REVIEWHepta

Hepta 5.1

John Koning | 23 december 2003 | Hepta

Hepta 5.1
Een echt Nederlands product!

Hepta 5.1Het is dinsdag en ik verwacht bezoek van Cris Rutgers de eigenaar van het Nederlandse bedrijf dat Hepta luidspeakers produceert. Hepta is een echt familie bedrijf dat Cris Rutgers overgenomen heeft van zijn vader de heer Rutgers Sr.

Al sinds 1955 bestaat Hepta en nog steeds is het voor een heleboel mensen, ook voor mij, een onbekend merk. Maar daar gaat voor mij verandering in komen. Vandaag komt Cris een complete 5.1 Home-Theater luidspreker set afleveren voor recensie. Na een wederzijdse introductie wordt het onderwerp van gesprek al snel het Home-Theater.

Hepta Nederland

Cris Rutgers is een gedreven man die met veel enthousiasme over zijn passie, bedrijf en de techniek spreekt. Het bedrijf is gevestigd in Zaandam. Geen grote commerciele staf, maar meer een bedrijf dat luidsprekers op bestelling maakt met aandacht voor de wensen van de individuele klant.  Kwaliteit en het handhaven van kwaliteit staat voorop. Al meer dan 45 jaar worden er op ambachtelijke wijze luidsprekers ontworpen en gebouwd bij Hepta.

Alle modellen van Hepta worden onderworpen aan een langdurig traject van ontwerpen, bouwen, meten, luisteren en weer verbeteren totdat het meest optimale resultaat voor een type is bereikt. Een tijdrovende werkwijze die bijdraagt aan de kwaliteit die Hepta wil leveren. Tot zover Cris Rutgers in een enthousiast verhaal over het bedrijf en zijn motivatie.

Welke 5.1 set?

Hepta 5.1De luidsprekers die bij mij afgeleverd zijn komen uit de Hepta Harmony serie. De set bestaat uit twee stuks Harmony vloerstaande zuil luidsprekers, een center luidspreker, twee satelliet luidsprekers en een Bariton subwoofer, samen de complete 5.1 set vormend.

De Harmony zuilluidspreker is een 7 graden achterover staande zuil met afmetingen van hxbxd 110 x 12 x 16,5 cm geplaatst op een voet van 17 x 31 cm. De Harmony is toepasbaar als hoofd en/of als achterluidspreker in meerkanaals installaties. Er zijn vier mid/laag units en een tweeter gemonteerd. Frequentiebereik loopt van 50 Hz. tot 100kHz. Impedantie 4 ohm, geschikt voor versterkers van 15 –80 watt en continue belastbaar tot 50 watt.

De Harmony satelliet is toepasbaar als achterluidspreker in meerkanaals installaties of als hoofdluidspreker in stereo satellietsystemen.  De Harmony satelliet is voorzien van twee schroeven op maat voor de VLB50 ophangbeugel van Vogels. Afmetingen hxbxd  30 x 12 x 17,5 cm. Er zijn twee mid/laag units en een tweeter gemonteerd. Frequentiebereik loopt van 60 Hz. tot 100 kHz. Impedantie 4 ohm, geschikt voor versterkers van 15 –80 watt en continue belastbaar tot 50 watt.

De Harmony centerluidspreker heeft als afmetingen: hxbxd 12 x 48 x 18,5 en past daarmee op de bovenkant van de meeste televisies. Uiteraard is plaatsing onder de TV ook mogelijk. Hepta past op verzoek het doekfront aan, zodat de Harmony center zelfs op de zijkant naast de TV kan worden gezet. Alle mogelijkheden benut om de center zo dicht mogelijk bij het beeldscherm te krijgen. De centerluidspreker is magnetisch afgeschermd. Er zijn aan weerszijden van de tweeter twee mid/laag units gemonteerd, een totaal van vijf speakers. Dat staat garant voor een natuurlijke weergave van de belangrijke center informatie.

Uitgangspunt voor de bouw van de Bariton subwoofer is een door Audax speciaal voor sub-laag toepassingen ontwikkelde luidspreker van maar liefst 30 cm diameter. Het stalen chassis heeft een resonantie onderdrukkende vorm. Dit chassis is voorzien van een dubbele magneet. Verder een rubber ophangring en een conus van HDA. HDA = High Definition Aerogel. Een vlakke stofkap dekt de 45 mm spreekspoel op een kapton drager met dubbele windingen af. 

In ontvangst nemen en plaatsen

Hepta 5.1Het in ontvangst nemen van een 5.1 Hometheater set heeft nog al wat tot gevolg, zoals het verhuizen van je eigen set naar de zolder, stands voor de satelliet luidsprekers lenen, bekabelen, uitmeten, kortom een hele verhuizing.

Samen met Cris Rutgers ontdoe ik de luidspeakers van hun verpakking. Om er zeker van te zijn dat alles goed werkt worden de luidspeakers gelijk aangesloten. De set is hagelnieuw en zal eerst een tweetal weken de tijd krijgen om in te spelen. Daar is alle tijd voor want Cris vertrekt en ik ga me voorlopig met ander dingen bezighouden.

 

MERK

EDITORS' CHOICE