REVIEWHepta

Hepta 5.1

John Koning | 23 december 2003 | Hepta

Stereo luisteren

Hepta 5.1Ondanks dat we hier een 5.1 set ter recensie hebben vind ik dat ook het stereo luisterdeel in een dergelijke test niet mag ontbreken. Waarom niet? Simpel de meeste mensen met een hometheater set luisteren ook erg veel naar stereo, SACD en CD-Audio en hier kom je erg veel goede stereo opnames tegen. Rustig beginnen met een CD die ik uit de US heb meegenomen. “The Definition of Love” van Impromp 2. Warme mannenstemmen gecombineerd met een meeslepende trompet. De titelsong “The Definition of Love” is een blues jazz-achtig nummer met meerstemmige zang wat er bij de Hepta’s gladjes uitkomt.

“Who Am I” is een nummer met een mooie zachte saxofoon en een contrasterende trompet met strijkers op de achtergrond. Zang om het geheel te complementeren. Alle percussie wordt ook zonder moeite door deze luidsprekers meegenomen. In stereo gebruik ik natuurlijk alleen de vloerstaande Harmony luidsprekers  weliswaar in combinatie met de Bariton subwoofer.

Wat gelijk opvalt is een duidelijk aanwezig en helder midden, met voldoende body. Afhankelijk van de soort muziek wil ik soms ook graag luisteren naar all channel stereo, wat naar mijn mening meer vulling geeft aan je luisterruimte, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Ook in deze mode geeft de totale Hepta set een mooi helder en compleet geluidsbeeld met sprankelend hoog en gedefinieerd laag. De bijgeleverde Bariton subwoofer doet zijn werk zoals het moet, op de achtergrond niet overheersend.

Om het stereo deel af te ronden besluit ik ook m’n nieuwste (180 grams) LP van Ben Webster te draaien. Op de pas gereed gekomen en zelf gebouwde Thorens 150 MKII draaitafel met Pro-ject 9 arm en Goldring Eroica element komt Ben Webster heel goed tot zijn recht. Goed hoorbaar is de specifieke manier waarop deze virtuoos z’n instrument bespeelt. Zijn saxofoon klinkt zoals het hoort.  

DVD & SACD muziek luisteren

Het belangrijkste wat je natuurlijk met een dergelijke set wilt weten is hoe de set als geheel presteert met meer kanaalweergave. Sting`s nieuwste (SA)CD Sacred Love is een goede SACD  om te beluisteren wat de set als 5.1 combinatie is huis heeft. Gelukkig, voldoende body vanuit de center en front luidsprekers, dat alles goed aangevuld door de surround luidsprekers. De subwoofer ondersteunt het geheel naar wens. Een rustig en strak laag, waarbij opgemerkt dat ik een subwoofer het liefst zo zuinig mogelijk afstel. Hoe je de subwoofer afstelt is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke smaak.


DVD film luisteren/kijken

Hepta 5.1Voor de film heb ik naast veel andere gekozen voor de Matrix uit 1999. De film is gecodeerd in 5.1 met discrete soundtrack encoded in Dolby(r) Digital. Het geluid van de film kenmerkt zich door een agressieve split surround mix in combinatie een heel mooie en strakke expressieve sound. Ook de orkestrale muziek van Don Davis blijft gedurende de film boeien. Kortom een prima film om te ontdekken wat de Hepta set doet onder dit film geweld. Ook hier blijft de set als geheel goed presteren. Een mooie weergave in het midden gebied met heldere ondersteuning in het hoog en laag. Een rustig strak laag.

 

MERK

EDITORS' CHOICE