REVIEWHeart

Heart CD5000 versus Marantz CD5000

Rene Smit | 01 april 2002 | Heart

To (tu)be or not to (tu)be

Als kostwinner van een gezin met twee jonge kinderen is mijn budget beperkt. Toch ben ik liefhebber van audioapparatuur, en in het bijzonder van muziek. Dit is één van de redenen waarom ik een meer dan gemiddelde interesse heb in apparatuur die gehoormatig beter presteert dan de prijs doet vermoeden. Vooral fabrikanten die beloven dat het apparaat in kwestie met gemak mee kan in een hogere prijsklasse worden door mij waar mogelijk met Argus ogen bekeken.

Eea leidde enige jaren geleden tot aankoop van een Tjoeb 2000 buizen cd-speler. Een Marantz CD38 budgetspeler welke door middel van een extra voeding en een buizenuitgangstrap plus nog wat kleine modificaties, tot betere prestaties komt voor een relatief bescheiden prijs. Groot was dan ook mijn vreugde toen HiFi.nl mij benaderde met de vraag of ik eens uitgebreid wilde luisteren naar een door Heart in Den Haag gemodificeerde Marantz CD5000 (die na verbouwing door het leven gaat als Heart CD5000).
Heart brengt diverse buizencomponenten op de markt waaronder nog twee andere cd-spelers, eveneens gebaseerd op Marantz cd-spelers, en diverse buizenversterkers. Naar ik van collega recensent René van Es begreep, op een behoorlijk hoog niveau. Getuige de enthousiaste verhalen die hij wist te vertellen na afloop van een uitgebreide demo met diverse producten uit de Heart lijn. Rik Stoet is de ontwerper/initiator van het project. De producent is Heart (vandaar ook Heart CD5000), Heart Holland is een 100% zustermaatschappij van Rik Stoet High End Audio. (Rik Stoet Audio en Heart zijn beiden 100% dochter van eenzelfde holding).

Heart 5000

De basis van de Heart 5000 wordt gevormd door een standaard Marantz CD5000 cd-speler welke voorzien is van een buizenuitgangstrap met twee Sovtek 6922 buisjes, welke de taak overneemt van het standaard uitgang IC, en twee extra voedingen. Tevens een aantal kleinere modificaties waaronder het aanbrengen van dempend loodbitumen in de kap en het verwijderen van een aantal weerstanden en condensatoren. Gezien mijn min of meer beperkte technische kennis wil ik u als lezer graag doorverwijzen naar de uitgebreide internetsite van Rik Stoet www.heartaudio.nl Daar is exact uit de doeken gedaan welke modificaties uitgevoerd worden. Uiterlijk is er afgezien van het fraaie Heart logo op het front van de speler geen verschil met de standaard speler en zijn ook alle functies identiek. De speler is voorzien van een digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting die mee profiteert van de buizenmodificatie. Ook een afstandbediening behoort tot de standaarduitrusting. Het uiterlijk van de speler is strak maar hier en daar is te merken dat het om een budgetproduct gaat. Zoals de gebruikte voeten, het kunststof front en het geringe gewicht wat deze speler, zeker in de standaard uitvoering, in de schaal legt. Voor de liefhebber van doe-het-zelf activiteiten is hier nog wel winst te behalen. Om duidelijk te maken wat de "heilzame" werking van een dergelijke buizentrap kan zijn, werd gelijk met de Heart CD5000 ook een standaard Marantz CD5000 bij mij thuis afgeleverd. Het in huis hebben van beide producten gaf de mogelijkheid eventuele verschillen direct te beluisteren en te bezien of de Heart zijn meerprijs van € 280,- ten opzichte van de standaard speler waard is.


EDITORS' CHOICE