REVIEWHepta

Hepta 5.1


John Koning | 23 december 2003 | Hepta

De Techniek

Met Harmony refereren we vanaf hier zowel aan de zuilluidsprekers, de satellietluidsprekers en de centerluidspreker. De 10 cm. mid/laag units komen van Audax en zijn opgebouwd rond een polymeerchassis, (m.u.v. de center, stalen chassis.) De papieren conus is behandeld met een speciale coating. Daarmee worden de goede eigenschappen van papier, o.a. stijf en licht, gecombineerd met die van kunststof, dat deeltrillingen beter onderdrukt. Een aluminium spreekspoeldrager zorgt voor een laag gewicht en hoge belastbaarheid.

Hepta 5.1De tweeter is eveneens van Audax. Een neodymium magneet, een 25mm titanium dome en een aluminium spreek spoeldrager zorgen voor een groot frequentiebereik. Geschikt voor zowel CD, SACD en DVD audio, kortom high resolution audio. Het gegoten chassis draagt bij tot een grotere ruimtelijke spreiding van het geluid.

In het wisselfilter zijn audio condensatoren en luchtspoelen gekoppeld aan OFC luidsprekerkabel en zorgen zo voor de verdeling van de verschillende frequenties naar de units. Er wordt geen flinterdun printplaatje gebruikt maar een duurdere methode, de bedrading wordt rechtstreeks op de componenten gesoldeerd. Nieuw voor Hepta zijn in de Harmony serie gebruikte entree’s. Stevig verguld en geschikt voor bananenstekkers of voor een gestripte luidsprekerkabel tot 10 mm². Vanaf daar gaat het signaal rechtstreeks naar het wisselfilter.

De Bariton subwoofer wordt aangedreven door een 200 watt versterker. Deze versterker is van alle moderne gemakken voorzien, o.a. een inschakelautomaat met LED indicatie, een tussen 20 en 50 Hz. instelbare bassboost met 0 - +6 dB versterking, een instelbare maximum frequentie indien u van de instellingen van uw versterker gebruik wilt maken.

Verder een instelbare minimum startfrequentie voor eventuele actieve satellieten, een ingang (stereo/mono) op lijnnivo en op (HiFi) luidspreker niveau. Een uitgang voor actieve satellieten en een ingang gevoeligheidsregelaar. De fase kan met behulp van een schakelaar 180 graden worden gedraaid. Alle filters zijn 24 dB per octaaf volgens het Linkwitz-Reilly principe. Een forse ringkern trafo met een kortsluit en DC beveiliging completeren het geheel. De Bariton loopt recht binnen 1 dB van 24 – 150 Hz bij 122 dB geluidsdruk. Bij 18 Hz. wordt nog altijd 116 dB bereikt. Afmetingen zijn hxbxd 37 x 34,5 x 35cm, inclusief het doekfront en TVA dempers.

De afwerking

Hepta 5.1Het design van de Hepta vloerstaande luidsprekers zal veel luisteraars aanspreken, een mooie slanke kast die achterover helt en daardoor visueel weinig plaats inneemt in een ruimte. Anders gezegd, de Harmony’s hebben een modern uiterlijk dat bij veel mensen zal harmoniëren met het interieur.

De afwerking van de Hepta luidsprekers is met doek. Er is keuze uit donkergrijs of zwart luidsprekerdoek (zonder meerprijs). De akoestisch doorlatende stof is “gepolariseerd”, dat wil zeggen als het doekfront op de speaker zit is er van de units niets te zien, houdt u het doek tegen het licht dan ziet u dat het geluid vrijwel vrij kan passeren. De kast afwerking is een vocht en krasbestendig laminaat, dat vele jaren als nieuw blijft. De basis is 18 mm MDF, Medium Density Fibre board, een voor luidsprekerkasten bijzonder goed materiaal met uitstekende mechanische eigenschappen.

De basisuitvoering van de Harmony is zwart hoogglans laminaat. Tegen meerprijs is leverbaar; esdoorn of peer laminaat of een keuze uit één van de 195 RAL kleuren van wit tot matzwart. De Bariton subwoofer wordt geleverd met een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing en 5 meter Acoustic Analsying lijnnivo signaal kabel met vergulde cinch stekkers. De geheel gesloten kast is afgewerkt in zwart hoogglans laminaat of tegen meerprijs in peer laminaat, esdoorn laminaat of één van de 195 beschikbare zijdeglans RAL kleuren. De Bariton wordt geleverd op vier stuks gedeelde TVA8 dempers (triple vibration absorbers) waardoor een trillingsvrije opstelling gegarandeerd is. Naar keuze leverbaar met zwart of donkergrijs akoestisch doorlatend doekfront.

TVA8 (triple vibration absorbers) Hepta dempers

Hepta 5.1De Hepta dempers zijn wat mij betreft een succes.Zowel onder de centerluidspreker als onder de front en surround luidsprekers geven deze dempers meer rust en een neutralere klankkleur aan het totale geluidsbeeld. Tevens heb ik de Hepta dempers onder de receiver en dvd speler geplaatst en ook daar merk je een duidelijke verbetering, meer rust en een voller en meer gedefinieerd geluidsbeeld. De dempers zijn opgebouwd uit een massief messing ring met aan weerszijden een stukje rubber, eenvoudig maar zeer effectief voor zowel demping van luidsprekers als apparatuur. Ik koop ze, zodat ze achter blijven ook na het schrijven van deze recensie.

Inregelen van de set

Na ruim twee weken ingespeeld te hebben ga ik er voorzichtig aan denken om de set in te regelen. Eerst maar alle luidsprekers op hun juiste positie zetten. Inmiddels zijn ook de beloofde Hepta TVA8 dempers gearriveerd die ik, zoals belooft, heb meegenomen in deze recensie. Nadat alles zijn juiste plaats heeft gevonden is het inregelen een fluitje van een cent. Ik betrap mezelf erop dat ik het met steeds meer vaardigheid en snelheid doe.

Nu het meest prettige gedeelte van een recensie. Luisteren naar muziek, kijken naar een film om boven water te krijgen wat deze Hepta set allemaal in huis heeft. Van mijn kant wel de opmerking dat de Bariton subwoofer in mijn ruimte erg moeilijk af te stellen was. Na een aantal malen herplaatsing en opnieuw inregelen heb ik uiteindelijk pas de meest acceptabele instelling gevonden.

EDITORS' CHOICE