Magnum Dynalab MD-90

Jan de Jeu | 04 juni 2003 | Magnum Dynalab

Magnum Dynalab MD-90 Analog FM Tuner & ST-2 Omni-Directional AM/FM Antenna

Magnum Dynalab MD-90 Analog FM Tuner & ST-2 Omni-DOp het moment dat het duidelijk wordt dat het hier om een tuner gaat zal menige lezer in verbazing zijn wenkbrauwen optrekken. Veel audiofielen kennen een tuner binnen een audiofiel systeem geen serieuze plek toe. Persoonlijk verbaast een dergelijke houding mij geenszins. Tenslotte ontbreekt ook in mijn eigen installatie al jaren een dergelijke geluidsbron. Niet zozeer omdat er geen fraaie tuners gemaakt worden als wel uit onvrede met de via de kabel bereikbare geluidskwaliteit. Dat ik desondanks de gelegenheid om deze Magnum Dynalab MD-90 te recenseren met beide handen aangrijp heeft alles te maken met een bezoek aan de stand van importeur Dimex tijdens de Doelen Lente Hifi Show 2003. Daar, temidden van allerlei andere apparatuur – Dimex voert verder nog de merken Cambridge Audio en Spendor en Schroers – ontwaar ik een tuner van het illustere merk Magnum Dynalab. Vastgeschroefd aan een audiorack zie ik vervolgens een heuse antenne van dezelfde fabrikant; de ST-2.

Juist de combinatie van tuner en antenne maakt dat ik terstond beelden aan mijn geestesoog voorbij zie trekken van antennewouden zoals die enkele tientallen jaren geleden de Nederlandse daken domineerden. Gevolgd door beeltenissen van antennes die ik zelf gebruikt heb; van eenvoudige achter de ontvangeenheid gedrapeerde draadjes tot een redelijk grote antenne op zolder. Those were the days! Zodra de sprieten op mijn netvlies vervagen maken ze meteen plaats voor de grote namen op het gebied van analoge tuners; Day Sequerra, Marantz (met zijn type 10B) en natuurlijk de tuners van dit fameuze Canadese merk dat meer dan veertig jaar geleden opgericht werd door de inmiddels gepensioneerde Manfred Breunig. Met als hun wellicht meest bekende type de uit 1989 daterende ‘Etude’. Ik merk dat het radiovirus zich begint te roeren en in plaats dat ik probeer om het de kop in te drukken maak ik met importeur André van den Berg een principeafspraak voor een review.

‘The world is listening’

Magnum Dynalab MD-90 Analog FM Tuner & ST-2 Omni-DOnder dit bekende motto heeft deze fabrikant zich ontwikkeld tot een specialist op het gebied van analoge tuners en antennes. Momenteel is de hier geteste MD-90 het instapmodel van de analoge afstemeenheden. Daarboven volgen nog de MD-100, de MD-102 en het gedeeltelijk met buizentechnologie uitgeruste referentie model; de MD-108. Antennes zijn de hier gebruikte omni directionele ST-2, de directionele SR100 en de beide High Gain antennes; de MD6FM en de MD10FM. Tot zover het traditionele analoge programma. Nieuwe inzichten worden echter niet alleen in deze lijn van apparaten toegepast. Tegenwoordig kan er tevens een digitale AM/FM tuner geleverd worden; de DT-5. Andere in recente jaren toegevoegde producten zijn de receiver MD-208, de geïntegreerde versterker MD-308 en een FM signaal versterker genaamd de ‘Sleuth’ die zwakke FM signalen tot 30 dB versterkt.


EDITORS' CHOICE