REVIEWMarantz

Marantz SR-9300/DV-8400

Bjorn Mateijsen | 12 november 2003 | Marantz

Marantz SR 9300 surround receiver en Marantz DV-8400 dvd-speler: een muzikaal duo

Introductie

Kent u dat gevoel, wanneer u weken- of misschien wel maandenlang hebt gekeken naar een nieuw component. Na veel research, waarschijnlijk een paar luistersessies, neemt u dan uiteindelijk de beslissing en de knoop wordt doorgehakt. Maar dan begint het ritueel pas natuurlijk. De doos staat in de huiskamer, een gevoel van euforie, blijdschap, maar ook adrealine die rent door het lichaam. Langzaam wordt de doos opengemaakt en bekijkt u de aanwinst eens grondig van alle kanten.

Dat identieke gevoel bekruipt mij iedere keer als er nieuwe componenten ter recensie binnenkomen. Vooraf is er al informatie ingewonnen en wanneer dan het apparaat zo op zijn doos staat te pronken, tja... de nieuwsgierigheid schiet door mijn lichaam en als een kind zo blij sluit ik de SR9300 surround receiver en DV8400 universele dvd-speler van Marantz aan.

Marantz behoeft eigenlijk geen verdere introductie, in de afgelopen 50 jaar is dit een merk geworden dat zijn voetjes stevig in de aarde heeft. U leest het inderdaad goed, Marantz viert dit jaar hun gouden jubileum, Saul Bernard Marantz richtte in 1948 het bedrijf op, vanuit pure onvrede over de toen geboden versterking. Inmiddels is Marantz, samen met Denon, een onderdeel van D&M Holdings inc., om zo gezamenlijk beide bedrijven sterker te maken in de huidige economische situatie.

Specificaties

Marantz SR9300 AV receiver

Marantz SR 9300 en Marantz DV-8400We beginnen met de SR9300 surround receiver, het vlaggenschip in de Range-serie van Marantz. Met 19.5 kilo schoon aan de haak is deze 7 kanaals receiver absoluut geen licht apparaat. Op de voorkant van dit prachtig aluminium-kleurig (ook in zwart beschikbaar) apparaat bevinden zich 2 grote knoppen, waarvan 1 voor volumeregeling en de andere voor o.a het selecteren van de bron. Verdere knopjes zijn bijna allemaal onder een klep verborgen die zich bevindt onder het grote zwarte, maar overzichtelijke display. Op de voorkant prijkt overigens het THX Ultra 2 predikaat, waarover later in dit artikel meer zal worden uitgelegd.

Wanneer we onder de kap kijken van de SR9300 receiver zien we dat deze 7 kanaals receiver 140 watt op 6 ohm levert voor alle kanalen. De 192 khz/ 24-bit DAC’s zijn geleverd door Crystal en is deze receiver dus ook klaar voor hoge resolutie multikanaals muziekformaten. Op de achterkant vinden we dan ook een 7.1 analoge input voor deze media. Kijken we verder, dan zien we naast de verschillende coaxiale en optische digitale ingangen, pre-out aansluitingen voor het aansluiten van externe eindversterkers. Een feature die ik overigens op nog geen enkele AV receiver heb gezien is scart-aansluitingen voor het doorlussen van de dvd-speler en het weergeven van de on-screen menu’s voor het instellen van de receiver. Overigens raad ik het niet aan om de dvd-speler via de AV receiver aan te sluiten, dit om het dvd-signaal voor de beeldkwaliteit zo ‘schoon’ mogelijk te houden.

De SR9300 decodeert alle bestaande surroundformaten, inclusief DTS 96/24, Dolby Pro-Logic II en Circle Surround II. Binnenkort zal de 7 kanaals Dolby Pro-Logic II-ex ook beschikbaar zijn voor deze AV receiver.

De touchscreen RC3200 afstandbediening die bij de SR 9300 wordt geleverd is qua display kleiner dan mijn RC5200, maar het gemak waarmee de versterker en dvd-speler bediend kunnen worden, zijn van dezelfde kwaliteit. De RC3200 is volledig te programmeren middels de bekende touchscreen software.

Marantz DV8400 Universele DVD-speler

Marantz SR 9300 en Marantz DV-8400De DV8400 oogt net als de SR9300 zeer solide, ook bij de universele dvd-speler is gebruik gemaakt van een geborstelde aluminium-look, die we bij de SR 9300 aantreffen. Verder is het chassis van de speler voorzien van een extra laag koper om electromagnetische velden te minimaliseren.

Laten we eens verder kijken naar de aansluitingen. Op de achterkant treffen we voor het audio-gedeelte, naast de coaxiale en optische digitale uitgang, ook de 6 kanaals analoge uitgang voor DVD-A en Super Audio CD. Kijken we naar de video-uitgangen, zien we naast de 2 RGB-scart, s-video, composite video en component video tevens een DVI-D aansluiting voor het digitaal aansluiten van een digitale projector of plasma scherm, natuurlijk op voorwaarde dat deze een DVI-ingang heeft.

De DV8400 heeft voor alle kanalen 192 khz/ 24 bit DAC’s, die via de Marantz HDAM, High-Definition Amplifier Module, techniek gekoppeld zijn. Voor het video deel is gebruik gemaakt van een 108Mhz/12-bit hoogwaardige video-DAC, die zowel voor NTSC (mits de speler regiovrij is) als voor PAL een progressive signaal kan aanbieden. Verder heeft de DV8400 een DNR (Digital Noise Reduction) circuit, dat beeldruis helpt te verminderen.

De universele speler kan DVD-Video, SVCD, DVD-Audio, Super Audio CD, MP3, DVD-R/RW, DVD+RW, CD-R/ RW afspelen. Daarnaast prijkt het THX-select logo op de voorzijde van dit apparaat. Meer over dit keurmerk in het volgende deel van deze recensie.

Beide apparaten zijn trouwens voorzien van een RS232 poort zodat software-matige upgrades makkelijk gedaan kunnen worden.

MERK

EDITORS' CHOICE