REVIEW

The Chieftains

Bobvos | 23 november 2002

Down The Old Plank Road: The Nashville Sessions

De leden van de Ierse top folkband The Chieftains togen voor de tweede keer in hun carrière naar het Amerikaanse Nashville om samen met country artiesten opnamen voor een CD te maken. In 1992 gebeurde dat met gearriveerde country artiesten en leidde dat tot "Another Country". In april en mei van dit jaar zocht en vond men artiesten uit de alternatieve country en bluegrass wereld. Gebleven zijn grote namen als Vince Gill, hier met een mooie uitvoering van het aloude mijnwerkerslied "Dark as a Dungeon", en Martina McBride, die met "I`ll Be All Smiles Tonight", mijns inziens, één van de mindere liedjes van de CD neerzet.

Nee, waar de samenwerking tussen Ierse volksmuziek en hedendaagse bluegrass het beste tot zijn recht komt, is op het terrein waar artiesten van de Down From The Mountain-toer hun medewerking verlenen: de Ierse klassieker "Molly Bán (Bawn)" wordt heel schoon gezongen door bluegrass koningin Alison Krauss en "Katie Dear" -in de USA vooral bekend als "Silver Dagger"- wordt fenomenaal uitgevoerd door Gillian Welch met hulp van vaste compaan David Rawlings. Andere hoogtepunten zijn "Don`t Let Your Deal Go Down" door Lyle Lovett, "Country Blues" door Buddy & Julie Miller" en het met een prachtige tenor gezongen "Rain and Snow" van het beste wat de bluegrass te bieden heeft: The Del McCoury Band. Andere "grote" namen als John Hiatt, Béla Fleck, Earl Scruggs, Ricky Skaggs,Tim O`Brien, Jeff White en Patty Griffin doen hun kunstje ook naar behoren, waarbij ik natuurlijk niet mag vergeten de bindende factor te noemen en de initiators van dit project: The Chieftains. Deze grootheden uit de muziek zorgen met hun virtuoze techniek voor het Ierse element op deze prachtige CD of zoals ze het zelf noemen : "From green grass to bluegrass".

Helaas is de afsluiter van "Down to the Old Plank Road", een ruim tien minuten durende medley onder de naam "Give The Fiddler a Dram", ietswat "over the top" en doet de rest van de CD geen eer aan. Des-al-niet-te-min zal deze CD zeer aanspreken bij folk- en bluegrass liefhebbers. Ook zij die onder de indruk waren van de soundtrack van de film "O Brother, Where Art Thou?" zullen zeker geen kat in de zak kopen. Als laatste is deze CD ook een aanrader voor de gemiddelde HiFi-liefhebber, gezien het niveau van het musiceren en de prima geluidskwaliteit.

Een trieste nakomer: enkele weken na het uitkomen van "Down to the Old Plank Road" is bekend gemaakt dat Chieftains-lid Derek Bell na een concert in Nashville op 66-jarige leeftijd is komen te overlijden.

Over de CD
Uitgekomen bij: RCA Victor eind september 2002
Website: Irish


EDITORS' CHOICE