REVIEWA Capella

Ringmat

René van Es | 29 januari 2003 | A Capella

Ringmat Developments 10 jaar

RingmatEen bedrijf dat tien jaar bestaat viert een feestje. En brengt een special uit die herinnert aan tien jaar ploeteren om het product te verbeteren en aan de man te brengen. Ringmat is geen uitzondering en bedacht de Ringmat Aniversary 330. Ringmat Developments is de loop der tijd bekend geworden als leverancier van tweaks om resonanties en problemen met statische elektriciteit kwijt te raken uit cd- en platenspelers. Sinds kort begeven ze zich ook op de markt van interlinks als we de Engelse pers mogen geloven. Wij beperken ons tot een drietal schijven voor de platenspeler.

Ringmat, LP Blue Statmat en Statcap

De Ringmat heeft tot voornaamste doel het reduceren van de overdracht van resonanties uit de platenspeler naar het vinyl en daardoor naar het element. Elke Ringmat heeft een diameter van 242mm. De Ringmat 200 (1,8 mm) en Ringmat 250 (2,4 mm) zijn dun en ontworpen voor gebruik bij een pick-up arm zonder mogelijkheid voor hoogteafstelling. Dan is er nog de 330 Mk2 XLR en nu ook de hieronder besproken Aniversary, beide 3 mm dik. De Aniversary is ontstaan uit alle bevindingen van 10 jaar Ringmat en is voorzien van antiresonantie openingen, die de werking verder zouden verbeteren t.o.v. een “normale” Ringmat. In essentie is een Ringmat gemaakt van speciaal papier/karton, waarop ringen van kurk zijn geplakt. De plaat rust zo op een sandwich van kurk, papier, wederom kurk en het plateau. De kurkringen aan de onderzijde zitten niet recht onder de ringen aan de bovenkant.

RingmatDe LP Blue Statmat en Statcap hebben tot doel het reduceren van statische elektriciteit tijdens het spelen van een lp. De Statmat was al een tijd op de markt maar is er nu in een versie met deels een blauwe coating. De LP Blue Statmat dient onder de Ringmat te worden gelegd. De Statcap kan dan bovenop de Ringmat liggen. In beide matten zijn openingen gemaakt die aan dezelfde kant moeten zitten als de openingen in de Aniversary mat. Ringmat Developments claimt voor de LP Blue Statmat en de Statcap: “The performance of the system will be dramatically enhanced even further with the use of the new LP Blue Statmat and Statcap. They will bring a far greater purity of tone and unimaginable width to the soundstage as well as improving all other aspects of sound reproduction”. Dat doel zou bereikt worden door een bepaald patroon van geleidende verbindingen, dat ook de statische lading, opgebouwd door het draaien van plateau en spindel, reduceert.


EDITORS' CHOICE