REVIEWB&W

TAF Royal Excalibur

Joop van Nugteren | 19 februari 2004 | B&W

De Royal Excalibur EBS

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe legende van Excalibur is bekend; het zwaard dat in de rotsen is gestoken door de vader van koning Arthur. De man die dit zwaard uit de steen los kon trekken mocht het land regeren. Een toepasselijke naam voor deze ´rots´ van een speaker. De afkorting ´EBS´ staat voor Extra Bas Support. Een uitvinding van TAF zelf . Koos wil daar in het kort wel iets over zeggen, maar niet het achterste van zijn tong laten zien. EBS kan gezien worden als een reflexpijp waarin de lucht gecontroleerd in beweging wordt gebracht via een luidsprekerunit, met de energie uit een versterker. EBS maakt van een tweeweg reflex-systeem een drieweg gesloten-systeem. EBS assisteert de bassectie wanneer het laag in de problemen komt, wat resulteert in een waarneembare toename van de basweergave, een toename van de snelheid, een beheersbaar strak laag en een afname van de vervorming in dit gebied (bereik) met ongeveer 10 dB (een factor 3).

Een andere opmerkelijk onderdeel is het scheidingfilter dat is opgebouwd uit vlakband spoelen. Voordeel van deze spoelen is dat er geen resonanties in de spoelen kunnen ontstaan, wat het geluidsbeeld rustiger maakt. Opvallend is ook de bekabeling in de behuizing van de speakers. Een stug getwiste en zwaar verzilverde koperkabel zorgt voor een trillingvrije verbinding naar de speakerunits. Aan de achterzijde van de kast zijn er zowel voor het hoog- als voor het middengebied extra aansluitingen. Men kan op beide secties kiezen voor 0, -2 of –4dB.  Zelf heb ik gebruik gemaakt van deze mogelijkheid tijdens het draaien van hele oude nummers van Elvis Presley. De stem kwam nogal scherp over en door de kabel van het middengebied op – 2dB aan te sluiten, was er geen spoor meer van schelheid te horen.

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe 75 kilo wegende kast van 1.30 meter hoog rust op een solide gebogen roestvrijstalen plaat met de mogelijkheid de kast nog enigszins in de gewenste stand te positioneren. Het geheel ziet er verzorgd en indrukwekkend uit. De set komt op 9000 euro inclusief plaatsing en tuning bij u thuis en inclusief 5 jaar garantie. De Excalibur zonder Extra Bass Support komt op 6000 euro per set. Indien u net als ondergetekende van te voren een afspraak maakt met Koos Schenk van Terrazzo Art Fidelity kunt u er geheel vrijblijvend komen luisteren. Naast de Excalibur zijn er ook de kleinere broertjes te beluisteren met dezelfde allure als hun grotere geestverwanten. Daarnaast verzorgt TAF regelmatig luistersessies in het land en doet mee met shows, zoals de VAD in Veldhoven.

MERK

EDITORS' CHOICE