REVIEWB&W

TAF Royal Excalibur

Joop van Nugteren | 19 februari 2004 | B&W

A versus B

TAF Excalibur (c) XingoMet mijn trouwe speakers de B&W 802 Nautillus, waarmee ik nu alweer zo’n 2 jaar samen woon, is het aangenaam toeven. Slechts zo nu en dan moeten zij plaats maken voor een paar logeetjes, wat zich beperkt tot meestal korte periodes. Toen ik een jaar of drie geleden op zoek was naar een voor mij geschikte speaker, zijn er veel, heel veel speakers beluisterd in allerlei varianten en prijsklassen. Vanaf ongeveer 5000 euro per set tot heel veel daarboven. Uiteindelijk ben ik na lang wikken en wegen gegaan voor de Nautillus 802. Er waren heel geduchte concurrenten die qua weergave-kwaliteit en klankeigenschappen ook in aanmerking kwamen, maar toch viel ik voor de B&W. Het is op muziekgebied een alleseter en weet zich onder de meest moeilijke omstandigheden (denk dan onder meer aan kerkorgels) staande te houden.

Als echter de Excalibur destijds zou hebben bestaan, dan had ik zeker voor deze speaker gekozen. Een speaker die net zo makkelijk als de B&W 802 N voor elk genre muziek kan worden ingezet. Bij het beluisteren van een koor kun je bijna de hoofden tellen. Stemmen hangen los in de ruimte evenals de instrumenten die toch rotsvast op hun plaats staan. De Excalibur`s zijn transparant, los, er is heel veel lucht en rust, hebben een waanzinnig strak laag en een heel mooi open middengebied. De speaker is veel levendiger dan de B&W die soms een beetje saai kan klinken ten opzichte van logés. Kortom de Excalibur is een high-end speaker voor een heel schappelijke prijs. Om een vergelijkbare weergever te vinden met dezelfde prestaties en kwaliteiten zult u behoorlijk veel dieper in de buidel moeten tasten. Waarbij voor het gemak nog is voorbijgegaan aan het fraaie, strakke uiterlijk. Een design dat net zo goed in een klassiek interieur als in een modern ingerichte woonkamer kan vertoeven. Voor mijn B&W-tjes is dit eigenlijk niet zo`n leuke ervaring. De logeerpartij heeft mij aan het denken gezet. Hebt u misschien interesse in een paar B&W 802N?

Gebruikte apparatuur

Mark Levinson set
335 eindversterker
380S voorversterker
390S cd speler.
Shark Wire speakerkabel (puur zilver voor het hoog en een mix van 60% koper met 40% zilver voor het laag)
Terrazzo speakerkabel (omdat de Excalibur drie aansluitingen heeft waardoor het midden/hoog nog meer tot zijn recht kwam)

Aanvullende Informatie
Terrazzo Art Fidelity
Kantsingel 14d
5349 AJ Oss
Telefoon +31 - (0)412-633111
Fax +31 - (0)412-627024
E-mail info@taf-oss.nl
Web site www.taf-oss.nl

MERK

EDITORS' CHOICE