Monitor Audio Studio 20 Heritage

Philip van Deijk | 30 september 2001 | Monitor Audio
Op een mooie en zeer warme dag in juni zat ik in een luie stoel in mijn tuin te genieten en weg te dommelen onder het nietsdoen. Totdat ik plotseling wild gestoord werd door het blaffen van mijn twee honden, al snel gevolgd door het luid rinkelen van de deurbel. Enigszins wazig en suf liep ik met de gedachte “waarom moet ik zo bruusk gestoord worden op deze mooie dag” naar de voordeur. Voor de deur zag ik een man van een pakketdienst staan. Meteen ben ik dan klaar wakker, want meestal betekent dat goed nieuws. Zo ook deze keer. De man vertelde twee pakketjes te hebben voor mij, liep vervolgens naar zijn auto en kwam terug met een steekkarretje waarop twee grote dozen lagen.

Hartelijk dank voor het bezorgen, dat wordt weer een leuke tijd. Op de dozen grote stickers met het logo van Monitor Audio. Direct was ik al mijn luiheid vergeten en pakte snel de twee dozen uit. Te voorschijn kwam een paar Monitor Audio Studio 20 Heritage speakers. En omdat ik door deze verrassing weer zo fit als een hoentje was, verruilde ik mijn luie tuinstoel voor een plek binnenshuis om daar de speakers aan te sluiten en op hun plek te zetten.

Het fraaie uiterlijk en wat techniek

De speakers zijn niet groot, ze zijn 91 cm hoog, 20 cm breed en 26 cm diep, al met al een vrij kleine ranke speaker. De speakers die bij mij werden afgeleverd zijn voorzien van een Natural Oak fineersoort. De Monitor Audio Studio 20 Heritage kunnen desgewenst geleverd worden in fineer van Black Oak, Rosewood, Piano Rosewood of Piano Zwart. De prijzen zijn voor de fineeruitvoeringen Fl.4899,= p/st en voor de Piano-uitvoeringen Fl.6399,= p/st. De afwerking van de speakers staat op een hoog niveau, dat kan men onder andere zien aan het fineer. Het ziet er strak uit en men fineert de speakers zo dat er paren ontstaan. Tevens fineert men bij Monitor Audio de binnenzijde van de speakers. Op deze manier voorkomt de fabrikant dat het materiaal in de loop der tijd door b.v. vocht ongelijk kan gaan reageren.

Aan de achterzijde van de speaker bevindt zich een luikje van ongeveer 8 x 8 cm. Na verwijdering van dit luikje kan men het onder compartiment vullen met materialen als droog en zuiver zand of lead shot. Deze speakers waren al voorzien van een lading zand, dus daar hoefde ik niets meer aan te doen. Het frequentiebereik van de Studio 20 Heritage loopt van 30Hz tot 30Khz +/- 3db. Dat ruime bereik is mede te danken aan de poort aan de achterzijde. De speaker heeft een gevoeligheid van 88db 1w/1m. De nominale impedantie is 8 ohm en hij zal daardoor voor de meeste versterkers vrij makkelijk aan te sturen zijn.

Monitor Audio is een speakermerk van Engelse komaf en bestaat al sinds 1972. De filosofie van Monitor Audio is vrij duidelijk “less is definitely more”. Monitor Audio gebruikt weinig componenten, maar de componenten die men gebruikt zijn van een hoge kwaliteit. De speaker is intern zilver bekabeld en de lengte van deze kabels is zo kort mogelijk gehouden. De klank van de Studio 20 Heritage laat zich volgens Monitor Audio omschrijven als transparant, ongedwongen en geeft een natuurlijke betrokkenheid bij de muziek.


EDITORS' CHOICE