waar deze massa loopwerken ontworpen en gefabriceerd worden, direct associeert met het aldaar gevestigde ontwikkelcentrum van Bayerische Motor Werke; een fabrikant van automobielen en motorfietsen die wereldwijd beter bekend is onder de naam BMW. Overigens ook de plek waar Herr Wirth zijn sporen verdiend heeft voordat hij zich ging richten op draaitafels. Het verhaal van de draaitafel fabrikant begint op het moment dat hij met vervroegd pensioen de autofabrikant verlaat. Hij besluit zijn technische kennis in dienst te stellen van zijn hobby en bouwt voor zichzelf een draaitafel. Vrienden en kennissen zijn dermate onder de indruk dat zij hem vragen om voor hen ook een dergelijke machine te vervaardigen en daarmee is de kiem gelegd voor wat uit zal groeien tot een bedrijf dat per jaar honderd tot honderdvijftig draaitafels produceert. Daarnaast worden er accessoires als pucks, naaldkrachtwegers, stroboscoop schijfjes en –lampjes etc. gemaakt.

Vanaf de meest prestigieuze draaitafel, de Solid Royal, tot aan de meest eenvoudige versie – de Small met een prijs van 1370 euro - worden plateaus van 50 of 60 millimeter dikte ingezet. De Solid Vintage met zijn plateaudikte van 25 mm is de enige uitzondering. Ook wordt door de gehele lijn heen hetzelfde niet-geïnverteerde lager gebruikt. De stalen as wordt ondersteund door een keramische kogel die op een Teflon laag rust. De kunststofmantel die de as omgeeft wordt ingegoten wanneer de as al geplaatst is waarmee een tolerantie van vrijwel nul gerealiseerd wordt; beter kan eigenlijk niet. Een bijkomend voordeel van de kunststoflaag en de Teflon basis is de demping van de resonanties die de spelende LP afgeeft aan het plateau en het lager.


Solid Edition

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe Solid Edition is misschien niet de meest dure, geavanceerde of geperfectioneerde draaitafel van Acoustic Solid maar op het moment dat ik hem in ontvangst neem ben ik toch onder de indruk van dit stukje ‘Deutscher Erzeugnis’. Afhankelijk van de arm die erop gemonteerd wordt weegt hij 30 kilo of meer. Voor dat hoge gewicht zijn met name de 40 millimeter hoge basis en het uit massief aluminium vervaardigde plateau van 50 millimeter verantwoordelijk. Indrukwekkend is het woord dat direct bij me opkomt op het moment dat ik mijn ogen het gepolijste oppervlak laat strelen. Wanneer ik hem vervolgens op moet tillen groeit mijn ontzag voor deze tafel. Drie grote cilinders vormen de basis waarop het geheel rust. Van elke cilinder is het topplaatje – met op één van hen de firmanaam - eenvoudig te verwijderen waarna er een stelschroef in beeld komt waarmee de voet perfect afgesteld kan worden. Om dit te vergemakkelijken heeft de fabrikant in de optioneel verkrijgbare puck een libelle ingebouwd. Briljant in al zijn eenvoud; precies in het midden van het plateau, op de enige plek die daarvoor in aanmerking komt, wordt gemeten of het plateau waterpas staat. Doordat de puck iedere keer wanneer er een plaat gedraaid wordt ook daadwerkelijk gebruikt wordt, wordt de gebruiker iedere keer weer gewezen op de evenwichtsstatus van het plateau. De drie cilinders rusten in drie grondplaten van hetzelfde materiaal die onderling met elkaar verbonden zijn en daarmee een stabiele basis vormen. Wat me persoonlijk enorm aanspreekt; de draaitafel is standaard voorbereid op het installeren van drie armen. Ziet u het voor zich? Een arm voor het serieuze luisteren, één voor het installeren van het broodnodige mono element voor al die prachtige oude opnamen en de derde voor de avond easy listening; heerlijk toch? De losstaande synchroon motor drijft het plateau aan door middel van een nylondraad die ik eerder met sportvissen associeer dan met draaitafels. De motor wordt gevoed door een losstaande door middel van een tuimelschakelaar in bedrijf te zetten voeding. Op de motor een spindle met twee wieltjes voor de beide beschikbare toerentallen. Zou iemand nog wel eens singles draaien? Ik kan het me bijna niet voorstellen. Uiteraard gebruik ik de 45 rpm stand wel voor een aantal heel bijzondere persingen………..

Op het plateau ligt een rode lederen mat. Ik hoop dat die ook in andere kleuren te krijgen is want ik vind deze iets te eh…rood. Gelukkig blijkt Herr Wirth deze mat ook in koningsblauw en zwart te kunnen leveren. De aan mij ter beschikking gestelde draaitafel is de standaard gepolijste versie. Er is echter ook, tegen meerprijs, een variant beschikbaar die beter past bij de tegenwoordige trend van geborstelde aluminium frontplaten. De door Ben Hoedjes van Hi Hat Audio bijgeleverde puck is in deze versie uitgevoerd, net als de armplaat waar de Clearaudio Unify unipivot arm – 935 euro - op rust. In de arm een Benz Micro Ace low output element – 580 euro - dat te herkennen is aan de rode kunststof body. Past qua kleur dus mooi bij de mat.

De importeur heeft aan alles gedacht en me niet alleen een puck ter beschikking gesteld maar ook een stroboscoop schijf en een naaldweger geleverd. Normaliter gebruik ik mijn Clearaudio Exact en ditmaal heb ik twee apparaten gebruikt voor het instellen van de naalddruk. Gelukkig geven ze allebei dezelfde waarde aan. Aanbevolen opleg gewicht is 1,9 gram maar in mijn oren klinkt 2 gram beter dus dat is de waarde die ik instel. Met behulp van mijn Clearaudio stroboscoop schijf en bijbehorend 300 Hz licht bekijk ik de draaisnelheid en bepaal ik de afstand van de losstaande motor tot het plateau. Maar voordat ik de ruimte vul met muziek…..

Zo langzamerhand zult u wel benieuwd zijn naar de prijs van dit staaltje uit het ‘Wirtschaftswunder’ voortkomende techniek. Welnu, de draaitafel Solid Edition kost kaal 2495 euro waarbij standaard een toonarmplaat voor een Rega arm inbegrepen is. Uiteraard zijn er meerdere variaties mogelijk. Zo heeft het recensie model een Clearaudio Unify arm met, zoals gezegd, een Benz Micro Ace (low) element. 

 Acoustic Solid (c) Xingo


EDITORS' CHOICE