REVIEWHeart

Heart CD5000 versus Marantz CD5000


Rene Smit | 01 april 2002 | Heart

Conclusie

Wanneer je als luisteraar op zoek bent naar een muzikale speler en uiterlijk vertoon van ondergeschikt belang is, ga dan eens luisteren naar de Heart CD5000. In de klasse van € 500 tot € 1000 slaat deze speler absoluut geen slecht figuur en kan gezien zijn prijs van € 550,- de concurrentie met duurdere spelers makkelijk aan. Uit eigen ervaring weet ik dat het verder tweaken van dit soort spelers, een aantal zaken zoals voeten, demping van de kast en netsnoer zijn tenslotte nog steeds van een budgetspeler, nog meer winst kan brengen. Dat laat ik aan de gebruiker om te beslissen. Ook het experimenteren met andere buizen behoort tot de mogelijkheden en heeft soms een positieve invloed op het geluid. Dat in gedachte nemend in combinatie met het niveau waarop de Heart 5000 na modificatie door de firma Stoet al speelt, kan niet anders als een aanbeveling zijn om deze speler zeker te beluisteren als u op zoek bent naar een speler tot circa €1000.

Prijzen

Marantz CD5000 € 270,-
Heart CD5000 € 550,-

Gebruikte apparatuur:
Clearaudio Champion draaitafel Rega RB300 arm met Quint bekabeling
Clearaudio Classic element
Clearaudio Basic phono voorversterker
AH!Tjoeb 99 SQ cd speler
Marantz CD5000 cd speler
Heart CD5000 cd speler
Naim Nait3 versterker voor hoog
Naim Flatcap voor Nait3 voorversterker
Naim Nap90 eindversterker voor laag
Monitor Audio 2SE
Klipsch KSW-10 actieve subwoofer
Interlinks: Monster, Sonic Link, Siltech ST18G3
LS-kabels: Audioquest
Accessoires: Target Audio rack en stands, Pulsar Points, eigenbouw netfilter, rubber stroomkabels

Reactie Rik Stoet

We hebben jullie bevindingen met plezier gelezen en zijn blij dat onze Heart CD5000 ook bij jullie voor veel luisterplezier heeft gezorgd. We hebben namelijk veel tijd zitten in het ontwikkelen van de schakeling. Met name de lange luistersessies en vergelijkende testen met andere spelers zijn erg tijd intensief, om maar niet te spreken over de hoofdbrekens die zulke vergelijken opleveren. Hoe los je technisch in een schakeling problemen op als een te smal of juist een te breed stereobeeld? Hoe krijg je het geluid los van de luidsprekers? Eindeloze proefnemingen en testschakelingen hebben onze meettafels gepasseerd, soms tot op de grond toe afgebroken na een luistersessie….. We hebben regelmatig meer dan 40 uur werk in een nieuw idee gestopt, en dan bij de eerste luistertesten het hele concept binnen 1 uur naar het ronde archief verwezen. Wijzer zijn we er wèl van geworden, het ontwikkelen van goede (klinkende dus…) schakelingen gaat namelijk steeds sneller, en dat is fijn. Nu kunnen we namelijk nog méér leuke dingen ontwikkelen in dezelfde tijd. Al met al zit er ongeveer 500 uur ontwikkeling in de drie cd-spelers die onderdeel zijn van het Heart CD concept, en dat is gelukkig te horen!

Waarom klinkt die Heart CD5000 eigenlijk zo lekker? Het komplete verhaal zou te lang zijn om nu in en reaktie te verwoorden. Het is misschien wel leuk om het belangrijkste punt er uit te lichten. Elke cd-speler gebruikt een schakeling in de uitgang om het geluid naar de versterker te sturen. De meest eenvoudige manier om dit te doen is het toepassen van een OpAmp (Operational Amplifier). Een OpAmp bevat een schakeling met veel in trappen geschakelde transistoren, hierdoor ontstaat een versterking (gemiddeld genomen) van 200.000 maal. Voor de versterking van het audiosignaal is dat nergens voor nodig, ontwerpers zetten deze versterking in voor de bestrijding van THD (Total Harmonic Distorsion) en voor het bereiken van een hoge CMRR (een soort storingsonderdrukking). THD is een getal dat een bepaalde vervorming aangeeft in een percentage van het uitgangssignaal. De THD wordt door toepassen van feedback sterk teruggebracht, daarmee wordt echter een andere vervorming toegevoegd, de TIM (Transient Inter Modulation). TIM is een vervorming die voor audiofielen erger is als THD. Een klein percentage TIM geeft een stereobeeld dat met gemak in een luciferdoosje past, en dat is zonde want onze woonkamer is veel groter dan een lucifersdoosje!

In de Heart CD5000 hebben we gekozen voor het achterwege laten van een Opamp. Omdat we in de plaats van de Opamp een buis plaatsen is het resultaat gewoon lekker om naar te luisteren, maar minder lekker om te lezen. Lezen? Ja, want in de commerciele pers is het percentage THD belangrijk, er wordt een spijkerhard oordeel aan vast geknoopt. Het in de folder vermelden van een lage THD is dus goed voor de vergelijkende testresultaten (let wel, papieren resultaten dus….). En de TIM? Die kennen ze daar (helaas) niet! Voor ons zijn de papieren resultaten niet zo belangrijk. U, HiFi.nl en wijzelf kijken namelijk met de oren en die vinden weinig TIM erg fijn!

Voor al diegenen die al een Marantz CD48, 58, 63, 67, 5000 of -6000 hebben( al dan niet in SE, OSE, LE of mkII uitvoering), de schakeling is ook achteraf in te bouwen!

Met Harmonische groeten, voor 100%,

Rik Stoet, Heart Holland

EDITORS' CHOICE