REVIEWKlipsch

Klipsch KSW10/KSW12


Rene Smit | 02 augustus 2001 | Klipsch
Klipsch

Als fervent gebruiker van een subwoofer binnen de audioset werd mij door diverse mensen aangeraden eens te luisteren naar een exemplaar uit de range van Klipsch. Nieuwsgierig geworden zocht ik contact met de importeur om te proberen een exemplaar te recenseren.

Dit leverde geen enkel probleem op en enige dagen later werd de Klipsch KSW12 bij mij afgeleverd. Na 2 weken werd deze omgeruild voor de KSW10 zodat we hier te maken hebben met een dubbeltest.
Klipsch is een speakerfabrikant en beroemd door de hoornluidsprekers die al decennia nagenoeg ongewijzigd in produktie zijn en nog steeds hun partijtje mee kunnen blazen in audioland. Wat ondergetekende na een recente zeer overtuigende demo kan beamen.

KSW12

De KSW10/12

De subwoofers die ons door importeur Rijneveld er beschikking waren aangeboden zijn de Klipsch KSW10 en KSW12. In de reeks is nog een model leverbaar te weten de KSW15. Het getal in de typeaanduiding geeft de maat in inches van de luidspreker aan. Alle modellen zijn actief en qua vormgeving identiek alleen de buitenmaten wijken af, de KSW10 meet hoog 39cm, breed 34cm en diep 34cm voor de KSW12 is dit 43x38x38cm. Het betreft beschaafde zwarte kubusvormige subwoofers, aan de voorzijde bevindt zich een bescheiden Klipsch logo en een controle lampje. Aan de achterzijde bevindt zich een basreflexpoort en de diverse aansluitingen. De subwoofers beschikken allen over een fase schakelaar, een mogelijkheid om de subwoofer automatisch in slaapstand te laten vallen bij ontbreken van signaal, een volumeregelaar en een mogelijkheid het kantelpunt aan te passen zodat ze perfect aan kunnen sluiten op de hoofdluidsprekers. Naarmate voor een groter model gekozen wordt neemt het vermogen van de versterker toe en loopt het laag dieper door. Waar de KSW10 een laagste frequentie van 29Hz haalt loopt de KSW15 door tot 24Hz. De woofer zelf bevindt zich aan de onderzijde van de kast en straalt af naar beneden.

Testopstelling

Normaal gesproken zorgt een Rel StrataII in mijn set voor het allerlaagste laag en de extra ruimtelijkheid die een goede subwoofer nu eenmaal brengt. Deze moest dus tijdelijk zijn plaats afstaan aan de Klipschen. De Klipsch kwam midden tussen mijn Monitor Audio Studio 2se speakers te staan ongeveer 35cm. van de achterwand. Mijn luisterruimte is voorzien van een plavuizen vloer zodat er geen extra maatregelen hoefden genomen te worden om de woofer een juist afstraalgedrag te geven. Veel naar de vloer afstralende subwoofers profiteren van een massieve, liefst stenen, ondergrond om tot een strakke basweergave te komen. De Klipsch werd via de High level speaker terminals aangesloten op de Nap90 eindversterker die in mijn set het laag verzorgt met een standaard aansluitsnoer.

Crowded House - WoodfaceMuziek
Gezien de betrekkelijk lange tijd dat ik over de apparaten kon beschikken is eigenlijk bijna de complete cd-collectie de revue gepasseerd. Dit betreft zowel normale cd opnamen alsook enkele audiofiele exemplaren. Opnames die eigelijk altijd gedraaid worden om apparatuur te beoordelen zijn Hell Freezes Over van de Eagles, The Unplugged Collection Vol.1, Herman van Veen`s verzamelaar In Vogelvlucht en The Best of van Crowded House.

MERK

EDITORS' CHOICE