REVIEWB&W

TAF Royal Excalibur

Joop van Nugteren | 19 februari 2004 | B&W

Steengoed

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe Royal Excalibur EBS zijn speakers van de firma ´Terrazzo Art Fidelity´ uit Oss. Het bedrijf waarvan Koos Schenk directeur/eigenaar is gaat anders te werk dan de meeste luidsprekerfabrikanten. Terrazzo Art Fidelity (TAF) onderscheidt zich meteen al door direct aan de klant te leveren. Geen tussenhandel, geen extra opslag en geen dure demonstratie ruimtes.

Ondanks de zeer kostbare speakerunits in de kasten en de zeer prijzige componenten waaruit het scheidingsfilter is vervaardigd, komen deze high-end speakers daardoor toch binnen het bereik van een groot publiek. De materiaalkosten van de Royal Excalibur liggen boven de 20 procent van de totale verkoopwaarde, dat vaak in tegenstelling tot andere speakers die over de toonbank gaan in winkels. Veel marge komt de tussenhandel, de importeur en de winkelier ten goede, die uiteraard hun kosten hebben en een boterham willen verdienen Die optelsom vormt zo een bedrag op een prijskaartje dat uiteindelijk door de eindgebruiker moet worden opgehoest.


Taf

Het in Oss gevestigde atelier is een no-nonsense ruimte van 1200 m3. De ruimte is opgesplitst in verschillende afdelingen. Om te beginnen de tekenafdeling waar niet alleen het ontwerp op papier wordt gezet, maar ook de elektronica aan de tand is gevoeld, alvorens de speakers in de kasten zijn gemonteerd. Voordat de speakers het pand verlaten is alles, maar dan ook alles, nagemeten en zijn eventuele extra wensen van de klant in vervulling gebracht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aanpassingen in het scheidingsfilter als een luisterruimte daarom vraagt.

Dan is er een afdeling waar de kasten worden gemaakt en wat dan meteen opvalt, is dat er nergens in die ruimte houtstof of schaafsel is te vinden. Nee, er staan daar een tiental silo`s gevuld met verschillende kleuren marmerkorrels, een reusachtige betonmolen en een aantal mallen voor de fabricage van het type Excalibur. U begrijpt het al, hier worden de speakerkasten vervaardigd uit beton in combinatie met marmer, dat door Koos speciaal is geselecteerd op kleur en kwaliteit. Daardoor ontstaat een prachtige structuur die in meer dan 100 verschillende kleuren is te mengen.

TAF Royal ExcaliburMet uiterste precisie en zorg worden in de metalen mallen, uit tempex gesneden kalibers geplaatst, die de wanddikte en het kast volume bepalen. Na het gieten gaan de tempex mallen verloren en moet er voor elk set een nieuw kast en een nieuwe mal worden gemaakt. Als de gegoten samenstelling na enige dagen is uitgehard, worden de mallen los geschroefd en komt, zoals de foto laat zien, de ruw gegoten kast tevoorschijn. De oppervlakte van de kast moet nu worden gepolijst, wat een tijdrovend karwei is en waar een stukje vakmanschap voor om de hoek komt kijken. Het grote voordeel van het toepassen van beton is volgens Koos dat de kast absoluut resonantievrij is. Omdat tijdens het gieten van de kast al meteen de montage punten van de speakerunits worden meegegoten, hoeven er later geen gaten te worden geboord en kunnen de speakers met behulp van zogenaamde ´insert-coins´ gemakkelijk worden gemonteerd.

MERK

EDITORS' CHOICE