REVIEWTivoli Audio

Tivoli PAL: Zon, zee en … muziek!

Werner Ero | 26 juli 2003 | Tivoli Audio

Het is alweer een aantal jaren geleden dat ik in verschillende audio winkels van respectabel kaliber plotsklaps een heel bijzonder product ontwaar. Het is een klein houten kastje voorzien van maar enkele knoppen en luisterend naar de naam Model One van het Amerikaanse Tivoli audio. Hmm, Tivoli? Nooit van gehoord. Wat moet dat nu weer voorstellen denk ik bij mijzelf.

Nu moet ik zeggen dat ‘het er nog nooit van gehoord hebben’ er al heel snel af is, want het aantal winkels waar de radio vanaf dat moment verkocht wordt neemt een enorme vlucht met dit model. De Model One wordt razend populair en vliegt als warme broodjes over de toonbank.

Het betreft hier een mono(!) tafelradio voor binnenshuis toepassingen. Aan boord zijn een aan/uit schakelaar, een afstemknop en een keuzeschakelaar om van frequentieband te wisselen met daaronder geplaatst een kleine breedbandluidspreker, that’s all! En o ja, het apparaat is (nog steeds) verkrijgbaar in verschillende visuele uitvoeringen die van uitstraling varieren van heel chique tot bijna sportief. Maar wat maakt het ding dan zo bijzonder? Mede door de bemoeienis van de beroemde Amerikaan Henry Kloss die al vele jaren de mooist klinkende ontwerpen uitvind, klinkt het apparaatje buitengewoon goed voor zijn afmetingen en is in staat op een heel aanstekelijke wijze muziek te maken en de intentie hiervan intact te laten. En dat is een prestatie van formaat. Bij de tegenwoordige modellen is nog een extra ingang geplaatst om bijvoorbeeld randapparatuur zoals als een CD-speler aan te kunnen sluiten. Iets wat de eerste exemplaren nog moesten ontberen.

Wanneer het concept wereldwijd zo goed blijkt aan te slaan komt er al snel uitbreiding in de vorm van een zelfde soort behuizing als de radio zelf, maar dan behalve de aan/uit schakelaar, geen verdere knoppen. Deze losse luidspreker met versterker wordt dan heel toepasselijk Model Two gedoopt en hiermee is de stereo uitvoering van het concept een feit.
Het gaat inmiddels steeds beter met Tivoli en in navolging van de Model Two volgt al snel een bijbehorende hoogwaardige piepkleine subwoofer(!). Wat eens begon als een goedklinkende tafelradio groeit uit tot een wereldwijd, ijzersterk marketingconcept.

Een laatste aanvulling op het systeem is de pas geïntroduceerde CD-speler. Door deze nieuwste telg is men als koper in staat nu eens een echt hoogwaardig miniatuur systeem op te bouwen. Een set die vooral heel goed klinkt maar uiteraard wel bedoeld is voor intieme en kleine opstellingen. Een reusachtige woonkamer volledig met stabiel geluid vullen behoort niet tot de toepassingsgebieden maar een serre, studeerkamer, of andere kleine ruimte zeker wel.

Tivoli PAL
Dat men het zichzelf bij Tivoli audio niet echt gemakkelijk maakt blijkt uit de onlangs geïntroduceerde Tivoli PAL. De laatste drie letters staan trouwens voor Portable Audio Laboratory en dat is een hele mond vol voor het kleine kastje dat uit de doos tevoorschijn komt.

Deze gloednieuwe portabel radio is duidelijk ontworpen met een stevige knipoog richting Model One en consorten. Ook hier bevindt zich een enkele (mono) breedband miniluidspreker aan de voorzijde tezamen met een volumeregelaar en frequentieband keuzeschakelaar. Het apparaat is omkleed met een soort van prettig, stroef aanvoelende kunststof, spatwater bestendig en voor de afmetingen voelt het ding heerlijk stevig aan. Bijzonder is dat de radio niet via batterijen wordt gevoed maar een heuse accu aan boord heeft. Eenmaal opgeladen staat deze garant voor héél lang luisterplezier want in de testperiode die verschillende weken bestreek, heb ik hem maar eenmalig hoeven opladen. Prima!

Aan de achterzijde zijn behalve deze lichtnet aansluiting (met losse transformator) ook exemplaren te vinden voor een hoofdtelefoon (stereo!) en een reserve (aux) ingang voor een ander randapparaat. De stevige telescoopantenne heeft in ingeklapte toestand een mooi verdiepte rustplaats gevonden tegen de achterwand. Volledig uitgeschoven zijn zelfs de lengteverhoudingen nog goed gekozen want persoonlijk vind ik de Tivoli een echt hebbeding welke zeer uitgedacht is qua vormgeving. De radio kan in maarliefst 8 verschillende kleuren worden geleverd welke varieren van statig bruin tot fluorescerend geel. Keuze genoeg dus.


EDITORS' CHOICE