REVIEWPioneer

Pioneer DCS-515

John Koning | 27 augustus 2003 | Pioneer

Pioneer DCS-515 - Home cinema compact

Pioneer’s historie is begonnen in 1937. Opgericht door Nozomu Matsumoto, heeft het bedrijf de eerste hand gehad in een hele reeks ontwikkelingen op het gebied van audio en video. Een paar van de belangrijkste voor de home theater wereld zijn:

* 1980 Pioneer’s eerste LaserDisc speler
* 1985 Pioneer`s eerste Projectie-monitor
* 1996 Werelds eerste DVD/LD/CD combinatiespeler
* 1999 Werelds eerste DVD-recorder

Bij Pioneer beoogt men, zoals dat alleen in mooi engels gezegd kan worden, “Move the Heart and Touch the Soul” en dat is waar het om draait bij een Home Theater. Pioneer is een “Entertainment-Creating Company” en dat is duidelijk te merken aan de all-in-one producten die Pioneer op Home-Theater gebied in de markt zet.

DCS-515

Pioneer DCS-515Het “Digital Home Cinema System” zoals Pioneer de nieuwe DCS-515 set noemt is een van de laatste producten die volledig aansluit bij deze bedrijfsfilosofie. Volgens de beschrijving moet de set-up van dit systeem heel eenvoudig zijn en ligt het gebruikersgemak op een hoog niveau.

Drie dozen is de set groot en gelukkig niet al te zwaar, want de temperatuur is voor onze begrippen ver boven het normale Nederlands niveau. Eerst maar voorzichtig uitpakken.

De beknopte beschrijving van de Pioneer DCS-515 ziet er als volgt uit:

* Dolby Pro Logic / Dolby Pro Logic II / Dolby Digital / DTS Decoder
* 6x75 W + 2x25 W uitgangsvermogen
* MP3 / WMA afspeelmogelijkheid
* Midnight Modus
* RDS-Tuner met 30 voorkeuze zenders
* DVD-Video/DVD-R/DVD-RW/VCD/SVCD/CD/CD-R/CD-RW
* Optische data ingang
* 3 Audio ingangen
* 1 Audio- / Video uitgang
* Scart –aansluiting
* Afmetingen (BxHxD): 420x70x403.5 mm
* Gewicht: 7,40 kg
* Luidspeakers & Subwoofer
* 75 W max. belastbaarheid

De set bestaat uit een centrale AV receiver en DVD–speler (een all-in-one apparaat dus), een center speaker, twee losse frontspeakers, een draadloze surround unit waar de beide surround speakers in verenigd zijn en de draadloze aansturing hiervoor. Verder nog een wireless (draadloos) unit die bij de centrale AV / Receiver geplaatst dient te worden voor de communicatie met de surround unit. En natuurlijk niet onbelangrijk: een afstandbediening om het geheel vanuit je luie stoel te kunnen bedienen. Alle kabels voor het aansluiten van de set zijn bijgeleverd.

De centrale AV receiver – DVD – CD speler, is een platte unit, die bijvoorbeeld goed onder een TV past. Netjes afgewekt met een modern uiterlijk, met rechts de display voor de bedieningsfuncties en instellingen en links de lade voor de DVD/CD speler. Op de achterzijde bevinden zich alle aansluitingen die je op een Home-Theater nodig hebt.

Pioneer DCS-515De aansluitingen voor de luidspeakers zijn keurig met kleurtjes gemerkt. Er zijn hiervoor stekkers gebruikt die eenvoudig aangesloten kunnen worden, erg handig. De eigenaar kan zelf kiezen of de surround unit draadloos of met kabels aangesloten wordt. Wel dient rekening gehouden te worden met een extra stopcontact bij de surround unit om deze van de nodige voeding te voorzien.

Aan de hand van het bijgeleverde aansluitschema en de uitgebreide handleiding is het aansluiten en installeren van de set een eenvoudig klusje. Alleen als je dit doet bij een temperatuur van zo’n 30° + is zelfs dit niet leuk meer.

De center en front speaker kunnen neergezet of opgehangen worden. In de praktijk zal het er op neer komen dat de afgeschermde center speaker op of onder de TV komt en de frontspeakers naast de TV worden neergezet of opgehangen. Bij voorkeur dient de surround unit midden achter de Sweet Spot (ideale luisterplek) geplaatst te worden. Als alles is aangesloten, volgens de instructies in de handleiding, gaan we set eerst inregelen. Ook hier gebruiken we de handleiding! Jammer dat men er nog steeds voor kiest om een stapel handleidingen in verschillende talen bij elke set te voegen. Het zou een stuk milieu vriendelijker zijn om alleen de handleidingen bij te voegen die u echt nodig heeft.


EDITORS' CHOICE