REVIEWKlipsch

Klipsch KSW10/KSW12

Rene Smit | 02 augustus 2001 | Klipsch | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Test

Klipsch
Zowel de KSW10 als de KSW12 waren demo-exemplaren die er reeds wat speeluurtjes op hadden zitten zodat echt inspelen niet noodzakelijk was en er gelijk serieus naar geluisterd kon worden. Na het omruilen van mijn eigen Rel subwoofer met de Klipsch dacht ik nog wel enige tijd nodig te hebben om de subwoofer in te stellen. Waar de Rel erg kritisch is ten aanzien van de instelling in combinatie met de ruimte en de hoofdluidsprekers, wat overigens wel uitstekend kan, bleek de Klipsch in ieder geval in mijn luisterruimte en met de door mij gebruikte audioset een stuk minder kritisch te zijn. Het kantelpunt waar de Klipsch aan de bovenzijde van het frequentiebereik afkapt kon omhoog van 33Hz. voor mijn Rel naar circa 50Hz. voor de Klipsch. Wat onmiddellijk opvalt bij het beluisteren van de Klipschen in combinatie met mijn Monitor Audio Studio 2se speakers is dat ze veel beter in staat zijn het snelle reageren van de metalen MA conussen bij te houden wat resulteert in een veel coherenter geluidsbeeld zonder naijlen van de bas. Waar de Rel een schijnbare waas over het gehele geluidsbeeld legt wordt de weergave in combinatie met een Klipsch subwoofer transparanter en is het pace and rhythm gevoel in de pas met de hoofdluidsprekers. Waar deze subwoofers in uitblinken is niet het toevoegen laag, maar ruimtelijkheid en details in het geluidsbeeld. Op de Hell Freezes Over cd komen opeens percussiedetails bovendrijven die voordien gemaskeerd werden door de langzame basweergave van de Rel. Bijna elke cd die gedraaid werd bleek over duidelijk meer ruimtelijkheid te beschikken dan voorheen het geval was. Herman van Veen`s "In Vogelvlucht" liet overduidelijk horen dat de zangpartijen opnieuw ingezongen waren in een theater i.p.v. een studio.

Paul Simon - GracelandBij het nummer Graceland van Paul Simon van de live verzamelaar The MTV Unplugged Collection Vol1 staat de getrapte basdrum duidelijk geplaatst en superdroog zijn partijtje mee te stampen. Allways take the weather with you van Crowded House geeft plotseling nog meer details prijs en laat duidelijk de perfecte samenzang van de broertjes Finn horen.
Wat ook opvalt is dat instrumenten een nog individuelere klankkleur krijgen waardoor de diverse instrumenten die in een opname gebruikt worden ook makkelijker en beter te onderscheiden zijn. Uiteraard zorgen de subs ook voor een stevig basfundament als dit nodig of aanwezig is in een opname maar zeker de KSW10 gaat hierin een fractie minder diep dan de Rel StrataII. Gezien het gerust groot te noemen prijsverschil is dat geen schande te noemen, wil je een diepere basweergave dan kun je altijd nog kiezen voor een KSW15 die wel op StrataII nivo doorloopt.

Conclusie

Ben je op zoek naar een snelle subwoofer zet dan zeker de Klipsch range op je lijstje voor een serieuze luistersessie. Voor allezins schappelijke prijzen, vanaf Fl.1199,- voor de KSW10, koop je een razendsnelle subwoofer die zich prima thuis voelt bij snelle speakers en je trakteert op een enorme hoeveelheid ruimtelijkheid en detailweergave met als bonus een dieper doorlopend laag dan je gewend was van je eigen luidsprekers. Gezien de prijs van de diverse modellen t.o.v. de concurrentie is het zelfs te overwegen gelijk 2 exemplaren aan te schaffen voor links en rechts afzonderlijk. Van harte aanbevolen binnen een snel systeem.

Gebruikte apparatuur

Tjoeb SQ cd-speler
Naim Nait3 versterker
Naim Nap90 eindversterker
Naim Flatcap externe voorversterker voeding (zodat in bi-amp mode gespeeld kan worden)
Monitor Audio Studio 2se speakers
Rel StrataII subwoofer
Interlinks: Monster, Sonic Link
Speakerkabel: Cable Talk 4.2 bi-wire
Accessoires: Soundstyle rack, Target TR60 stands, netfilter voor cd-speler

MERK

EDITORS' CHOICE