REVIEWMarantz

Marantz set

René van Es | 25 april 2003 | Marantz

Marantz PM7200 en CD6000KI Signature - Passie en rust

mrantz_PM7200_CD6000KI_21-04-03In het verleden heb ik eerder een combinatie van een Marantz versterker en een Marantz DVD bron in huis gekregen. Die was toen niet te versmaden en leidde uiteindelijk tot de aankoop van mijn eerste DVD speler. Dit maal gaan we terug naar een audio basis met een CD speler die in functionaliteit alles biedt wat u zich kunt wensen, zonder te vervallen in typische modegrillen als 24/96 bit dac’s. Marantz blijft nog even stoelen op de meer dan bewezen bitstream techniek. Aan bod zal komen de CD6000OSE KI Signature, dat staat weliswaar op de voorkant, Marantz zelf heeft het niet over de OSE maar over de KI Signature versie. Als versterker een meegeleverde PM7200 die is staat blijkt een opmerkelijke prestatie te leveren. Vooral in verhouding tot de hoeveelheid euro’s die hij moet kosten. Een prijs die ik pas te weten kwam na de testperiode. Marantz distribueert niet alleen het eigen merk maar ook Mordaunt-Short luidsprekers van Britse makelij. Meegeleverd werden met de versterker en de CD speler een set 912 monitors. Die zullen in een later stadium separaat worden beschreven, het ontbrak aan de tijd om ze goed ingespeeld te krijgen. Hoewel het Marantz is beloofd het geheel als set te testen, trek ik speakers en elektronica uit elkaar. Wat u als commentaar leest, is gebaseerd op waarneming aan eigen speakers. Dus aan de slag met de elektronica. Daar heb ik de handen en oren meer dan vol mee.

mrantz_PM7200_CD6000KI_21-04-03

Features

Om te beginnen de bijzonderheden van de krachtpatsende PM7200 versterker. Deze bepaald niet kleine jongen, die de ruimte nodig heeft als u hem in klasse A gebruikt, heeft een maximaal vermogen van 2 x 95 watt aan 8 Ohm en 2 x 155 watt aan 4 Ohm. Wie speakers heeft met een behoorlijk rendement kan in klasse A maximaal 2 x 25 watt verkrijgen. Genoeg vermogen voor een flinke kamer gegeven redelijk gevoelige speakers. In totaal zijn er zeven ingangen beschikbaar waaronder een MM phono trap. Tape en CD writer of minidisk in/out zijn onafhankelijk van elkaar uitgevoerd. Verder is een processor loop mogelijk. De ingangen worden geschakeld met relais. Aanwezig is een toonregeling, die met een direct schakelaar uit het circuit gehaald kan worden.

mrantz_PM7200_CD6000KI_21-04-03Aansluitingen zijn voorzien voor twee paar luidsprekers en een uitgebreide afstandbediening is standaard. Achterop de versterker zijn drie geschakelde 220 volt aansluitingen te vinden. Waarbij opgemerkt dat toen ik de cd speler rechtstreeks op het net aansloot en deze permanent aan liet staan, de klank een stuk beter werd. Alle in- en uitgangen zijn keurig verguld. Nog wat technische details volgens opgave van Marantz zelf. Een frequentiebereik van 10Hz tot 50 kHz binnen 1 dB, een dempingfactor van 150 (frequentie onbekend), SN ratio 88 dB en 85 dB voor de phono ingang. Afmetingen 440 x 159 x 375 mm en een gewicht van iets maar dan 12 kg. Leverbaar in champagne goud en in zwart. Wie in de kast kijkt ziet meerdere printplaten die direct met elkaar zijn verbonden of via diverse soorten kabel. Links een kleine trafo die het stand-by circuit voedt. In net midden een grote trafo om de versterker zelf zijn werk te laten doen. Per kant staan er vier uitgangstransistoren ter beschikking met een Zobel netwerkje. De koelplaten waar de transistoren op zijn geschroefd doen vermoeden dat zelfs in de klasse A stand niet volledig wordt geput uit de maximale biasstroom die 25 watt per kanaal zou moeten realiseren. De koellichamen worden weliswaar warm, maar ik ken versterkers die voor 25 watt klasse A vermogen aanzienlijk meer koeloppervlak nodig hebben. Jammer dat de printplaten zoveel draadbruggen bevatten. Hoe universeler de print, hoe lager de productie kosten en dus de winkelprijs, maar hier kan optimalisatie toegepast worden. Marantz maakt intern graag gebruik van Hyper Dynamic Amplifier Modules (HDAM) en die zijn dan ook hier terug te vinden. De prijs voor deze bullebak, een vriendelijke 499 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE