REVIEWTivoli Audio

In gebruik

Werner Ero | 26 juli 2003 | Tivoli Audio

Na de accu volgens de handleiding te hebben opgeladen is de PAL gereed voor gebruik. Ik schuif de antenne behoedzaam uit en grom tevreden wanneer ik de stevige knoppen bedien. Gezegd moet worden dat ik tijdens deze test geen flauw idee heb van de prijs. Maar mede door de stevig aanvoelende bedieningsorganen stijgt voor mij het waardegevoel snel. De knop die de afstemschaal aanstuurt deelt ditzelfde gevoel en door de oersimpele bediening weerklinken al snel de eerste klanken.

Volledig vrij van ruis, brom of enig ander ongerechtigheid dwarrelen de warme klanken van Tori Amos als een douche over mij heen en krijg ik zelfs kippenvel. Het moet nu toch niet gekker worden zeg, kippenvel en emotionele betrokkenheid uit een mini radiootje?!
Toch is het echt waar. Uit de luidspreker komt een veel volwaardiger geluid dan je ooit zou verwachten van zo’n toestel. De klank is schoon, zuiver en vol. Dit zonder stemmen als een donderbui te laten weerklinken of ten onder te laten gaan in nasaliteit. Spraak is perfect verstaanbaar en muziek klinkt heerlijk ontspannen.
Doordat alles zo prima vervormingsarm overkomt heb ik ook uitgeprobeerd wat er gebeurd als ik de volumeregelaar nu eens helemaal opendraai. Voorzichtig draai ik de regelaar langzaam steeds verder naar rechts en voel onbewust dat de haren op mijn hoofd en armen zich langzaam oprichten, beducht op de waarschijnlijk naderende sterke vervormings stortvloed uit de luidspreker.

Nou, niet dus. Uiteraard gaat het volume behoorlijk omhoog echter zonder ooit het luidheidsniveau van een Gettoblaster te bereiken of de ruiten te doen rinkelen. Maar natuurlijk  mag je dit natuurlijk ook niet verwachten uit zo’n guitige klein turf.

Toch is er nog wel een haar in de soep te vinden. Wanneer ik een toevallig in de buurt zijnde CD-speler (Mark Levinson 390S!!) aansluit op de reserve ingang valt mij op dat het ruime regelbereik van de volumeregelaar sterk is geslonken wat leidt tot de bekende schrikachtige bediening welke zoveel audio componenten kenmerkt. Een wat lagere gevoeligheid van deze ingang zou raadzaam zijn om het product nog verder te perfectioneren. Verder valt er maar bar weinig op de PAL aan te merken.

Het optimale genieten ontstaat wanneer ik een hoogwaardige, niet portabel hoofdtelefoon, op de radio aansluit. Het stereodeel blijkt van erg goede kwaliteit te zijn en op hoog niveau te kunnen presteren. Diepe strakke bassen, een mooi doortekent middengebied zonder storende kleuring en een zuiver hoog zijn mijn deel, met als belangrijkste kenmerk weer die muzikale samenhang die de Tivoli lijn als totaal zo kenmerkt.

Conclusie
Met de PAL heeft Tivoli audio wat mij betreft een muzikale maatstaf op het gebied van miniatuurradio’s gezet. Het apparaat oogt goed, is prima geconstrueerd en wat het belangrijkste is, hij klinkt voor zijn afmetingen buitengewoon goed.

Ook al is het apparaat bedoeld voor buitengebruik, binnen misstaat hij zeker niet. Het beste komt het apparaat tot zijn recht als je hem heel zacht voor of naast je hebt staan. Door de hoge verstaanbaarheid kun je dan heel intiem, heel gedetailleerd alles volgen en genieten van de emotieoverdracht die muziek of het gesproken woord zo kenmerkt.

Met zijn advies winkelprijs van EUR 199,- is de PAL zeker geen krijgertje te noemen maar wat je er voor terugkrijgt weegt hier ruimschoots tegen op. Een portabel topper die het wat mij betreft verdient eenzelfde weg te gaan als de zo succesvolle overige Tivoli producten. Warm aanbevolen!


EDITORS' CHOICE