Goldring Eroica LX element - Een waardige werker
Na het gereedkomen van mijn Garrard platenspeler bleef mijn Pro-ject Perspective tijdelijk werkeloos staan, bij gebrek aan een element. Zin om telkens van element te wisselen tussen de Garrard en de Pro-ject heb ik niet, dus rest er niets anders dan een element te scoren. Ik ben heel bewust op zoek gegaan naar een all-round element dat een paar specifieke eigenschappen bezit. De prijs speelt dan een rol, de klank, de combinatie arm/element moet kloppen, moet aansluiten op de phonotrap en voor mij staat de keuze vrijwel altijd vast op een MC type (Moving Coil). Shoppend in een prijsklasse tot 250 euro is de keuze niet zo erg groot. Denon, Ortofon en Goldring zijn enige aanbieders. Gezien de eerdere ervaring met Goldring in een Transrotor draaitafel en de gunstige inruilregeling van Goldring, is in die richting gezocht, met als resultaat dat een Eroica LX op dit moment staat te spelen. Goldring is een gerenommeerd merk dat al sinds jaar en dag op de markt is en maakt of maakte ook elementen voor anderen zoals Linn en Audio Note.
In de Pro-ject arm
De Perspective staat er al een hele tijd en blijft een fijne draaitafel. Gewoon standaard uitgevoerd met als enige accessoire een Pro-ject Speedbox. De tafel staat op een muurbeugel van het helaas ter ziele gegane bedrijf Target. Tot mijn beschikking staan permanent een tweetal phono versterkers, een Transrotor phono trap en een Linn Linto. Voordat de Linn er stond speelde de Goldring via een Rotel RQ-970BX, voor het geld een schitterend apparaat. Het Eroica LX element geeft een spanning af van 0,5 mV en vraagt om een MC ingang. Met een afsluitimpedantie groter dan 100 Ohm. De Transrotor is geheel instelbaar en staat op 100 Ohm, de Linn is niet instelbaar en heeft een vaste waarde van 150 Ohm. De Pro-ject is met een Siltech MXT New York op de phonotrappen aangesloten. Achter de Transrotor, die het meeste wordt gebruikt met de Goldring, een Chord Solid 2 interlink naar de Clearaudio Balance voorversterker. De Linn is geheel met New York aangesloten. In de periode van maanden waarin de Goldring nu zijn werk doet hebben meerdere systemen staan spelen. Standaard speel ik met Monarchy Audio eindversterking en JM Lab Electra luidsprekers. Het oordeel over de Eroica LX is grotendeels gebaseerd op die eigen combinatie die ik uiteraard ook het beste ken.
Wat technische details van de Eroica LX zijn een eigen gewicht van 5,5 gram. Te danken aan de gebruikte krachtige Neodymium magneet en de Pocan (kunststof) body. Het lage eigen gewicht en de compliantie maken het element geschikt voor middelzware tot lichte toonarmen. Denk dan aan Rega, Pro-ject of bijvoorbeeld Hadcock. De naaldvorm is een Gyger II met een afronding van 0.5 x 0.06 mm. Het frequentiebereik loopt van 20 - 30.000 kHz binnen +/- 2 dB, een grafiekje wordt niet meegeleverd door Goldring. De kanaalscheiding zou > 25 dB zijn bij 1 kHz (wat dus weinig zegt) en de kanaalbalans binnen 1 dB. Aanbevolen naalddruk is 1,7 gram of te wel 17.0 mN. Een gegeven waar ik mij volledig in kan vinden. De aftasthoek is 20 graden, dus bij een naaldkracht van 1,7 gram moet de arm horizontaal staan. De eigen impedantie van het element is erg laag met 7 Ohm. Voor wie wel de voordelen van een MC element wil kunnen benutten, maar een phono ingang heeft voor MM elementen, levert Goldring een Eroica H met een uitgangsspanning van 2,5 mV. Dit element kan op een normale 47 kOhm instelling werken. De spoelen in een MC element zijn verbonden met de cantilever en de spoeltjes worden zwaarder naarmate ze meer spanning moeten leveren. Daardoor neemt de effectieve massa aan de naaldtip toe, met als gevolg een minder fraai frequentieverloop (20 – 22 kHz binnen +/- 3 dB) en mindere detaillering. Als voordeel staat tegenover de genoemde negatieve aspecten van een high output MC, dat de phono trap met buizen uitgevoerd mag zijn, omdat ruis minder een probleem is.